4 kycklingar

Det blev bara 4 kycklingar, varav jag fick hjälpa tre ut från sina skal. Jag vet inte om det är fukigheten som varit för dålig eller vad det är för de andra 6-7 äggen var också fullgångna kycklingar i, men de gjorde inte ens hål på sina skal och skalen/hinnorna verkade mkt hårda/torra/sega.

Jag har iallafall hämtat nya ägg idag. Rhode Island Red, Orpington och några Isbar. Imorgon ska jag hämta Maranägg och så har jag några egna samt att Lissa har samat Sussex, så nu vore det väl sjutton om det inte skulle fungera.


Tjockisar

Jag fotade Jarrah och Bergin förut. Jarrah börjar vara riktigt tjock och Bergins mage börjar också att synas. Jarrah ska föla ca 6 maj och Bergin ca 26 juni.
Jarrah som fått syn på något intressant långt bort i fjärran. Jag borstade bort halva hästen ikväll. Pälsen bara rasar av henne. Hon har betett sig urskumt idag, nästan som en hingst, och jagat sin dotter Jackie och även lite efter Joline och Zoega. Hon höl på och skrek och skulle luka Jackie i ansiktet. Jag blev orolig att det var något på gång med fölet, men det var nog något hormonellt för de tre unga tjejerna brunstar. Jag har aldrig sett henne sådan tidigare.


Bergin i lite nedförslut. Hon är så söt och gullig mot människor. Det syns ju på bilden vilka snälla ögon hon har, men lika söt som hon ser ut här, lika elak kan hon vara mot de andra i "sin" flock. Särskilt utsatt är Zoega.
Det enda hon inte gillar är när jag kommer med täcket. Då gnisslar hon tänder, men står snällt och låter sig kläs på.


Nu har jag grundat klart i matrummet och skulle måla den rätta färgen innan jag tog kväller, men det gick inte att se var jag hade målat och inte, så det får bli i dagsljus imorgon. Jag har även beställt tapeter så det kommer att bli färdigt i veckan. Det blir vitt i en nyans som heter Mio (lite cremevit) och en randig tapet i brunt/beigegrått/svart och vitt och den kommer att sättas upp på bredden så att ränderna blir liggande.

4 ägg på gång

Nu är det hål i 4 ägg och det kvittrar i dem, men jag tycker att de är sega. Fortsättning följer...

Äggen är på väg att kläckas!

Imorse var det hål på ett ägg och nu är det hål i ännu ett. Hoppas att det blir några stycken iallafall. Återkommer senare med resultatet.
Nästa vecka ska jag dra igång kläckaren på nytt med lite ägg från andra. Lissa och jag ska köra en omgång ihop med Maraner, Rhode Island, och lite blandraser med Sussex från Lissa och lite grönäggsvärpare från mig.

Nu ska jag åka och beställa tapeter till matrummet samt köpa väggfärg så jag kan måla färdigt.

Snöstorm och drivis...

...iallafall snöoväder. Fy, det är nog drygt 5 cm blötsnö här nu och det blåser in i mina lösdrifter så att de fina bäddarna nu är lätt fuktiga. Hoppas det slutar snöa framåt kvällen så jag kan strö med ny halm. Jag tog faktiskt på alla hästar täcken igårkväll eftersom jag läst att det skulle bli ruskväder, men inte trodde jag att det skulle bli så här.
Bilden tagen från fönstret nyss.


Jag håller mig inomhus idag. Jag är förkyld och vill inte vara ute i detta oväder i onödan. Jag eldar och har börjat måla i matrummet. Jag har grundat nästan allt som ska målas och sedan ska jag ta bort tapet på den vägg jag har tänkt att tapetsera.

Jag har faktískt varit ute två gånger idag. Först för morgonbestyren med djuren och sedan var jag tvungen att hämta in mer ved och då gick jag en vända med hundarna i skogen. Jag blev genomsvett av att pulsa i denna tunga snö. Minna är iallafall nöjd och glad. Hon älskar snö och rullar sig som en fisk på land.

Exteriörkurs, EU-djungeln och snöhelvete

Jag har varit på exteriörkurs i Gamleby ikväll. Det var Lissa som hade den och jag tänkte att man kanske kunde träffa lite hästfolk ifrån takten. Det var mest elever från gymnasiet, men det var trevligt ändå. Det är alltid bra att titta på andras hästar och inte bara stirra sig blind på sina egna.

Jag har också på allvar börjat läsa alla EU-papper ang gårdsstöd, stödrätter och bla bla bla. jag vet i fan om detta kommer att bli rätt för det ska ansökas om kundnummer här, skickas efter papper här, fyllas i blanketter där och skickas än hit än dit... Det är i grevens tid vi började titta på detta för det ska vara inne 2 april och jag hade inte fattat att jag var tvungen att ordna en massa papper innen det och säljaren av gården har inte fått överlåtelsepapper förään idag trots att han efterfrågat dem i evigheter. Imorgon ska vi iallafall skriva dessa.

Nu snöar det igen! FAN! Jag hatar snö som inte kommer under tiden jul till sportlovoch vill ha vår nu!

Skitväder igen!

Varför måste det regna och snöa nu när det hade torkat upp lite grann???

Jarrah och Raindrop fick täcken på sig nu ikväll. De andra var inte framme vid lösdriften, men de står nog uppe bland granarna där det är ganska tätt både för nederbörd och blåst.

Vildsvinen har varit ända inne i hagen och bökat, så de verkar ganska modiga. Det är spår efter dem överallt i skogen. De gör "provhål" och hittar de inget så provar de efter en liten bit igen. Hoppas att de försvinner när vi får upp elstaket runt den mesta marken. Hoppas att jag slipper se själva vildsvinet. Spåren kan jag stå ut med.
Vildsvin. Foto: Kent Bäckström

Grabbarna har spelat fotboll idag. Lillis i B-laget där det blev 1-1. Fast jag vet inte mot vilka de spelade och Samme i juniorlaget som efter 0-0 i halvtid rasade till 0-5 mot Eneby. De är ganska ojämna i laget och en del har inte tränat så mkt fotboll över vinterna. Men det är ju bara träningsmatcher än så länge.

Nu ska jag gå ner och se på Beck-filmen. Tjingeling!

Vretaskolan

Imorse var jag och pratade om försäkringar på Djurprogrammet på Vretaskolan. Det var allt från hamster till kor. De går något allmänt djurprogram och hade jobbat med försäkringar nu ett tag. Det gick bra och de kommer nu att maila prisfrågor till oss så de får en uppfattning om vad olika djurslag och raser kostar att försäkra på olika vis.

Jag stannade på Ingenting är omöjligt! på hemvägen. Jag köpte rullgardiner bl a. Det börjar bli ljust på morgnarna och då kan det ju vara trevligt att kunna mörklägga litegrann. Lite annat smått och gott blev det också förstås. Svårt att gå igenom Ikea utan att köpa något.

På eftermiddagen har jag varit här hemma och grejat med djuren.
Vi har ju utökat djurbeståndet med tre nassar och igårmorse var de på rymmen. jag trodde aldrig vi skulle se dem igen. De råkade hamna i hästhagen och hästarna blev mer än vilda och tänkte påbörja grisslakten omgående. Grisarna undkom faran och av ren tur kom de in i lösdriften så att jag kunde mota dem åt rätt håll. Nu när jag var och släckte och gav hästarna hö låg de djupt nerbäddade i sin "säng" där de har massor av hö. Jag såg dem inte ens, hörde bara snarkningarna.


Här är vår fula stjärtlösa och dumma tupp. han hackade mig på handen när jag skulle ge dem mat härommorgonen. MAN BITER INTE DEN HAND SOM FÖDER EN!!!
Det kan bli konsekvenser av sådant beteende...

Och här är den nya tuppen och en av hans små fickvänner. Visst är han tjusig?

Nu har vi sett Så ska det låta. Det är det bästa programmet just nu och dessutom är det på 1:an, så man slipper reklam.
Imorgon jobbar jag, så snart ska jag gå och lägga mig och läsa och då brukar jag somna ganska raskt.

Jag dristade mig till att borsta mina fällande och leriga hästar förut. Alla utom Jarrah, för hon försvann ur bild när jag tittade åt hennes håll. Jag orkade inte ta dusten med henne och riskera att bli på dåligt humör. Hon fick ha sin lera ifred. De andra slogs om uppmärksamheten och lagom jag var klar med 5 lerfigurer, så rullade de sig omsorgsfullt igen och hade en riktig rodeouppvisning. Micke blir nervös att de ska bryta benen av sig när de hoppar runt som studsbollar.

Solsken och torkväder

Idag skiner solen och det blåser så att det torkar upp i markerna. Hästarna har gjort sig vårfina i lerinpackning. De har börjat fälla och vill väl klia av sig lite hår. Zoega är inte svart längre, hon är gråbeige av intorkad lera.

Hundarna har kommit hem och vi var nere vid sjön nyss och satt i solen och njöt. Minna tog årets första dopp i kanten av sjön där isen gått bort. Måste ha varit skönt!

Idag höll jag på att klanta mig rejält!

Idag har jag varit i Jönköping på ombudsmöte och på vägen hem var jag törstig så jag stannade på macken i Åtvidaberg för att köpa lite att drick och passade också på att tanka. Jag tankade vid automaten och gick sedan in och köpte en festis. Under tiden pratade jag i telefonen med Milla och när jag kom ut igen satte jag mig i bilen och kör iväg. Jag hann lagom se i ögonvrån att slangen liksom följde med mig.... Jag hade glömt att jag hade tankat! Gud, vad pinsamt det hade varit om slangen slitits av till exempel. Killarna som stod bredvid bara suckade och tänkte säkert "kärringar ska inte ha bil".

Hundarna är i Björnvarp och ska inte hämtas förrän imorgon. Jag ska passa på att sova med raka ben i natt.

Det var på det berömda håret...

...att Caroline af Ugglas vann melodifestivalen. Hade hon gjort det hade jag aldrig mer kunnat titta på det för jag tål inte att vare sig se eller höra människa. Snälla, snälla, ta bort!!!
Jag la två sms-röster på Måns, men det hjälpte ju föga. Nu får vi hålla tummar och stortår att inte opera-malena blir sjuk eller något så tvåan får åka istället.

Jag har just varit ute och nattat hästarna med kvällshö. Det var bara Jarrah som var sugen. De andra brukar komma framåt natten. Det är väl som en nattmacka för dem.

Imorgon ska vi elda vår stora ris- och skräphög om inte vinden är fel. Jag var i Gamleby och köpte diesel att tända med. Passade på att handla där och köpte laxburgare till mat. Det var riktigt gott med lite pressad potatis och romsås till.

Nu ska jag bädda rent i sängen och natta mig själv. Hoppas att Meya sover i köket inatt, men varför skulle hon det när hon tillbringat varenda natt i tre år i min säng. Hon ser det nog som att det är jag som ligger i hennes säng dock.
Minna är mer välartad och ligger i sin hundsäng.

Joline är hemma igen

Igår var en körig dag! Jag jobbade ju och så skulle jag på begravning mitt i allt. Det gick bra även om begravningar alltid är jobbiga. Nu är moster begravd på kyrkogården i Gusum. Det var ändå kul att träffa kusinerna. Vi syns typ bara på begravningar.
Arbetsdagen fortsatte med ridning i Gusum och årsmöte i Friluftsfrämjandet så vi var inte hemma igen förään kl.22.

Idag har Joline kommit hem igen. Hon har ju varit sällskap till Maud och Emmas Hexa, men idag har Hexa flyttat till hästhimlen och Joline fick komma hem till de sina. Det blev stor uppståndelse och det har sprungits en del. Hästar är ju lite småkorkade så nu måste det göras upp en ny rangordning fast hon bara varit borta i ett par veckor. Hon kommer att hamna på 4:e platsen precis som innan, men det lyssnade de inte på...

Annars är det grått och trist idag. Jag har inte gjort så mycket mer än styrt med djuren.

13 ägg av 13 är vid liv

Idag har jag lyst mina ägg och alla 13 var på väg att utvecklas till kycklingar. De har legat i 5,5 dygn nu och man ser som en "spindel" av röda blodkärl när man lyser på äggen med en speciell lampa. Mycket kan ju hända än, men so far so good.


Hälsning från Finland




Detta är en av våra uppfödningar. Jakarta f.2002. Hon såldes till Finland som föl och tävlas i hoppning och fälttävlan. Hon har en ny ägare sedan 2007 och hon tycker jättemycket om henne. Innan hon åkte till Finland så vann hon fölchampionatet i Östergötland och var 4:a el 5:a på Riksfinalen. Poängen har jag glömt...
Fin var hon och väldigt trevlig trots att det är Jarrah som är mamma. Fast hon nedärver inte sitt lite knepiga humör till sina barn som tur är.

Idag har jag pysslat ute mycket, bla lastat ur ett lass hö ur transporten. jag måste hämta halm och havre imorgon och då blev jag ju tvungen att ta tag i höet.

Melodifestivalen live

Nu har vi sett Melodifestivalen, andra chansen live i Himmelstalundshallen. Kul att se hur det går till, men inget jag skulle köpa biljetter till. Micke hade fått dem på jobbet. Sarah DF och Caroline af Ugglas gick vidare och jag kan inte fatta hur Ugglas kunnde bli framröstad. Jag tycker att låten är hemsk! Riktigt hemsk!

Jag har skaffat en äggkläckningsmaskin. En stor en, som kan kläcka 120 ägg, men det ska jag inte göra. Just nu ligger det 13 st därinne. Jag hoppas kunna lysa dem i början av veckan, ska bara hitta en lampa.


Jag jobbade fredag till lördag och ska även gå på ett pass söndag till måndag.


Mera svinn bland hönsen!

Igår när jag kom hem från personalmötet saknades det två hönor till. Den ena hittade jag död och biten i halsen, men den andra var bara borta. De andra satt skräckslagna inne i hästarnas lösdrift och när jag lyckats mota in dem så kom den saknade hönan spatserande. Det var iallafall en glädjande nyhet. Nu är hönsen instängda och får bara vara i hönsgården och ankorna får bara gå ut när jag är ute. Förmodligen är det mink. En räv hade ju inte stannat och ätit på hönan, den hade tagit med den till skogen.
Jag får försöka ha hundarna ute mer och vakta, men jag är livrädd att ha Meya ute utan tillsyn så länge hon fortfarande löper. Det finns hanhundar i grannskapet och några blandrasvalpar vill jag inte ha.
Jag var och köpte några nya hönor idag och även en tupp slank ner i lådan. Det blev 5 Gotlandshönor varav en nästan är en kopia ev den som försvann i måndags.

Saknad!


Nu ska jag gå ut och lufta ankorna igen samt göra klart i stallet. Hundarna vill nog gå en skogssväng också.

Höna saknad!

Igår försvann min lilla gotlandshöna spårlöst. Jag har inte sett några fjädrar eller blod, men det snöade ju så räven kan ju ha varit framme alt rovfågel. Hon var mycket ute på vift, så tillfälle fanns säkert att knycka henne. Synd, hon var så fin och värpte ju också. Chansen finns ju att hon lagt sig för att ruva någonstans och kommer fram med en kull kycklingar, men jag tror tyvärr inte det.
Som kompensation fick jag ett ägg av den gamla svarta hönan idag istället, så det blev tre iallafall.
Ja, ankan hade ju också värpt och hade elva ägg imorse. Undrar när hon lägger sig?


Jill och Pärlan har blivit fina om fötterna idag. De tyckte att det var riktigt livat att det hände något och Jill hade väldigt bråttom in i stallet. De är riktigt fina de gamla tanterna. Jill är jätterund för att vara hon och Pärlan är enorm.

Jag vaknade kl.04 på jobbet imorse av att de plogade utanför. De höll på i nästan två timmar och skrapade och blinkade. Snön hade smält bort utan det jobbet! Det resulterade i att jag fick huvudvärk och ikväll har jag tagit en Imigran och somnade då framför TV:n där jag sovit i två timmar. Det är lite bättre nu, men kommer säkert att tillta igen.

Fotbollsmatch = kallt!

Idag har jag varit och tittat på A-lagets första träningsmatch. De spelade i Söderköping på konstgräsplan och det var så in i norden kallt. Jag höll på att frysa ihjäl trots långkalsonger och ullstrumpor. Ellie och jag satte oss i bilen och körde lite på gångbanorna så vi kunde se från bilen. Lillis gjorde A-lagsdebut och gjorde ett mål! Tyvärr fick de stryk av Stegeborg med 4-2.
I övrigt har ju vädret varit strålande i helgen och jag har varit ute mycket. Nätterna har ju dock varit svinkalla.

Ankan har nu 9 ägg i sitt rede, men än har hon inte lagt sig.

RSS 2.0