Zinnia som liten

Jag hittade en bild på Zinnia när hon var nyfödd.

Tjocka märrar

Stona börjar på att vara riktigt tjocka, men än är det inte ngt föl på gång. Jarrahs tid går ut på söndag, men hennes juver är fortfarande sladdrigt och inte alls fyllt som inför stundande fölning. Joline däremot, som har full till 22/5, har jättebomber. Jackie är mitt mellan dessa två och har också fyllt på en del.
Jag vill ha föl nu!! Jag är så nyfiken på vad det blir. Dock har jag svårt att hitta på bra namn på dem. Alla dessa ska ha namn på J. Förslag mottages tacksamt.

Zinnia som är sist (2/6) går ute med Droppen, Pärla och småtjejerna. De har varit ute sedan i fredags och det är lyx att bara ha tre att mocka till. Det var lite skrik första kvällen, men nu är de tysta och nöjda.
De har foderhäcken med en ensilagebal i hagen, men går mest och pillar i det gröna som kommer upp.
Vi har äntligen fått på taket på foderhäcken också. Det var på tiden!

Gamla Pärlan

Idag på morgonen hade det regnat några droppar och då passade jag på att elda upp rishögen. Jäklar vilken brasa det var ett tag. Skönt att det äntligen blev gjort.
Imorgon kommer min konstgödning hem och då hoppas jag att grannen kan köra ut det så snart som möjligt. Det vore sedan bra om det kom lite regn på det så det kommer ner i jorden.

Jag har även hunnit med att betala räkningarna nu på morgonen. Jag borde ha använt dem att tända på brasan med istället. Trist, men skönt när det är klart.

Jag har fått lite smycken efter min farmor Karin och bl a var det en ring som tillhört pappas mormorsmor. Det var hennes förlovningsring från 1896! Jag tänkte att jag skulle ha den i en kedja runt halsen. Jag måste bara investera i en lite tjockare guldkedja först. Jag har två, men de är så tunna och korta (från dopet och jag har tydligen vuxit ngt sedan dess), och sedan har jag två typ Bismarklänkar, men ingen vanlig guldkedja.
Det var lite andra gudsmycken som jag ev tänkte lämna in och få ngt annat gjort av. Jag skulle gärna ha en Brillan eller ett betthänge från http://www.lucofsweden.se/ av mina gamla smycken.

Nu ska jag gå ut och fortsätta ösa äckelgegga från botten av dammen. Vi har tömt den och nu är det en sörja av gamla ruttna löv på botten kvar. Igår öste jag upp en liten groda som hoppade iväg. Det såg en höna och satte full speed och tog grodan och ÅT upp den! Snacka om livsöde!
När det värsta är borta ska vi fylla upp den igen. Jag funderar på att köpa en fontän att sätta i den.


Sommarvärme

Våren kom med besked! Det är varmt och naturen exploderar i form av att träden slår ut och det är mattor av vitsippor var man än tittar. Så härligt!

Jag har fixat staket borta på Kullen och har en hage kvar här hemma att gå över. Jag tror att Droppen, Pärlan och 1-åringarna ska få gå ute dygnet runt nu när det är så varmt. Inatt är de inne som vanligt för Micke har haft staketet nere i den hagen där de ska gå och jag orkade inte fixa det ikväll. Imorgon kör vi ut en bal till dem.Blir det bakslag är det bara att ta in dem de nätterna.
De som ska föla får vara kvar inne så jag kan ha koll på dem. Det är inte någon som är direkt på gång, men Joline har störst juver och hon har en månad kvar till beräknad fölning.

Idag har jag varit hos Sissi Lilja på clinic med Tomas Torgersen. Det var bra och kul att träffa lite kollegor.

Jag var förbi Biltema och köpte slang till min cykel, men tror att det blev fel. jag försökte ta bort däcket och sätta dit slanghelv---et, men det gick inte. Jag tappade tålamodet och slängde skiten så hjulet rullade iväg och det tyckte hästarna var kul. Jag blev genast på bättre humör när jag såg Jackie med sin tjocka mage raca runt med småtjeerna. Det är så fina!

Fölning = hightech

Jag håller på att fixa mina övervakningsprylar och igår fick jag "tummen ur" och packade upp HorseAlarmet och provade. Jag fick det att fungera här inne. Nu ska bara de delarna som ska vara i stallet monteras upp på väggen och testas så det fungerar in. Jag har kompletterat det med en manick som även sänder både ligg och svettalarm till min mobil. Först ringer den två gånger och sedan får man två sms också. Även det fungerade efter lite meckande. I den sitter ett kontantkort och jag tankade bara på med 50 kr. Jag kanske ska öka på det lite så inte pengarna är slut när det väl är dags att larma.
Jag ska låna en bärbar dator av pappa och försöka få igång en andra grejen som hör till min kamera också. Den ska via datorn skicka bild till min iPhone så att jag kan se hästarna i den var jag än befinner mig. Det är skönt när jag tex är på jobbet. Min gamla bärbara vägrar att ha internet igång och det är nödvändigt för att få detta att fungera.
Hallen på övervåningen kommer att se ut som en övervakningscentral när det drar ihop sig och jag kan ligga i tältsängen bredvid och se hästen på dataskärmen istället för i den lilla monitorn.
Tyvärr slår HorseCam ut mina andra kameror, så är det fler som ska föla samtidigt får jag nog använda dem istället eftersom jag har 4 st som kan användas samtidigt.
Jag har även skaffat en refraktometer. Det är en pryl där man kan se antikroppshalten i råmjölken och se om den håller bra nivåer. Är mjölken sämre så kan man kolla upp fölet efter ett dygn med en foalcheck och se hur mkt antikroppar den har fått i sig och sedan ge plasma om det behövs.

Enligt planeringen ska det bli föl 1/5, 8/5, 22/5 och 2/6, men det vet man aldrig... Än så länge är det inget på gång och Jarrah som är först har precis börjat fylla i juvret. Jackie som är tvåa har lite mer juver och allra störst har Joline som är nr 3 i ordningen. Zinnia som är sist är enormt tjock, men inget i tuttarna än.

Jag funderar också mycket på årets hingstval och vilka ston som överhuvudtaget ska betäckas. Jag blev lite inspirerad under komferensen och ska verkligen ta en funderare på vilka ston som är lämpliga att avla på.
För ganska många år sedan gjorde jag en rejäl urrensning och bytte ut alla ston jag hade. Bl a köptes Zaida in då och Jarrah fick sin första avkomma.
Man får inte bli för känslomässigt bunden till sina ston om man ska komma framåt i sin avel. Jag tycker att alla ston jag har nu är bra ston, men är de bäst?? Problemet är att jag älskar alla de som går här och jag kan inte göra mig av med dem...
Jag vill behålla bägge stostammarna jag har och hoppas på att Jarrah får ett fantastiskt stoföl i år och så tycker jag att Zoda är en mycket värdig kandidat att föra F2-blodet vidare.
Sedan har jag Raindrop XX som är en ny "era". Om jag tittar på henne så är hon så nära idealet av hur man vill att en modern ridhäst ska se ut. Hon har fina gångarter för att vara fullblod och jag tänker att jag kanske skulle använda gångartshingst på henne en gång och se hur det blir??

Igår tömde jag två spånbäddar och idag ska två till ut så att de kan strös med halm inför fölning. Det var nog 15-20 kärror från varje box. Jag är ganska generös med strö och vill att bäddarna ska vara så fräscha att jag själv kan lägga mig där.
Jag ska ta med kameran ut och fota de tjocka hästarna lite.

Avelskonferens och årsmöte i ASVH

Jag har varit på årsmöte och avelskonferens i ASVH i helgen. Det hölls på Frimis i Linköping och vi lyxade till det med övernattning eftersom det var middag mm på kvällen. Jag var även utsedd som fullmäktige i vår avelsförening och får därmed vara med på årsmötet och rösta vid eventuella omröstningar, vilket det blev tre gånger, varav två slutna där man fick skriva sina val på en lapp. Det var helt nytt att ha årsmöte på detta sätt med utvalda från de olika föreningarna. Innan själva årsmötet var det ett öppet medlemsmöte där en hel del info gavs till medlemmarna.
Under konferensen var det fokus på stona och vilka ston som är lämpliga i avel samt en del diskussioner om i vilka former unghästar ska testas och när.
Trevligt avbrott i vardagen!

Idag har jag kört hästar kors och tvärs. Pärlan från Björnvarp och hit och Zoega från Björnvarp till Mantorp. Att Pärlan återkommit innebär att jag fick en häst för mycket för stallet och då fick Zoda och Windy flytta tillbaka till sin stor boning på logen. De kommer att få gå med de andra på dagarna utom de dagar jag jobbar och Micke ska ta in dem. Det blir lite för avancerat för honom att dela dem till olika byggnader vid insläpp. De verkade helt nöjda med att få komma "hem".


Micke var nere vid sjön en stund i sällskap med en termos kaffe och hundarna. Nu har även Meya badat. Minna tog första doppet så snart isen släppt ngr decimeter i kanterna.. Efter bad är det obligatorisk rullning/ålning i ljungen.





Meya letar saker på botten. Ibland har hon huvudet under en bra stund.


Mys och avkoppling

Imorgon är det jobbdygn igen.

Stormbyar

Det blåser halv storm ute och det tar i rejält i byarna. Fy, jag gillar inte det. Vindskivor och vindskiveplåtar är inte färdigt på stallet och det skulle ju vara grant om taket flög sin kos.
Jag har packat min väska och ska åka på avelskonferens och årsmöte i ASVH imorgon. Bäst att passa på när det är i Linköping. Vi är tre från vår lokala förening och vi ska stanna på middagen och bo kvar på Frimis över natten. Det blir lite lyx! Jag måste bara se till att ha mockat och gjort allt klart så att stalldrängen bara kan släppa in dem imorgonkväll. Konferensen slutar vid 15:30 på söndag och då får jag ta stallet när jag kommer hem.

Joline beter sig märkligt

Raindrop är väldigt brunstig sedan ett par dagar och Joline beter sig också så fast hon bör vara dräktig med 6 veckor kvar till fölning. Jag blir hypernervös på henne, men hon ser verkligen dräktig ut:






Är hon inte dräktig så är hon verkligen smällfet.

Jag har fixat staketet så att jag kan få igång elen. Zoda har varit lite nonchalant idag och varit mot banden/tråden. Dags att friska upp hennes minne...

Jobbet med carporten går framåt och den blir jättefin.

Imorgon är det demensutbildning del 4. Det är väldigt intressant, men också väldigt skrämmande. Det är en mkt obehaglig sjukdom oavsett vilken demenstyp som drabbar en.

RSS 2.0