Ankan samlar ägg

Ankan hade 7 ägg i sitt rede imorse. Hon lägger ett varje natt och sedan täcker hon över dem.




Jag har varit hemma hela dagen med undantag för att jag var i Edsbruk och handlade lite på eftermiddagen. Jag har gått ett par rejäla promenader med hundarna och städat, diskat och tvättat en del.

London i maj!

Jag vann ju inte ngn resa i vår säljtävling i år, men var visst 2:a i en el två klasser och nu har ngn av vinnarna tackat nej och jag får följa med! Gud  vad kul! Vi kommer att titta på fälttävlan i Badminton och säkert shoppa och ha annat trevligt för oss. Detta sammanträffar med Jarrahs planerade fölning, men har hon inte fölat innan jag ska åka får hon väl åka hem till sin gamla box och föla på Björnvarp.

I övrigt har jag jobbat i ett dygn och det var ett bra arbetspass. Vi fick lite gott fika på eftermiddagen.

Nu ska jag ta en promenad med hundarna innan jag tar tag i hästskötseln. Jag ska även göra rent i hönshuset. Grisarna är försenade och kommer inte förään nästa vecka. Micke ringde nyss från Granngården och botaniserade bland grisfodren. Det fanns visst en del att välja bland, men jag tror att han hittade rätt.

Hundlek

Idag är det kanonväder med strålande sol!

Jag har varit och besiktat några hästar på fm och sedan var jag hos Eva och fikade med semla och hundarna hade lek i trädgården. Minna och Quinnie lekte som vanligt och Meya var mest sugen på att komma in.

På hemvägen köpte jag spån och var och hämtade havte. Grisarna kommer förmodligen på torsdag och de måste få lite spån att bo i. Vi ska snickra en grissäng ikväll. Som en stor låda att lägga halm i. Då blir det lite varmare för dem och de har alltid en ren plats att sova på. Jag ska mocka åt dem dagligen, så det kommer nog att hålla sig ganska rent ändå. Grisar är oftast mkt renliga och har ett toaletthörn.
Tyvärr hade de inte grisfoder på Blå Kusten, så Micke får gå in på Granngården och köpa lite. Undrar hur många av hans gamla bekanta som någonsin trodde att han skulle stå på Göta Lantmän (numera Granngården) och köpa grismat???

Jag fick ett erbjudande om att köpa några avelsston idag. Klart man blir frestad, men det är ju inte aktuellt just nu. Tror jag...

Scandinavium mm

Torsdag till fredag var jag i Göteborg på konferens och det blev en blixtvisit på hästtävlingarna. Vi gick på mässan ett tag och shoppade en del och sedan hamnade vi i baren med lite vin. Vi såg inte en enda häst på de timmar vi var på Scandinavium... Vilka hästmänniskor vi är vi hästförsäkringsombud! Men vi är bra på vin!
Jag köpte ett fint silverhjärta och såg det jag önskar mig i 40-årspresent:

En liten guldhädt med en briljat till öga. Jättesöt!
Det finns en massa fint i övrigt: http://www.lucofsweden.se/index.php
Det är Millas kompis som gör dessa smycken.

Jag har även hunnit att jobba ett dygn lördag till söndag och idag har jag varit ute med hundarna i snön och fixat lite med hästarna. Joline är på utflykt i stora världen. Hon håller Mauds Hexa sällskap på Haga några dagar.

Jag har haft huvudvärk sedan i torsdags och ska nu gå och lägga mig en stund för att se om det går över. Förmodligen inte.
Min moster Gun-Britt dog imorse. På sin födelsedag. Hon har varit sjuk i några år, så det var nog det bästa för henne även om det är sorgligt. Frid!

Kallt

Gud vad kallt det ska vara hela tiden! Jag tycker att det är bra om det är ngn minusgrad, men inte 10!! Vattnet fryser fort ute och jag bär dunkar med varmvatten för att hålla det öppet.

Ankorna verkar inte bekymra sig om kyla. De är ute som vanligt. Fryser inte ankor om fötterna? Ankmamma har snällt värpt  ett ägg om dagen nu. På tal om ägg, så såg jag ett ägg värpas idag. Precis när jag öppnade luckan till redena så låg den lilla grönäggsvärpande hönan där och hon reste sig till lite hukande ställning och tog i och vips så kom det gröna ägget ut. Färskare ägg kan man väl inte få?
Hönsen håller sig mer inomhus nu i kylan, men ett par av dem ger sig iväg på långa utflykter. Idag var de vid brevlådorna och det är en bra bit från ladugården.

Hästarna hade ett riktigt ryck idag och sprang som tokar. Även Jarrah fick fart på benen och brallade så att hela tjocka magen syntes underifrån. Unghästarna tycker att det är kul när det blir lite spring, Joline, Zoega och Jackie hade en riktig uppvisning. Zoega rör sig riktigt bra! Hon är ju dessutom duktig på att balansera på bakbenen när hon stegrar sig rakt upp. Även Raindrop hänger gärna på och när hon drar på hänger inte de andra riktigt med. Man kan ana galoppgenerna... Tusan att man inte har kameran med när de visar upp sig på detta sätt.

Hundarna blir också busiga i snön och särskilt när vi gå på isen. Det är visst otroligt roligt. Meya springer som en galning och jagar Minna. Men hon blir snabbt trött och går som en tant med matte. Minna har alltid mer energi kvar när Meyas är slut.

Lite bilder:
Mycket harspår på isen och även skidspår.

Minnis i snön

Småkusinerna Oliwer och Mathilda.

Imorgonbitti åker jag till Göteborg på Agria-konferens (häst denna gång) och ett kort besök på tävlingarna och mässan. Hoppas att det blir trevligt, men det brukar det alltid vara.

Samme 17 år idag!

Idag fyller Samme 17 år. Vi hade lite kalas både i söndags och igår. Först var Andreas, Mia och barnen här i söndags och igår kom morfar, Cecilia, mormor och Jonas. Vi bjöd på mat och tårta.
Själv ska jag uppvakta Samme idag, men han är så tråkig och vill bara ha pengar...

Igår var en stor dag! Det första ankägget låg i ankans nybyggda rede. Hon hade byggt det härom morgonen och igårkväll såg jag att det låg ett ägg där. Hon ska få ruva såsmåningom, men det behöver nog bli lite varmare så att inte äggen fryser under tiden hon samlar ihop lagom många ägg att börja ruva.

Nu ska jag gå ut och ge hästarna frukost och lite varmt vatten och sedan ska jag åka och jobba.

Långpromenad och härlig sol

Idag har det varit superväder. Efter frukosten gick vi en långpromenad på ca 8 km. Hundarna hade mycket att nosa på för det var mycket viltspår överallt. Vi såg en ekorre. Den ville Minna jaga, vilket hade varit ganska hopplöst. Meya blev trött av promenaden. Husse och matte också, men Minna hade nog gärna tagit ett varv till. Hon är ngt mer energisk än resten av familjen.
Vi åkte till Gamleby och handlade för vi behövde lite vitt vin till kvällens fiskgryta.
När vi kom hem åt vi lite lunch. Rotmos och fläskkorv och sedan har vi varit ute och fixat med ved och hästar.

Ikväll blir det Melodifestival igen. Är det lika dåligt som förra veckan så ska jag inte titta mer.

Achmed the dead terrorist

Jag har så himla dålig humor. Jag älskar den här:
http://www.youtube.com/watch?v=1uwOL4rB-go

Det gick inte att skapa en länk så ni får kopiera in adressen.

Underbart väder och dundersalva!

Idag har jag och hundarna varit ute mest hela dagen. Det var jättehärligt nere vid sjön när solen låg på.

Fyra dygn efter att jag smorde på Xxterra på Zoegas ink så har den ramlat bort. Helt makalöst otroligt. Den var ju ganska stor i måndags, som ett plommon ungefär och bara över natten hade den skrumånat ihop till en platt skorpa i storlek som en 50-öring och idag är den borta! Skönt!

Jag fick en superbra sång på östgötska på mailen, men jag kan inte få in den här. Skit!
Här är en version av den, men inte lika bra som den jag har. Det är inte riktigt lika utpräglad i denna.
http://www.youtube.com/watch?v=nfJaGX2eILQ&feature=related

Dessa jäkla utmaningar...

Nu fick jag igen. Malin skickade tillbaka en annan sådan kedjepryl. Jag gör den också, men sedan är det STOPP!
Man skulle ta den 6:e bilden i den 6:e mappen i mappen Mina bilder och skriva ngt om den.

Det blev på barnens lilla kusin Oliwer när han döptes.  Nu är han 2,5 år och har fått en lillasyster.

Idag har det varit personalmöte och sedan har jag klippt mig och färgat håret. Skönt, för då ser man inte de grå, eller rättare sagt vita, håren som dyker upp allt mer frekvent.

När jag kom hem tog jag en promenad med hundarna och så hade jag lite försäkringsjobb som jag samlat på mig under dagen.
Hönsen hade duktigt levererat 3 ägg och fånigt nog är jag så snål på dem så jag vill inte använda dem. Jag kom på att jag skulle äta omelett till kvällsmat, men då går det ju åt ett par ägg. Det är ju inte klokt. Ska de ligga och ruttna för att jag bara vill ha dem att titta på??? Trams! Det blir omelett ikväll!

Imorgon jobbar jag och sedan är jag ledig 4 dagar. Hoppas det blir lite fint väder i helgen så vi kan gå en långpromenad med vovvarna.

Jag har beställt 3 grisar också. De ska få vara ute i sommar och ha det bra så de blir goda julgrisar.

Dyr salva

Idag har vi behandlat Zoegas ink med den extremt dyra salvan. Den kostade 1338 kr för en pytteliten burk, men enligt SLU:s undersökning så ska den fungera, och då oftast med ett fåtal behandlinger. Om bandaget bara sitter kvar så ska jag inte ta bort det förrän på fredag och då ev behandla en gång till. Det är inte lätt att få ett bandage att sitta kvar runt hasen då det hela tiden rör sig.

Jag är hundvakt till Troja inatt. Jonas skulle bort på något. Tyvärr är hon halt på höger fram. Det verkar vara något med tassen och hon har haft det till och från ända sedan hon kom till Björnvarp. Veterinären har kollat på henne, men vet inte vad det är. Hon får nog gå dit igen så de får röntga tassen också. Det är ju svårt att hålla det yrvädret lugn. Hon vill ju inget annat än SPRINGA!!!
Tre om samma pinne:


Höna på promenad till fågelbordet. Hon kommer alltid ett par gånger om dagen och kollar läget.


Och så en jäkla utmaning! Jag brukar inte göra dem, men för dig Eva, ska jag göra ETT undantag...

Blivit utmanad


4 Favoritprogram

Jag som knappt ser på TV, men Djurpolisen, Top Model (Jo faktiskt), Vänner (repriser) och Melodifestivalen (som jag egentligen hatar, men inte kan låta bli att se...)

4  Saker jag gjorde igår.

Igår gav jag hästar, höns och ankor frukost, åkte till jobbet, lagade god söndagsmiddag i form av Porterstek, gick på promenad.

4  Saker jag ser fram emot

Att dagarna blir längre, att årets föl kommer, sommaren, vår bokade resa

4 Favoritrestauranger

Hm, går inte på restaurang så ofta om jag inte är på resa och då blir det ju oftast olika, men Lilla Blå har otroligt fina luncher.

4 Saker på önskelistan

Ett fint stall, en massa pengar, att alla nära och kära får vara friska och glada, att Minna är fin i höfter och armbågar

4 personer jag utmanar

Jag skickar utmaningen till Malin, Sofie, Ingela och jag kom inte på ngn 4:e.


Jarrahs tjocka mage

Jag har jobbat ett dygn och när jag kom hem gick vi en promenad med hundarna i dimman.
Sen var det mockning och göra iordning foder på schemat. Nu har vi varit och handlat lite så vi kan äta gott till Melodifestivalens första deltävling.
Igår slog hönsen rekord! 3 ägg på samma dag!

Här är några bilder på Jarrah. Hon börjar bli tjock. Hon ska föla i början av maj. Närmare bestämt 6:e, men hon brukar gå ca 1 vecka över tiden, så då hamnar vi mer i mitten av månaden. Men man kan inte vara säker, för när Jackie kom, så fölade hon faktiskt 14 dagar innan hon var beräknad, men det var mitt i sommaren när det var varmt.
Det är hennes 14:e föl som väntas.


Ceyli dog på djursjukhuset

Hon blev i princip friskförklarad imorse och de skulle bara undersöka hennes tänder och göra ultraljud för att se att fölet levde och mådde bra. Hon hade normal puls och såg pigg ut. Precis när de ger henne lugnande i kanylen så började hon sparka vilt omkring sig och sedan dog hon inom en halv minut. Mycket märkligt! Vi var ju inte ens där så vad kan man säga? Jag avböjde obduktion.
Stackars häst! Det är även mkt synd om Cissi som fick vara med om detta och sedan får hon inte sitt föl heller.
Det var en chock att få beskedet efter att ha trott att hon var OK och skulle åka hem! Jag har inte fått mycket gjort idag alls. Det känns mkt ledsamt.

Ceyli är jättesjuk

Igårkväll ringde Cissi från Öland och sa att vår Ceyli inte mådde bra. Hon är utlånad till henne sedan snart 2 år för att hon skulle ta ett föl på henne och sedan ville de behålla henne och ta ett till. Så nu är hon dräktig och ska föla i juni.

Vid insläpp igår var hon som vanligt och åt upp all sin mat. När Cissi kom och skulle kvällsfodra efter jobbet (vid 22-tiden) var hon helt genomsvett och såg inte alls pigg ut. Det första man tänker är ju kolik, men hon hade också en misstänkt hovböld som hovslagaren letat efter, men ej hittat, och de kan få grymt ont av det och bli väldigt påverkade, men så akut? Andra misstankar är ju kastning eller livmoderomvridning, som är väldigt ovanligt på häst.

Hon ringde jouren som kom och kunde konstatera att magen verkade vara igång och inte heller var livmodern öppen och så mycket mer kunde inte hon säga. Hon gav smärtstillande och kramplösande och bad dem avvakta till morgonen.
Läget var oförändrat imorse och vid ny kontakt med distriktsveterinären så blev de skickade till ATG-kliniken i Kalmar. Där blev de inte mkt klokare, men hittade en punkt där hon reagerade med stor smärta (sparkade vilt). Hon är väldigt påverkad med skyhög puls och mkt bleka slemhinnor som kan tyda på chock eller blödning. Också de tyckte att magen verkade fungera, men ville att de skulle åka till Helsingborg.

Där hann de inte undersöka henne så mkt, men tror ändå att det är ngn form av kolik. De tycker inte att hon ska opereras pga sin ålder och det vill inte jag heller. Hoppas att de får ordning på det för det är så synd om henne när hon har så ont. Förhoppningsvis får hon smärtlindring så att hon mår skapligt iallafall.

Stackars, stackars Ceyli och stackars Cissi som är helt förtvivlad och helt slut efter att ha varit vaken hela natten och sedan åkt tur och retur Helsingborg där det dessutom var snöoväder.


Jag har mest oroat mig för hästen idag och inte fått så mycket gjort förutom att jag bakade en omgång bullar nu ikväll.

Telefonkonferens med tekniktrassel

Jag gick av ett arbetspass imorse. Vaknade med världens huvudvärk och tryck bakom vänster öga. Trodde det var på väg att ploppa ut. Jag tog tabletter vid 06:30 och sov sedan en timme till och då var det lite bättre, men huvudvärken har hållt i sig hela dagen och komer tillbaka så fort tabletterna slutar verka.

Jag har inte fått så mkt gjort utan har mest gjort det jag måste göra, mocka, fixa foder och bära vatten. Jag och hundarna har gått ett par vändor i skogen. De blir så glada av att få komma ut i skogen och de är så busiga nu när det är lite kallt. Meya har haft flera attacker av "mosa Minnis" idag. Dessutom motionerar de genom sina parningsövningar och är oftast helt slut när vi kommer in (de gör inte så inne tack och lov).

När jag kom upp på övervåningen förut kände jag att det luktade illa, död råtta! Vi har ju sådan där elektronisk musskrämmare och jag har inte hört ngt gnagande sedan vi satte igång den, men ngn stackars råtta kanske har stått ut med ljudet och bosatt sig på vinden och sedan trillat av pinnen. Nu kommer det att lukta illa i ett par veckor.

Jag skulle vara med på en webbaserad telefonkonferens tidigare på eftermiddagen. man skulle klicka på en länk och fylla i sitt telefonnummer och så skulle det ringa upp. Det gjorde det inte och jag testade ett par gånger och till sist kom jag med. Senare ringde jag vår Helpline i ett annat ärende och då sa tjejen jag pratade med att mitt mobilsvar hade gått igång två gånger under konferensen så att alla hade hört det... och sedan efter ett tag "slut på meddelandet". Precis när VD.n pratade... Haha! Teknikens under! Men jag har ju halva konferensen på mitt mobilsvar.

Hemma igen

Nu är jag tillbaka igen, eller jag kom igår, men då var det Ridsportgalan på kvällen, så jag hann inte att skriva något.
Talinn var kallt och grått och maten på båten var ganska smaklös. Däremot lärde jag mig en hel del nytt och fick lite inspiration att ta tag i det här med smådjursförsäkringar.

Jill fick inte priset som bästa östgötauppfödda avelssto. Det var väl lite synd i och för sig, men jag kan glädjas med dem som fick det och jag slapp gå upp på scenen och hålla tacktal. Jill är den finaste gammelhästen som finns ändå!
En del människor är väldigt missunnsamma och kan inte ta att de inte vinner. Tyvärr hade vi ett gäng sådana personer bredvid oss vid middagen och stämningen blev lite sådär omkring dem.
Det var en trevlig tillställning även om det blir ganska lång tid man sitter stilla.

Idag har vi varit ute i det fina vädret. Hundarna har varit busiga som vanligt och hönsen har promenerat omkring i trädgården och sprätt hit och dit.
Nu ska jag gå ut och fodra hästar och sedan ska jag steka pannkakor. Det känns lite motigt att ta de egna äggen, jag är snål om dem. Men nu har vi faktiskt fått ihop 19 st trots att jag använt några och ägg ska ju användas. Man kan ju inte ha dem att bara titta på som samlarobjekt... Vi får 2 st per dag nu, ett grönt och ett vitt.

Micke rapporterar att vårkänslorna spirar bland djuren. Nya tuppen sätter på allt han kommer över och även ankorna hade fått till det igår. Jo, hundarna har också skumma aktiviteter för sig trots att de är två flickor.

RSS 2.0