Kräftskiva

Igår var jag i Stockholm på kräftskiva. Det var väldigt trevligt och jag har ont i fötterna idag efter att ha dansat i stövlar med klck i et ridhus. Varför i hela friden tog jag stövlar med klack när jag i vanliga fall antingen går i Foppatofflor eller gympaskor? Ja, jag visste ju förstås inte att vi skulle dansa på en ridhusbotten, men det gick det med och kul hade vi. Vi hade bestämt att den som var nyktrast igår skulle köra hem och som vanligt blev det jag...  Vi bodde på ett hotell i Bromma och festen var ett stycke därifrån. Resan som borde ha tagit ca 30 min med buss tog 1 timme och 35 minuter kl. 16:30 en fredageftermiddag i Stockholms underbara trafik. Jag skulle bli fullständigt tokig att bo där och vara tvungen att köra där jämt. Gud, vad jag skulle svära!

Juniorlaget hade spelat match i Söderköping och lyckats få stryk med 7-1. Jag fattar inte vad de gjorde??? Jag kom lagom tills de tackade för matchen. Det är Viks8:an (rally) idag och Samme mfl ville åka ut så jag plockade upp dem på hemvägen och släppte av dem i skogen runt Tryserum.

Samme är väldigt inne på att börja köra rally så fort det är möjligt och han ska börja med körkortet nu i september. Först är det teorikurs och sedan får han börja köra vartefter.

Nu ska jag rensa kantareller. Micke har ägnat sig åt svampplockning när jag var borta. En del hade han rensat, men det är massor kvar. Sedan ska vi äta fläskfilé med svamp.

Deppig

Usch, jag känner mig riktigt nere just nu...

Minna hade förmodligen pålagring på åtminstone ena armbågen så då kan jag glömma det där med en valpkull. Jag höll på att bryta ihop och börja stortjuta när jag såg plåtarna. Höfterna var dock bra. Inte nog med det, stackars Minna har mått skit hela dagen. Riktigt ynklig efter sövningen. Stackars lilla pluttis!

Det är också en del hästtrassel (det är alltid ngt med ngn häst) och jag fick inte DVD:n att fungera. Jag som köpte filmen Marley & jag förut.

Jarrah är brunstig och därmed kan man ju glömma att hon tog sig på sista semineringen. Det var droppen...

Jag har chippat 3 hästar idag också. Det gick iallafall bra.

Tingat en jättesöt kattunge i 40-årspresent

Idag var jag hos Magnus och Lotta i Fårbo och chippade deras föl. Sammanlagt 5 st. Det gick jättebra och alla fölen var lugna och snälla. Jättefina dessutom.
De hade som vanligt en knippe kattungar och vad ser jag, jo en stålgrå liten skit som bara var min. Jag har ju sagt att det enda jag önskar mig när jag fyller år i januari var en grå katt som min Fantomen. Alltså skickades genast MMS till Micke som naturligtvis hoppade jämfota av lycka. Eller inte... Men tvåtusen sms senare var saken i hamn... Att han inte lär sig?? Fantomen II flyttar hit om ett par veckor när han är lagom stor.
Milla tingade en jättesöt liten blåsköldpaddsunge via MMS från mig. Den hon skulle ha från Björnvarp blev flyttad av sin mamma vid tre veckors ålder och nu när de kom tillbaka är de helt förvildade och går inte att fånga.

Imorgon ska Minna röntgas så håll tummarna. På måndag ska hon gå spårprov och i mitten av september ska hon göra MH-test i Gamleby. Går allt detta som det ska så ska jag ställa ut henne i Mjölby i oktober. jag avskyr hundutställningar så behöver jag inte så åker jag inte.

Vann fölchampionatet!!

Idag var Jarrah och Justin på fölmönstring i Västervik. Det var som vanligt jag själv utan medhjälpare som åkte, men jag hade lite koll på att det nog fanns ngn som kunde hjälpa mig att springa med jarrah. Tack Jenny! Mönstringen gick sådär. Domaren tyckte att Justin höll igen på frambensrörelserna pg ngn ev muskelbristning i armbågsmuskeln... Jag blev tjurig och var på väg att åka hem innan championatet. Jag hade t o m packat i grejerna i bilen och var på väg att ragga lasthjälp. Men vad fan, jag var ju ändå där. Jag visade och det gick ju bra. Han var fortfarande energisk och ville springa medan många föl var trötta och matta, så det vann han på. Dessutom fanns det inte ett spår av ngt hålla tillbaka i andra omgången. Han travade superfint och även galoppen var riktigt bra. Som alla sina syskon hade han svårt att skritta avspänt, men det ligger mest i deras temperament.
Jag fick en fin blomsterbukett och en språng- och fölavgift och där valde jag Gränsbo. Ett otroligt fint pris värt runt 10 000 kr.
Justin innan hemfärd:


Jarrah och Justin innan de kliver ut på hemmaplan:


Justins blommor och rosett:


Det var meningen att jag skulle åka in till satn ikväll. Resten av familjen är där, men jag orkar inte och hundarna har fått vara ensamma i över 7 timmar, vilket aldrig tidigare hänt. De var så otroligt glada när jag kom hem. Meya höll på att slå knut på sig själv, så vi gav de andra djuren mat och sedan tog vi en liten kvällspromenad.
Hästarna fick även byta bete och gå ut på vallen. Det var de glada för!

Jag var på begravning igår. Det var Jarrahs uppfödare Barbro som begravdes. Jag har även fått Jill av henne och då låg Joline i hennes mage. Jag hade satt in pengar på en fond eftersom jag egentligen inte kunde gå, men så löste det sig och då ville jag ha med mig ngt till kapellet, så jag gjorde en bild av Jill och klistrde bakom en hästsko, sedan åkte jag till Björnvarp och stal lite av Jills svans som jag flätade och gjorde en rosett av och i broddhålen och i ngt sömhål satte jag gula rosor, både utslagna och knoppar. Det blev mycket uppskattat. Begravnings"gubben" satte fast den på kistgaveln och det blev jättefint.  Begravningar är aldrig roliga, men det gick bra och det var flera som höll bra tal som var mycket träffande för hur Barbro var som person. Som någon sa: Nu blir det ordning i himlen!

Zoega var dräktig

Zoega och jag var på ultraljud på förmiddagen. Jag lastade henne själv och det gick på 4 sekunder. Hon är väldigt lätt den hästen. Vet hon bara vad som förväntas av henne så gör hon alltid rätt. Även undersökningen gick fint och hon var dräktig på 92 dygn. Kanon!
Hon fick stanna kvar på Lindevik medan jag åkte till Hööks och köpte en större fölgrimma. Justin kunde inte ha den fina jag köpte på Falsterbo i somras. Jag köpte även ett par vita ridbyxor att ha på visningar eftersom det var bra rabatt på ridbyxor. Man kan inte direkt påstå att vita åtsmitande byxor är direkt klädsamt på halvfeta kärringar... Men, men, det får väl gå.
Jag hade hundarna med mig och på väg tillbaka stannade vi på McD och delade på en McNugget &Co. Vi satt på gräset och de fick dricka vatten i pappersmugg.
Jag lastade ensam för hemresan också och det gick lika fint. Zoega blev varmt mottagen av gänget här hemma. Nästa på tur är Jarrah på måndag och så Raindrop om ett par veckor. Sedan vägrar jag att åka vägen mellan Hagen och Linköping fler gånger i år. Iallafall med häst bakefter.


Zoega som 2-månadersföl


Zoega som 3-åring.

Vi hade lite undersökning av Justin igår och kunde inte hitta ngt direkt fel på honom. Det sitter troligen i hoven och kan kanske vara ett slag mot hoven om han tex trampat på en sten när de sprungit. Det kallas "stengalla" och är som ett blåmärke/bjödning inne i hoven. Det går över av sig självt, men de kan ha mkt ont av det. Vi, eller vi och vi, Jonas, raspade alla hans hovar och när vi änså var på gång så fick lilla Bruce också en liten genomgång med raspen. Han var lite bökigare än Justin, men de skötte sig fint med tanke på att det var första gången vi lyfte på deras ben.

Justin är iallafall nästan helt bra idag och jag har haft grimma och grimskaft på honom samt borstat, sprayat pälsglans och klippt lite hår ur öron och under hakan. Han verkade njuta av all behandling, så nu anser jag honom tam. Nästan iallafall.
Jarrah fick svansen tvättad och manen ryckt, iallafall såpass att inte knopparna blir stora som tennisbollar. Hon blir lite lätt nervös när jag håller på med henne för hon vet ju att det är ngt jäkelskap på gång.

Vi har varit hurtiga och gått ca 8 km med hundarna nu ikväll. Det är väldigt skönt när man väl kommer iväg och Minna älskar långa promenader. Hon blir aldrig trött! Meya går däremot väldigt prydligt vid våra fötter efter ca halva vägen. Då är hon inte sugen på att jaga fåglar och annat villebråd längre, om det inte kommer upp en hare, för då kan hon tänka sig en kortare rusch till.

Justin har ont i benet

Igår blev Justin plötsligt väldigt halt. Han och Bruce lekte och så gick alla hästar iväg en sväng och när de kom tillbaka efter en liten stund så var han nästan 3-bent. Han hade jätteont i vänster bak och ville liksom bita sig i benet nere vid kotan. Jag kunde inte se ngt sår, svullnad eller att det satt ngt i hoven. Eftersom jag jobbade så fick jag lov att avvakta tills idag på morgonen och då var han mkt bättre. han är ännu lite bättre nu och vi ska snart göra en lite ordentligare undersökning av hans hov. Jonas kommer hit och hjälper mig med det.
Det skulle vara så typiskt om han inte kan åka på mönstringen på lördag nu när jag ställt in mig på det.
Jag ska passa på att se till att Bruce:s hovar blir lite raspade samtidigt.

Vi ska även titta på grävningen till nya stallet, eller där det ska grävas rättare sagt. Jonas grävmaskin ska transporteras hit för ändamålet och det måste ske snarast om stallet ska kunna stå klart till vintern.

Imorgon ska Zoega till Lindevik för 90-dygnskontroll. Hoppas jag kan lasta henne ensam.

Idag har Lillis börjat gymnasiet och han blev naturligtvis inte nöjd ed sin klass. han blev ensam Vikskille i sin klass, så nu ska det trasslas med byte. Jag orkar inte engagera mig. Han lär väl känna de andra om han ger det en chans.

Undervattensbilder

Idag kom bilderna från engångskameran vi köpte när vi var och snorklade i Thailand. Två ovanligt fula fiskar fastnade på bild.


Börjat jobba igen

Så var semestern slut för detta året. Nästa år får jag fler semesterdagar eftersom jag råkar fylla tillräckligt många år. Knäppt egentligen. man borde ha mer semester när man är ung och har små barn istället för när man blir gammal och ungarna inte vill umgås med en på semestern längre.
Första jobbdygnet gick bara fint även om det var tråkigt väder så vi inte kunde vara ute så mycket. Meya och Minna var med och de gillar att gå i samhället och nosa.
Bilen blev servad igår iallafall. Skönt att det är gjort!

Idag har det regnat och åskat en del och jag hoppas att betet på vallen växer till sig ordentligt efter regnet.

Jarrah har tydligen fattat att hon får komma ur hagen och få extramat så hon kommer frivilligt och låter sig fångas. Idag borstade jag ur hennes svans ordentligt och sprayade lite pälsglans i den. Då såg hon genast orolig ut. Pälsglans brukar innebära äventyr på okänd ort typ fölmönstring eller liknande och då blir hon så nervös.
Jag tänkte att jag skulle "trimma" till henne lite successivt fram till nästa helg. Manen behöver ryckas och svansen ska tvättas samt att hon har lite mugg på sitt vita bakben som jag behandlar.
Justin är kvar i hagen är mamma är ute och äter och ingen av dem är upprörd för det.
Fölmönstringen är i Västervik nästa lördag och jag är lika nervös som Jarrah.

Idag var det ett litet  grönt ägg i ena redet. Så himla lite och gulligt, om nu ägg kan vara gulliga.
Jag har plockat lite kantareller idag och så hittade jag denna stora svamp i en stubbe här i trädgårdshagen.


Försökt att fota hästar

Idag har jag tittat på när Joker reds och han såg fin ut även om han var lite seg efter att ha varit iväg på bortaplan och hoppat samt övernattat. Jag lämnade hans pass eftersom han ska vaccineras inom ngn månad.
På bilden ser han ut som en sådan där Hackney eller vad de heter? Jag tog några till men då hade han tungan ute eller svansen var under viftning typ.


Ikväll försökte jag att få till några bra kort på Justin också. Både han och Jarrah visade upp sig, men jag lyckades inte få de korta ögonblicken på kort/film. Här är ett där han ser rätt OK ut.


Justin filmsnutt 1

Justin filmsnutt 2

Filmsnuttarna är suddiga, men man kan se vilken fin resning han har och att det finns lite rörelser i honom. Jag får ta lite bättre när jag har filmhjälp.

Nu ska jag ta en promenad med hundarna och sedan ska jag se på Stolthet och fördom och äta ostkaka med grädde och sylt. Mums!

Jag hittade ett pyttelitet grönt ägg ute idag, så nu har ngn av mina kycklingar börjat värpa. Jag är särskilt glad att det var grönt eftersom rävenåt upp min grönäggsvärpare. Jag tog kort i jämförelse med ett vanligt ägg, men det är inte uppladdat i datorn än.

Jarrah och Justin är hemma igen

Idag hämtade jag hem Jarrah och Justin. Hon är seminerad i onsdags och hade släppt ägget i fredags, iallafall troligtvis eftersom hon fortfarande har ett stort ägg kvar som skymmer. De ville kolla henne idag igen för att kolla om hon hade ngn gulkropp, men det kunde de inte avgöra så det är bara att hålla tummarna.
Justin hade blivit så stor på en vecka. Han är riktigt fin och jag testade att springa lite med Jarrah när jag hade lastat ur och han kan röra sig...
Jag har anmält honom till mönstring i Västervik 22 aug, men Jarrah är så tunn att jag inte vet om jag kan åka. Jag vill inte åka om hon är så här smal. Jag stannade och köpte soja på hemvägen och så fick de en ensilagebal ikväll. Hoppas att det gör ngn nytta.
Jag tog på Justin en grimma i transporten. Det gick bra och jag tänkte att han kunde få ha den på sig några dagar för att vänja sig, men Bruce höll ideligen på att bita i den och eftersom de reser sig mot varandra så var jag rädd att han skulle lyckas få in en hov i den. Efter sju sorger och åtta bedrövelser så är grimman av. Han ville inte stå stilla så jag tog in dem i lösdriften och efter en stund lyckades jag få in honom i ett hörn och stänga flyktvägen med Jarrah och då var det plättlätt.
Han är snart tam och om inte förr så blir han det när han ska knoppas inför mönstringen.


Stor och liten i ett hav av ensilage. De var tvungna att gräva sönder hela balen och rulla sig i det. Fölen passade även på att sova mjukt.


Busfrön


Folkrace

Idag har jag varit på folkrace. Det var många år sedan jag var på något motorsportevenemang, men det var riktigt kul. Samme körde debutant med sin folkracebil och om han nu klarade det tredje loppet så har han sin licens klar. De är några kompisar som har börjat med detta nu och de verkar ha väldigt roligt.
Samme mfl var likbbleka innan start, men nervositeten verkade släppa efter första rundan. Jag tyckte att alla var duktiga och körde bra. Imorgon är det visst träning på banan.
Jag som ville vara "ponnymamma". Nu är jag "folkracemamma" istället, men det får väl gå det också. Lillis, du kanske vill ha en ponny??? Nähä, inte det...

Rutorna putsas innan start:


Sammanbiten på väg mot starten


Där är han iväg...




Lite mer färg i ansiktet än innan start..







Härliga dagar i skärgården

Torsdag till fredag har vi varit och hälsat på Copa och Marie på deras lilla ö precis utanför L:a Kalvö. Vi hade verkligen tur med vädret och fick två superhärliga dagar på klipporna. Meya och Minna var med och kompade bra ihop med Siri och Copas mammas hund Snoopy. Eftersom vi sov på ett loft så kunde inte Meya sova vid mina fötter utan fick sova på en soffa och det tyckte de var konstigt. Hemma får man inte vara i soffan och här fick man... Varje gång jag kikade ner på dem så låg de och stirrade upp på mig.
Utsikten från altanen:




Grabbarna var hemma och skötte djuren så vi kunde koppla av. Tack!
Lillis är kvar här medan de andra försvann iväg igår. Han ska skjutsas till Viken snart så att han kan hänga med och titta på junirolagets match i Tallboda. Han får inte spela eftersom han varit sjuk och äter penicillin. Det var väl inte halsfluss, men ngn slags infektion visade proverna på.

Imorse trodde jag att räven var och snöt min gula orpingtontupp. Det var ett jäkla kacklande och så låg det gula fjädrar vid grinden till hästhagen. Jag var sur i en halvtimme, men när jag satt ute och drack kaffe hörde jag ngn spatsera förbi och där var han. Lite tufsig, men i högsta grad levande. Troligen hade han fått en omgång av den äldre tuppen. Om det blir stridigheter dem emellan så lever den äldre tuppen farligt. Jag ska tala om det för honom så han får chansen att påverka sin framtid. Snäll eller frysboxen är alternativen som gäller!

Solat & badat och Lillis är sjuk

Idag har vi gått en långpromenad med hundarna, ca 8 km och sedn gjorde vi det sista i dammen. Öste upp den sista sörjan med hinkar och spolade ur. Sedan började vi fylla up den igen. Ankorna putsade sig noga så att hela ytan var full av dun. De har ju inte haft fräscht vatten på ngn vecka nu. Jag har skickat efter en ny pump och den är redan på väg så sedan kommer vattenfallet och reningen att fungera igen.
Jag blev getingstucken en gång samt fick säkert 100 myggbett. Hela jag är som ett stort myggbett och jag håller på att klia ihjäl mig om nätterna.


På eftermiddagen har vi solat och badat och bara legat och slappat nere vid sjön. T o m Micke har badat och tyckte att det var lagom varmt. Det ni!

Jag åkte ner till Viken och hämtade Lillis när jag ändå skulle handla. Han skulle inte träna för han kände sig inte riktigt bra. Tacka sjutton för det. Han hade 39,6 i feber.
Grabbarna ska vara här imorgon till fredag för vi ska ut till Copa och Marie på L:a Kalvö imorgon och stanna till fredag. De ska sköta alla djuren förutom hundarna som ska med ut i skärgården. Grattis till den som ska gå in och ge nassarna mat. De är våldsamma och tacklas bättre än hockeyspelare när man ska hälla i maten. Avtryck i form av trynen a´la potatistryck på hela benen ingår.


Bergin är nog ämnad som fotomodell för hon blir alltid fin på kort


Zoega i full färd med att jaga Joker. Hon är lägst i rang i flocken och såg sin chans att klättra på "stegen" när det kom en ny. Titta så sur hon ser ut!


och han flyr


Travhästen Playmate sprang inte igår. Hon var struken pg hälta och alla blev oroliga. Som tur var så verkar det ha varit ngt så simpelt som ett insektsbett och då är hon förhoppningsvis snart klar för start igen.

Slavarbete och ny bil

Micke har ägnat sig åt att tömma dammen de senaste två dagarna och det är en hel del sörja i botten som inte går att pumpa upp och som luktar allt annat än gott. Pumpen till rengöringsfiltret har gått sönder så vi måste köpa en ny och då ska jag även köpa en fontän. Ankorna är missnöjda att inte kunna simma, men de ska snart ha vatten igen. Kanske imorgon?
Ett annat slavarbete är avslutat idag och det är att vi fick bort det sista av fårstängslet. Det var varmt och kvavt och det värsta är alla flygfän som stör. Bromsar och mygg är det gott om och jag har tydligen blivit överkänslig mot bett och får världens svullnader om jag blir biten/stucken.
När det var färdigt flyttade jag hästarna till hagen vid lilla lösdriften så får vallen växa till sig medan Jarrah är borta. Ja, för hon var på ultraljud igår och var naturligtvis inte dräktig. Vi kör en vända till.

På eftermiddagen åkte vi till Norrköping och Micke hämtade sin nya bil, en tjänstebil. Det är en blå Passat-kombi. Jättefin! Nya bilar luktar så gott, vilket man inte kan säga om min bil. Den luktar hund och ibland av div djurfoder. Förmodligen kommer jag knappast att få beträda den bilen och definitivt inte Meya och Minna.
Nu har vi en S40 att sälja. Den går som ett spjut (turbo) och är automatväxlad.
Jag glömde fota bilen. Det kommer....

Jag stack direkt från Söderbergs till Ikea och Micke kom efter ngn timme och sedan köpte vi några köksskåp att komplettera med. Det fanns fortfarande samma luckor som de vi redan har. Vi har nästan inga skåp i köket eftersom vedspisen tar upp halva ytan, men nu ska vi sätta dit några där man egentligen ska ha köksbordet. Vi har bordet i matrummet intill, så det är bättre med fler skåp än två bord bara ngn meter ifrån varandra.

Travandelshäst

Jag har glömt att skriva att jag har 1/100-del i en travhäst. Det är anställda på Agria som har gått ihop och köpt ett treårigt sto som heter S.H.T:s Playmate. Tränare är självaste Kari Lädhekorpi.
Hon har gjort två starter i vår ägo och gick då först tvåa efter målfoto där det inte var lätt att avgöra vem som var först och sedan vann hon andra loppet och sprang in 30 000 kr. Då hade jag och en kollega spelat  100 kr vinnare och 100 kr plats på henne och vann över 1600 kr. Det var så vår monter på Falsterbo lyfte när vi stod ett gäng kring en dator och såg loppet live!
Nu ska hon starta på tisdag igen. Denna gång på Jägersro och jag måste komma ihåg att sätta en slant på henne. Det är detta lopp hon ska springa. Heja heja!

Kräftskiva

Igår hade vi kräftskiva här och det blev väldigt sent, eller tidigt, innan vi gick och la oss. Marie, Pelle, Emelie och hennes kompis Olivia åkte hem vid tolv för de skulle upp tidigt, men de övriga sov kvar.
Vi hade en jättetrevlig kväll med hemkokta kräftor som Micke och Pelle fiskade natten innan. Efter maten gick vi ner till sjön och drack kaffe och ungarna badade.
Varken Samme, Lillis eller Rasmus förärade oss med sin närvaro. Åtminstone mina var på fest i Ringarum.

Jag var uppe tidigt för att mata djur och fixa frukost till våra gäster. Mia och barnen var först uppe. Mathilda lärde sig gå på riktigt i vårt vardagsrum. Det var nog bra fäste på de breda plankorna och sedan har hon kämpat och gått hela dagen. Duktig tjej!
Micke, Andreas och Oliwer har metat och Oliwer fick sin första fisk, en mört. han var mycket stolt och nöjd och ville ha den att äta. De får nog göra ngt slags byte innan den serveras för mört är ju inte den bästa matfisken precis.

Lite bilder från kvällen:


Så här glad blev Marie när hon och Andreas vann en tävling och fick ett 6-pack "hemgjorda" ägg i pris. Grattis vännen!!!



Nu är jag trött och ska snart gå och sova. Väntar bara på att Johan ska komma med transporten. De har lånat den till Connemara-riks i helgen och det är Best in Show-vinnaren på hela utställningen som har åkt i den så jag hoppas att lite av guldglansen smittar av sig på Jarrah som ska iväg på ultraljud imorgonförmiddag.
Gratulationer till DÁrcy!!!

RSS 2.0