Jobbat

Ja, nu har jag jobbat ett dygn igen. Igår var vi hemma här en sväng och var ute med hundarna och jobbade med hästarna. Sedan åkte vi på kreokekväll i Söderköping. Vilka sångtalanger! Det var jätteskoj, men det var som småbarn på dagis där alla tjejer vill vara lucia fast i detta fallet ville alla "sjunga" Främling och Det gör ont.

När jag kom hem idag hade Micke lovat hundarna att vi skulle gå i skogen så det gjorde vi. De var helt vilda och t o m Meya sprang som en vilde över stock och sten. Vi passade på att dra upp båten på land.
Sedan mockade jag och Micke klippte äppleträdet färdigt.

Nu är Micke i Viken och har träning med grabbarna och jag ska snart gå ut och ge hästarna mat och vatten. Jag brukar göra det innan det blir mörkt och sedan får de kvällshö vid 20-21-tiden.

Dåligt med bilder, men jag ska ta nya.

Tidig morgon

Idag vaknade jag när Micke gick upp vid 5. Minna var uppe i hans säng innan han ens lämnat sovrummet. Hon ligger alltid och sover på golvet på natten, men tar Mickes plats när han går upp. Hon är rolig hon.
Jag hade ont i huvudet så jag kunde inte somna om. Jag hämtade en Treo och la mig och läste min bok, Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson. Det är andra delen i Milleniumserien och den är jättebra. Helst skulle jag vilja ligga och sträckläsa den hela dagen.
Jag gick upp vid 6 och sedan dess har jag ätit frukost, betalat räkningar och nu ska jag gå ut till hästarna. Hovslagaren kommer senare idag, så jag ska göra iordning någon plats där vi kan stå.

Snöyra och klagan

Inatt blåste det som fasen och snöade en del. jag skjutsade Lillis till skolan och på vägen hem åkte jag över Björnvarp och hämtade havre till hästarna. Samme skulle vara på vårdcentralen i Överum halv 11 och sedan hade jag stalltjänst, ja, eller stall och stall, men jag mockar och göra samma saker fast de går ute. Det är ganska oorganiserat och opraktiskt att ha hästar på två ställen och ha foder stående ute på ett gärde som man måste lasta på släpkärran och dra med 4-hjulingen. Jag får även bära vatten i hinkar och det tar sin lilla tid att packa ensilage i Ikea-påsar och släpa ut i hagarna.
Idag var dessutom allt fruset och kallt. Jag fick nästan häva ihjäl mig på släpkärran som var fastfrusen och Jarrahs och Raindrops lösdrift var helt insnöad. Inte kul, så det var bara att bära halm idag igen.
Jag hoppas att vi har det mer iordning eller ordnat till nästa säsong.

Meya, den lilla stackaren, har fått ett sår/våteksem på svansen. Hon ser väldigt ynklig ut när man ska smörja det.

Nu sitter jag här och bloggar, men ska strax gå ner och sätta mig vid brasan.

Kallt

Idag har vi varit ute nästan hela dagen. Jag har grejat med hästarna och Micke har bl a bytt till vinterdäck och klippt ett äppleträd. Vi hann med en hundpromenad också.


På eftermiddagen var Micke på fotbollsträning med det blivande juniorlaget och sedan åt vi god falukorv från Smultronboda. Den var riktigt god!


Igår var vi på julmarknad i Bankestad. Det var väl ingen hit direkt, men kul att ha sett huset på nära håll.

Hästar på vift

Ikväll när jag skulle släppa över Jarrah och Raindrop så sprang Zoega genom tråden och vips var alla hästar i deras natthage... När jag skulle mota tillbaka allihop och börja om från början, så upptäckte Raindrop att jag glömt att sätta för ett elrep för vägen och vips så var hon, med Zoega i släptåg, på väg bort från gården. De drog iväg på lilla grusvägen mitt för oss och jag och Samme efter med havrehink och grimma. Micke tog bilen från andra hållet för att genskjuta dem. Som tur var så vände de efter en stund och Raindrop lät sig snällt infångas. Nu är hon och Zoega i den hagen och de andra fyra är i den andra. Egentligen är ju det det optimala, men vi får se hur det går imorgon. Bäst vore ju om alla kunde gå ihop, men då är utrymmet i ligghallarna för litet.

Efter en stund kom hundarna hem efter vägen. De hade nog försökt hänga med husse som stack iväg med bilen. De har inte träffat honom sedan i måndags och tänkte nog att han inte skulle få ge sig iväg igen utan att ens hälsa.

Annars har det varit ett strålande väder idag, men kallt. Det är faktiskt lite snö här, men bara så man ser att det har kommit lite grann.

Zinnia

Agnetha W som är Agriachef i Skåne, mailade förut att hon var på väg att köpa en av mina uppfödningar, Zinnia. Hon ska pensioneras från Strömsholm nu och jag blev så himla glad!
Vi har pratat en lång stund nu om stostammen och i framtiden kanske jag kan få möjlighet att ta ett föl på henne. Det skulle vara super att kliva bakåt i den stammen och börja om. Zoega är ju 3:e generationen från Zaida så det börjar bli avlägset.
Jag kommer ihåg som igår, när vi kom hem sent en julinatt och upptäckte att Zaida hade fölat i hagen två veckor innan utsatt datum och jag hade fått mitt efterlängtade stoföl!
Världen är bra liten ibland!

Zaida och Zinnia


Sotare och byråkrati och jä----gt dåligt väder

Imorse ringde jag till sotaren för vi tycker att vedspisen i köket ryker in så mycket. jag hade tur, de skulle förbi här under dagen så nu är den rengjord och jag kan lova att det var mycket aska och sot som kom ut från både röret och i själva spisen. Resterande sotning kommer de och gör när det är vår tur.

Jag fick även svar på min förprövning från Länsstyrelsen. Jag får ha 4 hästar i lösdriften på logen, men jag måste öka dörrbredden till 3 meter. Det går inte eftersom det är bärande väggar och dessutom vill vi ju ha en vanlig dörr där när vi ev bygger två boxar där nästa år... Det skulle även vara ljusinsläpp över dörren. Vi har ju ett fönster, men det sitter på gaveln. Jag ringde och pratade med djurskyddsinspektöören och hon skulle ringa till tjejen på länsstyrelsen och berätta att hoon varit här och sett det. Jag fick senare tag på LS och frågade om det var annat som gällde om jag stängde dörren på natten och det var det. Då duger dörren som den är, så nu är det frid och fröjd igen. Jag blev så trött när jag fick brevet.

På eftermiddagen har det regnat och blåst som bara den, men nu har regnandet slutat. Skönt för det var inte skönt på eftermiddagen.

Joline och Bergin är här!

I lördags hämtade jag Joline och Bergin, så nu är samtliga 6 hästar här. Det var lite sorgligt att se Jill och Pärla stå ensamma kvar i hagen i Björnvarp, men de verkade själva mest intresserade av fodret som nyligen lagts ut. De får komma hit på bete i sommar och återförenas med de sina.
Rangorsningen kom i olag nu och Raindrop verkar väldigt störd över de nya och går mest för sig själv. Bergin har tagit sig lite ton, men i stort är det ganska lugnt. Jarrah och Raindrop går i en hage på natten och de andra 4 har logen att gå in i. Vi får se om det är den bästa uppdelningen. Bäst vore att ha Zoega och Raindrop ihop för de är de enda som överhuvudtaget behöver något kraftfoder, men Zoega vill nog vara med Joline och Jackie som hon har kul med.

Jag har jobbat fredag och söndag, så det var skönt att komma hem idag.

Lillis har varit hemma med mig. Han är förkyld och kände sig inget vidare imorse, men han ska gå till skolan imorgon säger han.

Imorgon ska jag ta lite bilder på den nya hästskocken.

Här är en bild jag har snott av Eva. Meya är bara liiiite sugen på en korv...


och en annan snodd bild på vår vedspis:

Djur- och miljöskyddsinspektion och hundkompisar

Imorse kom Eva och Lars och deras hundar på besök. Det var jättetrevligt och vi fikade och grillade nere vid sjön. Hundarna lekte som vanligt. Quinnie och Minna körde ett rejält race. Lilla Gunnel var en tuffing som dessutom var ursöt! Det var tydligen tur för henne att hon var söt sa hennes husse... ett litet yrväder.



När de hade åkt så kom kommunens djur-och miljöskyddinspektör hit för kontroll. Nu är det ju en tillfällig lösning här med lösdrifter, men hon tyckte att allt var bra. Det enda är att det måste vara gjutet golv i den befintliga lösdriften, men det räcker om vi gör det till nästa installning. Skönt!

Ikväll kunde jag ta på Zoega grimman utan problem. Lustig häst! Det har inte gått att komma i närheten innan och idag var det bara att ta på den. När hon väl har grimma på så kan man handskas med henne utan att hon är livrädd. Meningen var ju att jag skulle pyssla lite med henne så att hon kan åka på inridning när hon slutat växa så in i norden.

Meningen var också att jag skulle publicera några bilder till ,em det är så tröttsamt långsamt att jag gav upp.

Fixat

Idag har jag först varit på personalmöte och sedan fixat lite här hemma. Kommunens djurskyddsinspektör kommer och tittar här imorgon och jag hade lite saker att plocka undan inför det. Hon vet att det är en tillfällig lösning här, så de får väl komma igen när jag vet hur vi ska ha det.
Just nu är uppdelningen att Jarrah och Raindrop går i lösdriften på natten och Zoega och Jackie bor på logen i en storbox tillsammans. Den som misstycker är Jarrah, men hon har lugnat sig lite och inatt hade hon legat i halmen (spår i svansen...). I helgen kommer Joline och Bergin också för hovslagaren ska komma på tisdag och då är det bra om de är med.
Jag har varit och hämtat lite foder i Björnvarp också.

Imorgon kommer mina hundkompisar och hälsar på. Det var så dåligt väder sist när de skulle komma. Tyvärr kommer inte Bodil, men det får bli en annan gång. Minna kommer att bli överlycklig av att träffa Quinnie igen!
Just det, idag när jag kom ut så hade det blivit ett hål i gräsmattan... Minna är starkt misstänkt med jord på tassarna. Hon har sådan överskottsenergi stackars hund. Hon har aldrig grävt förut, så jag hoppas inte att hon tänker börja med det.

ÄGG!!!!

Ha, nu när jag skulle ge hönsen lite eftermiddagsmat så låg det ett ägg på golvet. Ett litet, så det måste vara av de gamla alt den lilla Gotlandshönan. Det var smutsigt eftersom det låg på golvet, men ändå ett ÄGG.
Det finns hopp!

Vi var på dop igår och det var trevligt. Det gick fort i kyrkan och sedan var det mat och kaffe på Ekbacken. Mathilda fick en massa fina doppresenter. Vi hade köpt en docka, Skrållans lillasyster Lillan, som också kan prata. Det är väldigt kul att få köpa flicksaker, rosa kläder, docksor mm när man haft två grabbar att handla till.

Kort kommer..

Blåst och huvudvärk

Jag skrev ett långt inlägg igår och sedan när jag skulle publicera det så var det ngt fel så det försvann...

Det blåste igår och var ruggigt väder samt att jag hade hemsk huvudvärk sedan två dagar. Jag städade lite inne och grejade ute med djuren och sedan var hundarna och jag ute i skogen och gick.

När jag stängde om hönsen igår så var det 3 välmatade råttor som satt och åt av deras matrester. Jag satte in en burfälla, men som tur var hade ingen gått i den för jag  vet inte om jag har någon större lust att avliva råttor sedan.

Jag var och hämtade Samme i Ringarum igårkväll efter att han hade slutat jobba och när vi kom hem hade vi varm smörgåsttårta klar att äta. Idag ska vi på Mathildas dop och sedan ska Samme till stan och hå på någon stor fest på Louis De Geer.

Nu ska vi gå ut och städa ur båten och sedan kommer en granne som var intresserad av fårnätet vi tagit bort samt kanske av det som sitter kvar uppe och det vore ju kanon om ngn vill ta ner det.


Roddtur

Jag kom hem från ett arbetspass på förmiddagen och har bara gått och pysslat med djuren under dagen. Hundarna och jag tog en promenad mitt på dagen och då fick jag för mig att vi skulle ut och ro en sväng. Dock tyckte inte hundarna att det var lika mysigt som jag, så de var mest i vägen för årorna eftersom de helst ville sitta i mitt knä. Vi la till och gick istället. Vi stötte upp två hjortar i vår skog, men det såg inte hundarna. Däremot kände de vittringen av dem när vi kom nära så de spårade dem en bit över vägen.
Nu håller jag på och eldar i kaminen och hoppas på en skön TV-kväll. Jag känner mig lite ruggig, ont i huvud och hals samt snorig, så en kväll under en filt i soffan är precis lagom. Jag och hundarna är själva ikväll. Micke stannar i stan inatt.
Ev kommer Jonas hit och lämnar Troja. Jag kanske skulle ha henne imorgon när han skulle iväg på någon studieresa. Det skulle Minna tycka om eftersom Meya är en sådan trögboll. Fast idag har Meya varit riktigt busig och jagat Minna fort (men inte så länge så hon blir  trött...).

Mina gullungar!!!


Meya


Minna

Lodjur?

Imorse hittade hundarna ett rådjurskadaver nere vid sjön. Det var relativt färskt och helt renätet från kött samt att huvud och framben skanades. Tydligen äter lodjur på det viset och en hona med ungar kan äta upp ett helt rådjur på ett par dygn. Jag har hört att det finns lodjur i trakten, men när man läser på Rovdjurscentrums sida, så är denna del av landet den del där det inte har observerats någa djur överhuvudtaget. Kul, om de vill bo här. Det skulle vara kul att få se ett lodjur i verkligheten. De är fina!
 ???

Jag slutade jobbet imorse och sedan var det stalltjänst eller stall och stall, men jag mockar lösdriften varje dag, och de använder den mer och mer. Jackie är halmlig i hela frisyren varje morgon... och de andra lämnar andra spår efter sig (2 kärror idag).
Vi var bjudna på middag hos pappa och Cecilia idag och sedan skulle Micke och pappa greja lite med båtarna. Efter det var det fotbollsträning och jag passade på att handla under tiden. Lillis följde med hem efter träningen. Kul, för de har nästan helt bosatt sig hos mormor numera. Du vet, säger Lillis, en 15-åring kan ju inte sitta ute på landet när det är helg/lov. Nähä!
När vi kom hem var det dags att flytta tillbaka hästarna till natthagen och kvällsmaten, stänga till hönsen och ta in ankorna. Faktum är att de redan stod inne och väntade på att bli insläppta i sin box. Det var väl kallt?

Micke har tagit en massa fina bilder här imorse:

Detta har fungerat som kvarn förr i tiden.


Ankornas isbana, Jarrah och vårt hus i morgonsol.



RSS 2.0