Fölchampionat i Västervik

I lördags var det fölchampionat i Västervik. Jag hade med Jacuzzi och Janeiro.
Jacuzzi var inte riktigt på hugget. Det kanske beror på att han redan hade varit där en gång så han inte blev lika taggad? Han fick fina omdömen, men blev ej placerad 1-3. Han har sina 48 poäng med sig och han hade förbättrat galoppen sedan dess. Det ändrar sig ganska fort med föl och både uteseende och gångarter kan ändra sig på kort tid.
Janeiro kom in och showade och vann som bästa gångartsföl. Han blev även Best in Show och jag fick välja pris först. Jag tog en fribetäckning av någon av Gränsbos hingstar. Kanske Bocelli på Jarrah?
Jätteroligt att få så mycket beröm för både sto och föl av domarna!

Jag är evigt tacksam för att mina vänner Marie och Malin ställde upp och följde med. Även tack till Emelie och Anna som kom och knoppade alla hästar innan avfärd. Sydda knoppar är finare och sitter bättre. Jag måste lära mig!

Jacuzzi


Janeiro


Jarrah fick ha segerbandet i sonens ställe.


Lite vild under ärevarvet.


Från Frödinge

Tvätta stallet

Idag ska jag tvätta stallet. Jag har lånat en stor tvätt med varmvatten och hoppas att det biter på Jackies och Jolines väggar. De är väggbajsare så deras väggar är inte fina. Däremot så har de all bajs i en stor hög så de är lätta att mocka till och då får jag väl ta att det är lite extra tvättjobb hos dem.

Jag ska leda ner Bergin och Penny till den ndre delen av hagen. De har inte gått ner genom skogen en enda gång i sommar och där nere vid ån finns massor av bete. Bergin behöver äta lite mer medan Penny inte behöver, så om de kunde vara där ibland iallafall så vore det bra. Vi var ute och red igår och det var skönt utan insekter.

Jarrah och Jackie är kvar i hemmahagen eftersom de ska på championat på lördag. När vi kommer hem tror jag att vi lastar av dem borta vid betet på Kullen så de får återförenas med flocken och sedan får jag ta hem dem några dagar innan Riksföl. Jag vet ännu inte om jag ska anmäla båda eller bara Janeiro.

Fölmönstringen har varit

I torsdags hade jag med mig Emelie och Amanda till Västervik för att fölmönstra Jacuzzi och exteriörbedöma Jackie inför stambokföring. Så fina knoppar har vi nog aldrig haft. Jag måste be Emelie lära mig att sy dem så de blir så fina!
Jackie som brukar vara lite virrig och störig och dessutom aldrig varit iväg på något i hela sitt liv om vi bortser från när hon själv var på mönstring och dl eller på seminstationen, skötte sig exemplariskt. Hon var kolugn och mycket enkel att ha med. Jacuzzi tog fram en annan växel på traven än han visat innan och fick ihop 987798-48 poäng! Jag är jättenöjd. Jackie var lite loj på slutet när hon skulle bedömas och fick 88877-38 poäng (utan galopp förstås så man kan inte jämföra deras poäng då det är 6 resp. 5 bedömningspunkter). Hon blev iallafall klass 1 och var 160 cm. Efter ridprov så kan hon stambokföras.

Film kommer när jag fått hjälp med redigeringen.




Igår var det dags för Malin och mig att åka till Frödinge med Janeiro och Jarrah. Vi var även funktionärer så det blev en heldag. Dagen började dock med att Janeiro var för glupsk på Jarrahs kraftfoder och satte i halsen så han höll på att kvävas. Han var irriterad av det hela dagen och rosslade/småhostade. Nu verkar det ha gett med sig och jag hoppas han tar det lite lugnt med maten i fortsättningen. Jag kan inte blöta Jarrahs mat för då äter inte hon, men han kan få äta ihop med Jacuzzi i en annan box.
Visningen gick kanon iallafall och han fick hela 998898-51 poäng! Det är Jarrahs tredje avkomma med 51 poäng. Jaffa och Jawa har fått det tidigare och så fick Jackie 50. Några på 49 och så ngn på 47 förutom Joker som fick 45, men som inte gick att bedöma pga att han inte gjorde annat än klättrade på Jarrah och lekte hingst och så Jakline om fick 46 efter att ha rullat fast sig och legat på rygg en längre stund i boxen på Vretaskolan och var helt matt och tagen under visningen.
På väg tillbaka till stallet showade han rejält och lekte hingst. Han tyckte själv att han var mcket flott!
Det bästa med den här lilla grabben är att han är lika underbart fin på insidan! Han är fantastiskt travlig!

Film: http://www.youtube.com/watch?v=n7r_1_yxZJk&feature=youtube_gdata



Vi kommer även att få filmer genom föreningens Kustlandet Leader-projekt. Vi har haft en filmare på plats som filmat alla fölen och som ska redigera dessa till oss.
Tack till alla som har hjälpt mig och som hjälper mig kommande helg när det är dags för championat i Västervik för bägge fölen. Jag anmäler väl Janeiro till Riksföl och ska ta en funderare på om även Jacuzzi ska få åka med.

Ikväll är det kräftskiva här och jag har kokat kräftor i två omgångar.

Snart fölmönstring

På torsdag ska Jackie stambokföras och Jacuzzi ska mönstras i Västervik och på fredag ska Janeiro mönstras i Frödinge. Jag är funktionär i Frödinge, så vi kommer att vara borta hela dagen.
Som vanligt så är jag nervös och undrar varför jag anmäler dem till dylika evenemang?!? Dessutom undrar jag om jag valde rätt föl eller om Jodie också skulle fått chansen. Hon är jättefin nu. Zolero är för liten och har inte vuxit i sitt stora huvud än. Han har dessutom ont i en framfossing (hovböld till 99%) och nu ikväll så såg jag att det buktar ut i kronranden så förhoppningsvis har det spruckit upp imorgon. Han är inte så halt, men mkt öm när man tar på det.
Micke hjälpte mig att leda Jackie och Jarrah varsin liten bit så jag fick leda fölen en gång. Båda skötte sig mkt bra utan några bakbensfasoner. De bråkar så mycket dagarna i ända att de inte ids bråka med mig.


Jacuzzi står i egen box när jag tar in dem för att Jarrah ska få äta sitt kraftfoder. Han får en skvätt eget kraftfoder att pilla i sig. Hans tjocka mamma roffar alltid åt sig det mesta själv och äter snabbt och han tar lång tid på sig. Nu har han fattat grejen och står snällt och tuggar i sig sin mat. I Jarrahs box är det tvärtom, hon flyttar sig så att fölungen kan ta för sig.. Jackie lärde sig tydligen redan som barn att man ska förse sig.

Jag har chippat föl i veckan. 5 st igår och 6 st idag. Alla har gått bra. Det är dags att fixa mina egna också. Jag ska bara ha någon som hjälper mig att hålla dem.

inga hästar hemma...

Nej, jag har väl inte alla hästar hemma, men i detta fallet menar jag att de flesta hästar nu går på Kullen och bara ponnyerna Penny och Bergin samt Jarrah och Jackie med avkommor går här hemma. Ponnyerna för att Penny är tjock och det är lättare om vi ska rida och Jarrah och Jackie för att deras föl ska på fölmönstring i veckan och jag är nervös redan (som vanligt). Jag fattar inte varför jag utsätter mig för detta varje år?? Det har väl ngt med "inte alla hästar hemma" att göra...

Vi har varit ute med båten flera gånger i veckan och även haft besök av Mickes bror Stefan och Carina samt av Bengt och Anette Tholf. Trevligt! Det var skönt att äntligen komma ut i skärgården även om det kom lite alger så att hundarna fick avstå bad.

Jag försökte fota Jacuzzi och Janeiro igår när de hade varit inne och ätit, men det blir mest konstiga kort. Några blev OK:






Jacuzzi

Alla bilderna ovan är på Jackies son Jacuzzi som föddes 2 maj. Han är e.Zuidenwind-Kennedy-Martini och är en riktigt fin fölunge med bra typ och fina rörelser.





Janeiro

Plötsligt visade Janeiro att han inte bara kan skritta och galoppera fint. Han kan trava också! Han har bara inte haft tid förut eftersom han mest går på två ben och stökar omkring med morbror Jacuzzi.
Janeiro är född 16/5 och är Jarrahs 14:e avkomma. Han är e.Florencio-Martini-Flamingo och har en utstrålning utöver det vanliga. Han är riktigt riktigt fin! Därtill är han underbar i temperamentet och det är minst lika viktigt.

Min lilla Tomas har varit borta i 5-6 dagar igen, men igår lagom tills jag var övertygad om att han var död, så hittade vi honom när vi var ute och plockade svamp. Knäppkatten har ätit hur mycket som helst sedan dess och är så kelig att man nästan tror att han är utsvulten på både mat och umgänge. Jag undrar vad han pysslar med när han ger sig iväg sådär??

Nu blir det frukost. Vi har vittjat våra kräftburar på morgonen och börjat "samla" inför helgens kräftskiva.
Just nu vräker regnet ner, men om det ger sig så tänkte jag mig en ridtur framåt eftermiddagen. Medan det regnar kan man kanske städa lite och byta lakan.

Bilder från gårdagen


Joline och Jodie i nya hagen.


Zinnia, Zolero, Jodie och Joline


Jarrah och Janeiro


Lite suddig Janeiro


Janeiro klättrar på Jackie, vilket var mindre populärt..


Janeiro och Jacuzzi


Jacuzzi med Janeiro bakom.


Han är verkligen aktiv denne lilla gosse. Full fart hela tiden, både högt och lågt.





Suck...


Jacuzzi


Jacuzzi


Janeiro


Janeiro och Jacuzzi


Jacuzzi


Janeiro


Lugnet har lagt sig på Kullen. Jodie spanar in de nya kompisarna.


Windy


Zoda


Joline


Zoda, Zoega, Raindrop och Windy i full fart.


Zoda och Windy kollar in fölen som just anlänt till deras hage.

Flyttat hästar

Idag har vi varit på sjön. Äntligen var det bra väder när vi hade tid att vara ute. Vi åkte förbi Torrö och hälsade på hos Copa och marie på deras lilla ö utanför Lilla Kalvö. Vi låg på berget och solade och hundarna (5 st) badade och lekte. Härlig dag!
Imorgon kommer Pyret och Carina och då åker vi nog till Gryts Varv och äter lunch och sedan hem hit och grillar.

När vi kom hem ledde jag bort Zinnia och Joline med föl till Kullen. Det blir alltid stor uppståndelse och mkt spring när man släpper ihop hästar som inte gått ihop på ett tag. Det är lite läskigt med fölen, men allt gick bra och efter ngn kvart gick alla lugnt och betade sida vid sida. Det är mkt bete kvar där borta och sämre här hemma. Nu fick Jarrah och Jackie med söner tillgång till övre delen av vallen. De får gå kvar här hemma eftersom de ska på mönstring snart och behöver putsas lite samt träna på att "gå i snöre". Jarrah får extra kraftfoder också och det är lättare här hemma.

Bergin och Penny går också här, men i egen hage. De fick framskor igår och det var skillnad att rida med skor. Bergin har varit väldigt ömfotad sista veckan och blev nog glad över sina skor.

Jag har fotat en massa ikväll, men hinner inte lägga ut några bilder idag. Jag får återkomma med det.

RSS 2.0