Mildväder

Äntligen är det mildväder och snön åker ner från taken. Det är skönt, för då slipper man oroa sig för att det ska braka ihop.

Jag har varit dålig på att mocka ordentligt i vinter och kört med lite "halvbädd" till hästarna. Till alla ston tömde jag dem för en månad sedan, och har seadn dess mockat skapligt även i botten, men inte som jag brukar. I och med väderomslaget så blev det äckligt och blött så igår mockade jag ur dem igen och nu ska jag hålla dem ordentligt mockade ända ner i botten och ha spån underst och halm över. Idag körde jag ut grabbarnas box. Det blev nog ett 10-tal kärror. Skönt när det är gjort!

Om vädret tillåter kanske jag åker ner med dem till Skåne i veckan, för de har uppvisat ett visst intresse för Jackie de sista dagarna. Vips är hon väl brunstig... På hemväg ska jag ha med mig Zinnia och då ska Joline byta box till grabbarnas för att få större boning tills hon ska föla.

Tänk att det bara är 6 veckor kvar tills första fölet väntas! Det är Zoega som är först ut, men Joline är bara en vecka efter. Bägge är förstföderskor så jag hoppas att det är duktiga och begriper sig på det där med diandet. Joline har inga problem med att man tar på juvret, medan Zogge tycker att jag inte har där att göra. Det brukar inte betyda att det blir problem med fölet sedan och stona i hennes familj är otroligt goda och duktiga mödrar.

Grannen har varit här och kört in ett gäng balar till oss idag. Vår traktor drar inte ute på vallen så vi har inte kunnat köra ut där i all snö. Vi måste nog fundera på att skaffa oss en 4-hjulsdriven traktor istället till nästa vinter.

Det var melodifestival igår igen och jag tyckte inte att det var rätt låtar som vann resp gick vidare förutom han Neo, men han borde ha gått direkt till Globen ihop med gruppen på de där 4, vad de nu hette..
Jag gillade inte varken Pernilla eller Jöback. Inte Anna heller. Vad gjorde förresten Ozzy Osbourne där??? Eller var det Py Bäckman??? Hemsk låt! Sämst på många år enligt min mening.

Andreas var här och lånade hästtransporten förut. Vi packade den med spånbalar. Han ska köra upp för BE i veckan. Det borde jag verkligen också ta tag i. Jag gick ju kursen för typ 6-7 år sedan och fullföljde aldrig. Med denna bil kör jag lagligt, men för att kunna ha högre lastvikt så måste man ha BE samt om jag skulle byta bil. Nya bilar få dra betydligt mindre. Andreas och Misa nya V70 fick bara dra ngt på 1100 kg och vår får iallaall dra 1460 kg.

Vi har ätit otroligt god mat i helgen (som jag lagat naturligtvis). I fredags var det nötinnanlår skuret som oxfilébitar, stekta lagom röda. Till det hade vi sötpotatispuré. Jag hade aldrig gjort ngt med sötpotatis förut, men det blev urgott med 50/0 vanlig potatis, grädde och smör. Till det ädelsostsås och grön sparris. Riktigt gott!
Igår gjorde jag ngn sås med purjolök, hummerfond och cremefraiche. Precis innan vi skulle äta så hade jag i kräftstjärtar och räkor och sedan åt vi det med färsk pasta. Mumma!
Till söndagsmiddag blir det pannkakor och sylt. Micke har gjort smeten och jag ska steka. Bäst att sätta igång...

Film/stillbilder på Sir Oldenburg

Här är en länk till filklipp och stillbilder på hingsten Sir Oldenburg som jag antagligen ska betäcka Raindrop XX med i år. http://www.youtube.com/watch?v=xkqNK6TdRx0

Det snöade nästan hela dagen och totalt kom det nog en dm igen. Shit, vad snö det är! Det var en seg dag idag. Hade huvudvärk och var inte ugen på att gå ut i snöyran och inte heller på att städa som jag kunde ha gjort istället. Till sist masade jag mig ut och fixade stallet och sedan kom Micke hem och plogade undan lite snö och körde ut en ny ensilagebal till hästarna. De äter som, ja faktiskt, hästar! Haha!

Jag har iallafall roat min kollega Malin idag. Kul att man kan pigga upp någon i dessa tider! Haha, det var fan roligt Malin...

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa i skenet av de nya läslamporna som Mikael Bertil just satte upp.  Fast min säng brukar vara tämligen upptagen så här dags. Två hundar och en katt brukar ligga där, varav en brukar vara mkt seg att flytta på. Gissa vem?

Skottat tak!

Igår natt sov jag inte för att ungen var på krogen och inatt sov jag inte för jag trodde att huset skulle rasa ihop. Det smällde på vinden och lät överallt. Det var ju säkert för att det var så kallt, minus 25 grader, men jag vågade inte chansa. Gick ner kl.04.20 och väntade på att det ljusade. Micke åkte en sväng till jobbet och vände hem nästan direkt och hämtade upp Lillis i Viken. Hans kommentar när jag ringde 06:30 och undrade om han kunde hjälpa till, var "Skämtar du???". Men han hängde snällt med och har jobbat stenhårt med att skotta bostadshuset, lilla huset och magasinsbyggnaden.
Vi skjutsade honom till Viken på em och bjöd på mat på Melkes. Gott!
Det tar så lång tid att ladda upp bilder på bloggen, Har ni Facebook ligger det ett helt album med dagsfärska fina vinterbilder. Tar bara ett par här.






Nu ser jag på Familjen Annorlunda och är mkt nöjd att jag bara har två barn plus ett bonusbarn. Det räcker alldeles utmärkt!
När det är slut ska hästarna få kvällsmat och vatten och sedan är det godnatt för mig!

Ännu mer snö...

Ja, då har vi fått ännu mer av den vita varan. JAG VILL INTE HA MER NU!!!

Hästarna fick komma in redan vid 15-tiden igår. De hade istappar i manen då. Ungefär 3 timmar innan normal tid, så nu har jag säkert extrajobb vid mockningen igår. Fölens box ska jag tömma helt idag. De har haft samma bädd sedan innan jul, men igår lyckades Justin med konststycket att trampa igenom sin gummikrubba så den satt runt ena bakbenet och innan jag kom ner och skulle fodra så hade han försökt bli av med den själv = totalkaos i bädden.
Han hade lugnat sig när jag kom så jag kunde lätt "montera" bort den och han hade inga skador.

Vi åt god middag av vildsvin, hemgjord rödvinssås och klyftpotatis samtidigt som vi såg på Melodifestivalen. Vi har faktiskt haft rätt varje vecka vilka som ska gå vidare och vilka som går till andra chansen, även om inte alla är bra. Faktum är att jag tyckte att Timotejs låt var ganska bra igår. Den hade lite sånt sound som jag tror kan slå även i öst.

Jag har sovit skitdåligt inatt. Samme var på krogen i Norrköping för första gången. Han fyllde ju 18 i onsdags.. Inte nog med att vädret och väglaget var skitdåligt, han struntade dessutom att åka sista bussen hem och skulle sitta på McD till första morgonbussen gick. När jag ringde för att kolla om han satt på en buss så svarade han i nattmössan för då låg han hemma i sin lgh och sov för de hade fått skjuts av ngn hem. Kunde han inte ha meddelat det så jag kunde sova??? Unge!!

Nej, nu blir det snöröjning, skottning och mockning!

Samme 18 år

Igår fyllde Samme 18 år och vi hade kalas för honom här på kvällen. Vi var 15 personer som åt tacopaj och sedan tårta. Han fick en massa pengar och andra bra saker, bla Lasse Åberg-glas och presentkort. Av oss fick han pengar och Rutiga kokboken, så han kan exprimentera lite i köket. Grattis!
Det känns som han föddes igår och inte för 18 år sedan.

Jag jobbade dygnet tisdag-onsdag och ska jobba fredag-lördag också.

Idag är jag ledig och ska se till att diska allt från igår och sedan ska jag väl mocka och ev åka och hämta lite halm och havre. Jag har lånat ut släpet i helgen, till pappa, så det är bäst att jag fyller på förråden innan det.

Joker har flyttat in till Smedby gård på prov. Han ska ridas av en tjej som heter Kicki och sedan förhoppningsvis säljas. Tanterna saknar honom och gav sig ut att leta dagen efter att han åkt. Jag tycker synd om dem, men för Jill är det bra aför Joker och Pärla har kört omkring på henne och med bara Pärla som sällskap blir det mkt lugnare för henne och hon får ro att äta ordentligt. Gammelhästen!

Nu ska jag försöka fånga in två katter som far runt här och jagar varandra. Det kan de göra ute!

Hästbilder

Jag fotade lite idag, men när jag väl fått ut kameran hade hästarna lugnat ner sig. De sprang som tokar ett tag, men så är det alltid.

När man inte har några medfödda tecken får man skaffa sig.


Bergin, jarrah och Justin i lite snöbus. Jarrah är väldigt alert och pigg och har även lagt på sig det hon tappade i somras. Hon tillåter fortfarande Justin att dia lite på morgonen, men hon är ganska sur.




Hon är ganska slank för att ha fått 13 barn.

Städar lite

Jag kom hem från ett jobbdygn nu på förmiddagen och nu har jag dammsugit och torkat golven på nedervåningen samt börjat tvätta mina mattor. Vi ska ha lite kalas här på onsdag när Samme fyller 18 år, så det är bäst att röja upp lite grann.
Jag är hundvakt till Troja eftersom Jonas och Samme är på Svenska rallyt i Värmlandsskogarna. Hon ska vara här tills  imorgon.

Nu tar jag en kopp kaffe för att samla mig och gå ut och göra stallet. Jag är så seg att det bär verkligen emot att göra ngt.

Jag ringde till Micke och bad honom ta med Kinamat hem från stan. Jag har varit sugen på det länge nu och två portioner räcker både tills ikväll och till lunch imorgon. Kinarestaurangerna är definitivt inte snåla på maten.

Pricktest

Idag var jag i Västervik och gjorde pricktest med anledning av att jag reagerade kraftigt på getingstick i somras. Det visade att jag inte tål det, precis som blodprovet visat innan. Nu vill de att jag ska genomgå allergivaccination som är en omständig behandling mad ca 2 besök i veckan i 2 månader och sedan var 6-8:e vecka i 5 år!!! Jag vet inte... Men med tanke på hur jag lever och att jag aldrig någonsin kommer att ha en spruta i min omedelbara närhet om jag blir stucken så kanske jag ska överväga det.

Jag har redigerat en bild på Justin i ett nytt program. Lägger den här som en test.



Snöbilder

Jag hade med kameran ut förut, bara den lilla, men tog iallafall lite bilder på hundar och hästar.


Notera höjden på snövallen.


Lilla Bus-Bruce



Justin


Justin är välnärd...


Gänget i lite snögalopp!



Tillsist några av mina pullor, den längst till vänster är en Brahmakyckling, förmodligen en tupp som jag ska behålla för att de är så stora och fina!

Permanetbäddar i boxar...

... tycke jag inte om. Jag har haft bäddar nu i 1,5 månad med spån i botten och halm på. Egentligen ska det vara kalk underst, men det fanns inte riktigt tid att göra det på riktigt när hästarna flyttade in, så det blev en fuskvariant. Hur som helst så har jag redan tröttnat på bäddarna så igår körde jag ut 3 av dem. Idag ska ytterligare 3 ut och så har jag bara fölens box kvar. Det är tungt och blir många kärror, men det är straffet...

Nu ska jag och hundarna gå ut i det fina vädret efter att ha städat en stund.

Jag skulle egentligen jobba idag, men har bytt pass med Helena så jag jobbar imorgon istället.

Jag har förresten bokat hingst till Jarrah i vår. Det blir Florencio I om hon är i form för ett försök, annars får det bli ett annat sto som får den äran.


Jag har nästan bestämt mig för denna hingst till Raindrop XX, Sir Oldenburg:



Han är en dubbeltalang som bör passa henne. Han lämnar dessutom inte fux, så man kan ju alltid hoppas på svart när man kominerar med en fux.

Läs mer om dem bägge på www.eklunda.com


Insnöade igen

Idag är vi insnöade igen och eftersom det har blåst halv storm är drivorna stora på sina ställen. Plogningen på den här vägen verkar inte vara direkt högprioriterad. Micke kom ca 400 m innan han kom ifatt tidningsbilen som kört fast i en driva och efter att de skottat loss bilarna så åkte han hem igen. Nu blir det att ploga snö här hemma. Hästarna ville ut ändå, men nu står de med baken mot blåsten och ser eländiga ut. Jag ska gå ut och mocka och sedan får de väl komma in igen.


Ridsportgalan i Linköping

I lördags var jag på ridsportgalan i Linköping. Vårt gamla avelssto Jill var nominerad till priset som Bästa östgötauppfödda avelssto och hon fick priset. Jättekul att få gå upp och ta emot det. Jag fick hålla ett kort tacktal och nämnde naturligtvis att det egentligen var Barbros pris eftersom hon fått de flesta avkommor när hon var i hennes ägo. Eftersom Barbro tyvärr inte längre finns bland oss så får priset stå hemma hos mig. Jill fick ett täcke, broderat med hennes namn. Sponsor till klassen var Agria, så det var naturligtvis ett jättefint täcke!

Vi har både harar och rådjur som äter i hästarnas ensilage och senaste tillskottet är älgar. Vi ska försöka köra ut lite extra till dem också för de har svårt att hitta mat nu när det är så mkt snö.
Älgko med kalv

Tydligen ska det bli mer snö imorgon och på onsdag och det känns ju nödvändigt...

Det är dåligt med bilder här. Jag har inte lagt in några bilder i den bärbara datorn och den vanliga har ju kraschat. Hittade en älgbild på ngn älgsida istället.

RSS 2.0