Blåst och regn så det räcker och blir över...

Inatt var det förjävligt vad det blåste och regnade. Hästarna var oroliga, säkert pg blåsten. Själv kunde jag inte sova när de var ute i detta väder, så kl.02:30 var jag ute och ropade på dem och la in hö i lösdriften (brukar inte fodra inne vanligtvis för att undvika bråk), men de var faktiskt inte särskilt frusna. De tyckte väl att det var OK att få mat mitt i natten och själv sov jag bättre när jag sett att de inte frös och att de stod inne ett tag.

Idag har jag röjt ur det andra utrymmet som ska tjäna som lösdrift i vinter, så nu är det bara ett par bord kvar att ta ut så kan jag strö upp där också.

Jag åkte en sväng till Västervik och handlade doppresent till Mathilda och passade på att handla lite på Lidl. En del saker är ju vansinnigt billigt där, men jag handlade inte så mycket.


Jag hittade en bild på Zoega som ganska liten. Det får mig att längta till våren...

Chippat föl

Jag gick av ett arbetspass imorse. Vi hade en bra dag på jobbet igår, var hemma här en sväng och hade senare en myskväll framför TV:n.

Jag hade lite stall- och djurtjänst när jag kom hem. Ankorna tyckte att det var väldigt mkt för sent att gå ut. De var arga. Två höor mötte mig ute, de hade väl inte gått in ännu igår när Micke stängde. Tur för dem att räven jag såg på hemvägen inte hade upptäckt det.
Sedan åkte jag till Lotta och Magnus i Fårbo och chipmärkte deras och Emmelies föl. Sammanlagt 5 st. Det tar sin lilla tid med alla papper som ska fyllas i, men det var trevligt att få se fina hästar och få lite god mat.

Det var mörkt när jag kom hem, men ankorna gick in utan allt för mkt trassel. Hästarna höll hög fart in i natthagen. De tyckte väl att det var hög tid att få kvällsmat... fast klockan var inte mer än 17:00. Imorgon ska det visst bli skitväder, så jag ska se om jag kan göra irodning den andra lösdriften så att två kan vara där imorgon natt och två i den vanliga lösdriften. Det känns bättre för mig iallafall om de står under tak.

Drömmer om fårstaket...

Idag har vi plockat ner några hundra meter fårstaket igen samt satt upp nytt elstaket, så nu har vinterhagen (den med lösdriften) blivit lite större och fått lite fler skyddande träd, bl a några stora täta granar.
Det är ett segt jobb att dra ur märlor och sedan rulla ihop nätet. Dels tar det plats och sedan är det otympligt att handskas med och skrymmande att förvara. Vi ska ringa till tippen och kolla om vi kan komma och lämna det där.
Micke demonterar staket och sätter nya stolpar eller flyttar på dem som finns och sedan skruvar jag isolatorer, drar nya elrep och rullar ihop fårstaket i stora rullar.
Förutom fårstängsel har vi en mängd tegelpannor och lite annat skrot samt en stor ris/trähög som vi ska elda vid tillfälle.

Men det blir fint när det är klart och Rom byggdes ju inte på en dag. Så tänker nog hönsen också, för det har inte blivit några ägg idag heller...

Nu ska jag gå och sova för jag ska jobba imorgon. God natt!

Regnig dag

Idag har vi gjort hagen färdig och invigt den. Frågan är väl om de kan gå i hagen hela dagen med tanke på hur mkt äpplen det ligger där. De har ätit en del av dem, men mest betat.

Grannen red förbi och då gjorde de stora ögon. De är ju inte direkt vana vid att se andra hästar mer än när de är iväg någonstans. De tröttnade snart på den andra hästen och återgick till ätandet.
Zoega och Raindrop är kära i varandra.... De är så himla brunstiga att de står och klänger och gnager på varandra.


Vi har även röjt lite ibland allt vi bara körde hit och ställde in på olika ställen. Så nu börjar det likna lite ordning och man kan se vad vi har. Nu ska vi bara sortera upp allt som hamnat på fel plats, tex färg till verkstaden där det är lite varmt och en del möbler till lilla huset och lite annat som inte får strå kallt och fuktigt till huset.

Jag har städat till hönsen också. Jag har väldigt svårt för höns- o ankskit. Jag tycker det luktar som i allérna i städer där kajorna sitter och skiter. Äckligt! Nu har de dock rent och fint med rent spån. Fortfarande inga ägg...
De är fina iallafall och går överallt och sprätter. Det skulle inte förvåna mig om de lägger ägg någon annanstans.

Den lilla grå Gotlandshönan saknas på bilden och de gamla hönsen sitter väl i vanlig ordning inne och ugglar.

Bokföring, staketsättning och dansband

Idag har vi ägnat åt oss att stätta upp staket runt trädgårdshagen. Där har jag tänkt att ha ston med föl den första tiden, men för tillfället har vi ju inget föl så då ska hästarna gå där och beta av det långa gräset och käka upp de nedfallna äpplena. Det är nästan klart, bara några smådetaljer, så imorgon inviger vi hagen.

Mamma kom ut och hjälpte mig med momsen. Jag är ju helt okunnig inom bokföring mm, men jag hoppas att jag lär mig... Mamma kan ju, så hon kan ju hjälpa mig. Hon kunde även skruva i isolatorer i staketstolpar... Tack för hjälpen!

Minna är jättetrött. Hon har varit på promenad med oss, varit med och jobbat och sedan lekt med Zlatan (inte vår katt utan en terriervalp) och sedan jobbat igen.
Vi har sett på dansbandskampen ikväll. Är det pensionärsvarning? Vi röstade iallafall inte...

Oktobermarknad

Idag har den årliga oktobermarknaden gått av stapeln. Jag köpte leggings, strumpor och vantar. Ungefär som vanligt. Det var inte speciellt mkt folk när jag var där på tidig eftermiddag. Konstigt med tanke på det fina vädret.

Ikväll var det informationsmöte om kommunens djurskyddstillsyn, så nu har jag bokat in kontroll av inspektören. Det är lika bra att de kommer hit så fort som möjligt och hon vet att det är lite tillfälliga lösningar i år. Gud, vad mkt krångliga regler det finns för lantbruk, speciellt när det gäller gödselspridning och bekämpning av olika slag. Det är en djungel.

Jag och hundarna har varit ute och gått idag. Vi har hittat en fin väg att gå på och man kan tydligen gå runt så man slipper gå samma väg tillbaka. En runda på 6-7 km.

Inga ägg idag heller... och inte några kycklingar heller för den delen. De hade nog legat för länge i Lissas skafferi innan jag la dem under hönorna. Nu tog jag bort äggen från dem. Idag hörde jag den gamla tuppen galla för första gången. han har nog levt upp sedan han fick en ungtupp i hönsgården.

Några bilder

Här kommer några bilder:

Stor kantarell. Har hittat ganska många i den storleken, men nu börjar nog svampsäsongen vara slut.


Från hagen in mot gården


Vid vår badplats.

Så snart det blir ljust ska jag gå ut och släppa ut höns och ankor samt flytta hästarna. Nu ska jag skriva lite i nya hemsidan.

Hönsjäklar

De nya hönsen har inte behagat klämma ur sig ett enda litet ägg än sålänge. Jag funderar på att ta med lergrytan ner och visa dem... Jag vill ha ägg!!!
En av de ruvande hönorna verkade orolig och ville gå bort från äggen igår. Jag har satt galler för dem så att ingen annan ska gå in och klampa på äggen. Imorse släppte jag ut henne, men hon ville strax tillbaka. Beslutsångest?? Äggen var varma ändå för den andra hönan fick låna dem under tiden. Om det blir ngt av äggen så ska de kläckas imorgon.

Jag kom hem efter att ha jobbat ett dygn och jag har inte kommit igång med ngt vettigt än. Jo, jag har gått promenad med hundarna och sorterat en massa papper samt sagt upp hemförsäkringen på vårt gamla hus. Jag har även satt upp lite saker på väggarna, men jag ska ju måla och tapetsera snrt så jag vill inte hålla på och göra hål i onödan. Jag ska bara bestämma mig för vilka tapeter vi ska ha och det är INTE lätt när det finns så mkt att välja på.

Hästarna går i stora hagen på dagarna och så släpper jag över dem till hagen med lösdriften på natten. Där får de både kraftfoder och ensilage, så de går snällt av sig själva tillbaka. Det är bra för Micke är ju livrädd för dem och nu behöver han bara öppna och stänga grinden åt dem. Meningen är att de ska beta i den stora hagen och göra snyggt, men de verkar inte riktigt tycka om att gå ner för långt i den, så de håller sig oftast i närheten. Tråkmånsar.

Jobbat

Jag har jobbat ett dygn nu och den lediga lördagen försvann snabbt. Imorgon är det dags att gå på ett nytt dygn. Vi har kört bort lite staket och Samme har börjat att flytta på alla tegelpannor som ligger bakom lösdriften. 

De nya hönorna är lite mer aktiva än de gamla. Det är 5 hönor och 1 tupp varav den ena hönan är en Gotlandshöna eller rättare sagt halvstor hönkyckling. De andra är Maraner och ska värpa stora mörkbruna ägg, vilket de ännu inte har gjort.
På tisdag är tiden ute för de två som ligger på ägg, så det ska bli intressant och se om det blir något.
Jag glömde att ta kort på dem, men ska försöka göra det imorgon innan jobbet.



Äntligen bredband!

Idag blev äntligen vårt bredband inkopplat.

Jag är ganska förkyld, men har varit ute och slitit i lite fårnät och annan bråte, fyllt på vatten i ankdammen och rensat pumpen till dammen, gjort iordning kvällsmat till hästarna, ringt kommunen ang tillstånd att ha hästar, köpt nya höns per telefon och tvättat lite.

Igår var jag på utbildning i Jönköping hela dagen. Det var segt att åka hem, men kul att träffa lite kollegor.

Ang tillstånd att ha hästar så verkar det OK att jag tar hit även Joline och Bergin trots att det inte är avhandlat ännu. Men än så länge är det inte så kallt att det är krav på att de ska ha ligghall så då kan de komma hit och hjälpa till med betet. Jag blev även inbjuden på ett infomöte nästa vecka om hästhållning och vad inspektörerna tittar på när de kommer, så det ska jag gå på.

Zoega har tappat sin grimma i hagen och jag kunde inte hitta den trots att jag gick kors och tvärs över hela hagen. Nästa problem är hur jag ska kunna ta på henne en ny. Hon är ju inte särskilt samarbetsvillig ute i hagen direkt och jag har ju inget stall att ta in henne i än... Jaja, det löser sig väl.

Nu ska jag dammsuga och sedan ska jag åka på ett kundbesök i Norrköping. Då ska jag passa på att åka in med min nya telefon som är helt kass och köpa en del saker till nya staket. Hoppas vi får upp dem i helgen så att hästarna kan gå bland fruktträden och göra snyggt.

Jag får uppdatera med bilder senare.

Jag älskar INTE Telia

De kan tydligen inte koppla in vårt bredband förrän 15/10, trots att de lovade inom 8 dagar samt att det faktiskt har fungerat sedan vi flyttade hit. Jag kan inte förstå vad som ska ta sådan tid!! Jag har pratat med säkert 20 olika människor och dragit hela storyn för dem alla och har till 100% blivit kopplad till ngn annan son inte heller kan svara... Nu har jag gett upp och får snällt vänta till den 15:e. Just nu har jag lånat Sammes mobila bredband, men det är så seeeegt här ute i buschen. Jag har iallafall kunnat göra en del jobb som jag låg efter med.

Sedan sist så har Raindrop kommit hit. Hon var orolig i några dagar, hade ju lämnat sin fina fölunge, men nu är hon lugn och fin. Lite styrig med de andra, men inte så farligt. Hon är väldigt fin och jag tror att hon kommer att bli bra i hoppaveln. Jag funderar på olika hingstar, men avvaktar bruksprovet ifall det kommer in några nya roliga hingstar att välja bland.
För Jarrah är valet klart. Det blir Don Romantic. Det kan bara bli bra!
Hästarna går i stora hagen på dagarna och får sedan gå över i hagen här utanför på natten. Då har jag serverat varsin hög ensilage och så en liten hög med havre och några goda pellets typ Krafft. De verkar ha kommit in i dessa rutiner och går snällt tillbaka (bråttom), så jag tror att Micke klarar detta när jag jobbar på måndag. Om han törs... Han behöver bara öppna en grind och sedan stänga efter dem.

Idag har familjen varit här på rundvandring och mat. Micke fyllde ju år strax innan flytten så vi sköt upp det tills idag. När de andra hade åkt hem så gick mamma och jag en sväng i skogen och plockade svamp och hon hittade nog ca 5 liter trots att vi gått varje dag och plockat. Det var både gula kantareller och höstkantareller. Höstkantareller finns det 100-tals kvar där vi plockade. Vi kunde inte ta alla, så dem får vi gå och plocka imorgon.

Idag får det bli bildlöst. Jag har en del nya, men har inte lagt in dem i datorn än och med denna seghet går det nog inte att publicera ändå.

Zoega på plats

Idag gick vi ut tidigt och jobbade duktigt ända till kl.14 med ett kort avbrott för lunch. Vi har tagit bort gammalt staket, fårnät, kycklingnät samt ett annat gammalt staket. Vissa sträckor var det tredubbelt av olika nät. Vi kommer att sätta elstaket istället. Jag lyckades reta upp ett gäng jordgetingar så jag fick 3-4 stick och jäklar vad ont det gjorde!!

På eftermiddagen var jag och hämtade Zoega i Björnvarp. Hon har ju aldrig åkt transport och är väldigt lite hanterad överlag samtidigt som hon är lite blyg, så jag trodde att det skulle bli problematiskt. Men inte, hon klev rakt in i transporten och stod lugnt och åt halm som jag packat den full med. Hon verkade inte ens upprörd när vi kom fram. Jarrah och Jackie blev glada att se henne, men sedan tyckte Jarrah att hon kunde väl iallafall stå ute... Hon har hittat sitt hörn i lösdriften och där vill hon stå ifred. Vi får se hur det går. Jag har ju ett utrymme till som ska användas i vinter, så vi får väl ta bort våra trädgårdsmöbler därifrån och fixa för lösdrift snart.



Imorgon kommer en ny häst, Raindrop XX, ett 14-årigt fullblodssto med intressant härstamning, e.Sit this one out XX. Hon har haft sitt första föl i år, en supersnygg Airline H-unge. Tyvärr är hon inte dräktig i år, men jag ska betäcka henne i vår, det ska bli en hopphingst. Spännande!

I mitt huvud börjar ett stall ta form. Jag vill ha det enkelt och jag tror att jag kommit på en smart idé som också blir det billigaste alternativet. Det blir väl inget bygge förrän till våren, men man måste fundera...

Hästar på Hagen

Idag har Jarrah och Jackie flyttat hit. De verkar gilla lösdriften och Jackie har även prövat elstaketet... Det fungerade... ajaj på näsan.

Imorgon kommer Zoega också och sedan får Joline och Bergin vänta lite. Man måste söka förprövning hos Länstyrelsen om man ska ha mer än 4 hästar så det måste jag ta tag i på måndag. Blanketterna har jag fått, men jag har inte en aning om hur jag ska fylla i dem. Inget passar in på de rutor som finns.

Här följer lite bilder från flyttdagen, tagna efter arbetet:

Det var så satans segt att publicera bilder idag, så det får bli fler en annan dag.

Meya har ätstörningar

Meya har igår återigen varit i fodertunnan. Det hände häromdagen också.  Jag missade att trycka fast locket helt och kom på henne när hon vräkt i sig så att magen såg ut som en uppblåst luftballong. Stenhård. Man blir ju orolig att hon ska dö och hon mår absolut inte bra. Dricker kopiösa mängder och sedan ska allt ut... vilka lass hon producerar. Detta i kombination med all frukt hon sätter i sig. Nu börjar hon återgå till normal storlek, men hon är fortfarande uppblåst och har svårt att röra sig.

Idag har jag köpt ett nytt elaggregat till staketet så imorgon hämtar jag ett par hästar. Det behöver betas här och det ska bli trevligt att få lite hästar att titta på om dagarna.
Jag har inte bestämt än vilka det blir, men ev Jarrah och Jackie eftersom Jackie behöver lite pyssel med sina hovar.

Jag har också börjat fundera på att köpa mig en gris så vi kan producera eget kött, men vi får se. Det ska isåfall vara en Linderödssugga som kan gå ute och som kan få kultingar som vi kan föda upp till slakt. De är så fina och så trivs de att gå ute året runt och vi har ett lite fårhus som skulle vara utmärkt till stia.



Ikväll har det knaprats i vår vägg så jag satte i musskrämmarmojängen i väggen igen. Barnen klagade på att det var ett tjut om den, men jag hör inte ett skit. Jag läste att det är mindre störande om det står i vinterläge och hundar och katter ska inte heller påverkas. Bara gnagare ska fly det ultraljud som skickas ut i elsystemet.

Börjar komma iordning lite

Vi börjar få lite ordning inne i huset nu, men har fortfarande massor att ta hand om ute i lilla huset och det vi har ställt i ladugården. Vi tog en liten promenad med hundarna imorse. Det uppskattade de. Vi ska nog ta en sväng till nu. Måste ju utforska omgivningarna.
Jag ska hämta Lillis i Viken efter träningen ikväll och då ska jag passa på att handla och ta med ett par lådor böcker till mamma. Då blir vi av med två kartonger till!

Igår var jag och hämtade en ankhane till Idun (vår anka). Han var av rasen Svensk Blå anka och hade genbanksintyg som talar om att han är renrasig. Idun är av rsen Svensk Gul Anka, så jag vet inte hur avkommorna kommer att bli, men typ blågula kanske? Haha.
Han kom igår när Idun redan hade gått in och de verkade finna varandra direkt och imorse följde han henne ut till dammen utan problem. Han verkade gilla badet, plaskade och putsade och stod i. Jag vet inte om han har haft lika fina badböjligheter i sitt förra hem som vi har här.


Två hönor ruvar på 5 ägg vardera. 2 av äggen är från renrasiga Kindahöns och de övriga 8 är diverse blandning från Lissa. Vi får väl se om det blir något av det.

Flyttat....trött....

Nu har vi flyttat och lämnat över det gamla huset till nya ägarna. Den sista veckan har varit slitig minst sagt och jag har drabbats av ngn typ av förkylning och nackspärr vilket gör allt ännu lite jobbigare. Vi har skapligt iordning inne i huset, men det lilla huset är proppat av kartonger och jag vet inte i vilken ände vi ska börja...
Bredbandet kom igång redan igår, så Telia var snabbare än vad de sagt.

Jag fixade lite staket igår, så jag ska väl hämta ett par hästar endera dagen. Det behöver betas av här omkring husen.

RSS 2.0