Bruksspår & blodspår

Igår var vi i Gusum och spårade bruksspår. Meya fick ett spår som var nästan 1,5 km långt. Hon hittade att 7 apporterna samt slutet utan problem. Det enda som störde var att vi stötte två rådjur som hon satte efter. jag sprang 100 meter på rekordtid och minimalt med steg (flög efter 1 st gul labrador i full färd med att jaga rådjur....). Rådjuren hade den goda smaken att springa i spårets riktning och vi hade tur att det inte var några apporter just på den sträckan. Minna fick ett spår som var ca 300 meter med 3 apporter och ett slut. Hon spårar bra, men är inte så intresserad av "pinnarna". Det var första gången hon gick ett spår som någon annan hade lagt, men det var inga problem.

Imorse var det dags för den andra spårgruppen att träffas. Vi hade en underbar förmiddag i Mastträddalen! Hundarna badade, mest Meya förstås. Eva hade med ett par dummies som vi kastade och Meya hämtade dem så gärna. Quinnie också trots att hon absolut inte är någon apporterande hund, om hon hann, för Meya har en överväxel som hon lägger i om någon annan hund kommer nära henne i vattnet. Jäklar vad fort hon simmar!
Minna fick ett anlagsspår som gick utmärkt. Meya hade en "trafikolycka" med återgång. Hon hade lite bekymmer att hitta rätt i starten, men sedan gick det som tåget (X2000).

Ikväll har hästarna fått hovarna verkade och de har blivit avmaskade. Efter det fick de komma ut i hagen nedanför stallet där det har hunnit komma upp lite grönt. De blev mycket glada och sprang som tokiga. T o m Jarrah gjorde några krumbukter!

  

image120

Vägstädning på E22

Idag har vi föräldrar i 8D städat E22 mellan Ringarum och Söderköping. Det är väldigt jobbigt att gå snett i vägkanterna och jag tror att alla har ont i kroppen efteråt, särskilt i vristerna och ryggen. Det är inte klokt vad folk kastar mycket skit utmed vägen!! Förra året hade jag sista sträckan mot Söderköping och där kommer folk från mackarna och kastar ut all skit när de ätit och druckit klart samt att det finns rastplatser där som också är fulla med bråte. I år fick jag en mellansträcka och det gick mkt lättare och sedan fick vi rycka in och hjälpa de som hade de jobbiga bitarna. Dikena var fulla med orm och Jonas var vettskrämd. Han har ormfobi och tyckte att allt från sugrör och uppåt såg ut som ormar.

På eftermiddagen bakade jag bullar och sedan var det möte om fotbollslagen.

Här är en bild på hundarna som tycker att Samme med kompisar ska komma ner och leka med dem:
image118

Städdag och fotbollsmatch

Idag har jag städat mest hela dagen, men det är fortfarande mkt kvar, tex den stora tvätthögen. Men jag har iallafall stuvat undan vinterkläder och skapat lite plats i hallen.

Grabbarna (P16) spelade sin första seriematch idag, men det var ingen kul match att titta på. De hade inget vidare spel, men det kan ju bero på att det var ett blandat lag och de inte har spelat ihop innan. De förlorade mot Svärtinge med 1-0. Nya tag till nästa helg! Vädret var iallafall underbart!

Nu är det kväll snart och vi ska grilla om det inte kommer ytterligare en störtskur. Det har gjort det ett par gånger  och när jag var ute och skulle kolla till hästarna så öppnade himlen sig och jag fick springa tillbaka till bilen och åka hem. Jag hann se att Bergin och ev Joline brunstar. Pärlan också, men hon ska ju inte betäckas mer.

Tillbaka från Dublin

Nu är jag hemma igen! Det var trevligt på Irland. Dublin är en stad med ca 1000 pubar och det var fullt av folk på dem allihop trots att vi var där en måndag- och en tisdagkväll. Undrar hur det är på helgerna??
En dag var vi ute på landet och åkte och gjorde några studiebesök. Vi var inte direkt imponerade av djurhållningen på gårdarna och alla byggnader var ganska risiga. På ett ställe hade de en stor äventyranläggning där man kunde träna sig i teambuilding mm och de var även mjölkleverantörer till Baileys, så vi fick prova Baileys i olika smaker och på olika vis. Gott!
Vi var även på Jameson och provade whiskey, men det var inte lika gott. Huu!

Igår jobbade jag och idag skulle vi i vårt lilla spårgäng träffas för att spåra. Jag hade inte något blod kvar och inte hade jag tinat upp några klövar, så jag var bara social och hundarna fick leka och bada.
Ikväll var vi ute hos pappa och Cecilia en sväng och då badade de igen. Verkar kallt.
När vi kom hem så grillade vi och såg på Så ska det låta.




Härligt vårväder & Dublin

Jag gick av mitt pass imorse och sedan har jag varit ute med hundarna i det underbara vädret. Vi gick hemifrån och ut till Grännäs där där de tog några uppfriskande vårbad. Minna har inte riktigt fattat grejen med att simma, men Meya simmar för glatta livet. Hon hittade en kratta långt ut som hon dök ner och fick tag på och sedan bogserade iland. Det var tur att hon hittade den så ingen trampar på den sedan när människobadsäsongen börjar.
image107

Om inte annat kan man bada i kärren här uppe i skogen:
image108

Om någon timme blir jag hämtad av en kollega och sedan ska vi ta oss till Skavsta föratt  flyga till Dublin. Det ska bli väldigt kul för jag har aldrig varit i Irland. Jag har naturligtvis med kameran och kommer åter sent på onsdag. Då utlovas rapport och bilder från resan.

Telefondag och trädgårdsarbete

Idag har jag haft väldigt många samtal. Fölsäsongen verkar ha kommit igång lite mer och folk köper nya hästar. Det kanske är vårluften som gör det. Det är iallafall väldigt roligt att prata med hästfolk. Jag har även varit ute och besiktat en häst.
Jag har städat vårt kylskåp idag och det var en hel del märkliga saker som dök upp, kan man säga. En del var lite väl gamla också... Nu är det rent, fint och ganska tomt.
På eftermiddagen har jag plockat en massa grenar som ramlat ner efter all tung blötsnö samt räfsat alla jäkla tallbarr. Det var några barr...
På förmiddagen var jag ute hos hästarna en sväng. De fäller för fullt så det är också ett säkert vårtecken.  Första kalven hade kommit. Jättesöt! Tyvärr fungerade inte blixten på kameran, så korten blev för mörka. Jag får göra ett nytt försök en annan dag.
Meya fick lite privilegium ikväll, fick ligga i soffan. Mysigt!
Några bilder från denna dag:

Viltspår

Idag har dagen gått så fort. Jobbade till strax efter 9, sedan personalmöte till 11:30, därefter lunch med Marie på Lilla Blå och sedan upp till Ringarum för att spåra.
Det var bara jag som spårade för de andra hade vare sig blod eller klövar med sig... sicket folk...
Hundarna hade social samvaro och Meya badade i sjön. Det verkar ju skönt i det ruggiga regnväder vi hade idag.
Jag la ett anlagsspår (nåja, jag snålade in kanske 50 meter) till Minna och hon tog det klockrent! Hon är så himla behaglig att spåra med jämfört med Meya, hon drar inte och går i ett lugnare tempo, även om Eva tyckte att det var i snabbaste laget. Nu anmäler jag henne till ett anlagsprov!
Meya fick en "trafikolycka" med ett påkört vildsvin. Det var en enkel match trots att jag försökte luta henne med en liten återgång på vänster sida av vägen och sedan hade grisen sprungit över vägen i i skogen på höger sida. Vi ska träna på att hitta spår på olika sätt om vi ska vara med i SM-uttagningen,  för det skulle bli en del sånt då.

Titta på Meya och Samme! Man kan tro att de är ett par. Hon brukar lägga sig hos Lillis på morgonen, men den här gången blev det hos Samme.
image101
image102

Spårkurs och Säker hästverksamhetskurs

Igår var jag först ute i Björnvarp en sväng och kollade till hästarna. De såg ut att njuta av vårsolen och åt av det färska gräset. Om ngn vecka är det rejält bete om solen får fortsätta att värma marken. De fäller för fullt och jag hoppas att de snart kommer igång med sina brunster. Jarrah, Joline och Bergin ska ju betäckas i vår.

Vid middagstid åkte jag till Norrköping för att vara med på kurs i Säker hästverksamhet. De som går den kursen bor ju i mitt område och det kan vara bra att veta vad som sägs på kursen när man väl kommer ut och ska gå igenom checklistan hos kursdeltagarna. Jag bokade in två besiktningar på en gång.

Snabbt hem och klä om och slänga in hundarna i bilen och åka till skjutbanan i Gusum för att vår spårkurs (bruksspår) började igår. Vi är ungefär samma deltagare som förra året. Jag la ett spår på ca 350 meter till Minna med 4 apporter och ett slut och ett på ca 600 meter till Meya med 4 apporter och ett slut.
Minna gick som en klocka, hon är otroligt spårnoga. Hon kunde kanske visa lite mer intresse för apporterna, men det lär hon sig säkert. Hon har ju inte gått ngt spår sedan i höstas och då var hon så liten.
Malin fick spåra med Meya och hon var nog lite fundersam för hon hade varit lite okoncentrerad. Hon som brukar ånga på som ett lok. Hon hade missat en apport helt och det hör till ovanligheterna, men de kom till slutet iallafall. Det är nog nyttigt att gå med en annan förare ngn gång.

Crespo i sitt nya hem och föl!!!

Idag har jag varit i Eskilstuna och levererat Crespo till hans nya hem. Han var mkt duktig när vi lastade. Vi hade arrangerat en speciallösning så han inte skulle ha så många alternativ utom in i släpet. Man kunde tydligt se hur han litade på Mange och liksom smög efter honom rakt in i släpet. Det tog bara ett par minuter så stod han på plats. Han rörde sig inte ur fläcken under resan och sedan klev han rakt in i sitt nya hem. Han ska bo på ridskolan i Ekeby eftersom Pia, hans nya människa, är ridskolechef där. Hon har via Milla rapporterat att hon borstat honom (han var enormt lerig efter att ha rullat sig, men han fick åka sådan...) och att hon hade haft honom i ridhuset en sväng. Dock hade han bara travat 5 meter och sedan stannat och sedan sprungit 5 meter till. han måste ha tyckt att det var en konstig jättebox han hamnat i. Lilla plutten, eller lilla och lilla, han måste vara närmare 175 cm i mankhöjd.

Vi trodde att Millas Karisma skulle föla under dagen eftersom mjölken droppade och hon var märkbart irriterad, men det blev inget så länge jag var kvar. Men när jag stod i kön på Hemköp så ringde en lätt hysterisk Milla och trodde att märren höll på att dö och att fölungen minst var på väg ut baklänges och upp och ned... Naturligtvis kom den ut som den skulle och det blev ett litet sto som ska heta Cajsa VG. Hon är e.Camaro M-Kaliber. Bild kommer här:
image100

Hingstvisning

Igårkväll var jag på hingstvisning i Västervik. Det var 20 hingstar som visades och några var riktigt fina. Som alltid blev det kallt i ridhuset framåt kvällen och jag var bra frusen när jag åkte hem.

Jag har behandlat hundarna med skabbmedel, för det finns en skabbräv här i området och jag inbillar mig att Minna kliar sig mer än vanligt fast det syns inget på henne så det är nog bara inbillning. Behandlingen tar ju en del andra kryp, bl a fästingar så den gör ju nytta ändå.
De skulle tydligen sätta ut en fälla och försöka fånga räven, som enl uppgift knappt har någon päls kvar. Stackars krake!

Nu ska jag snart åka och jobba så jag ska ta en macka och lite kaffe och sedan gå en morgonpromenad med hundarna.

Slovenienrapport

Nu är vi hemma från Slovenien och jag är väldigt positivt överraskad av landet. Sedan 1991, när de blev självständiga, har de byggt upp det mesta på nytt och allt är rent, fint och av bra standard.
Vi har tittat på Lipica-stuteriet, droppstensgrottor (kallt), travhästar i världsklass, ätit gott och druckit en himla massa vin. Vi har haft mkt skoj under resan och det har tagits en del bilder (och filmer) som avslöjar hur roligt vi hade. Vissa filmer kan dyka upp vid diverse ombudsmöten o dyl.
Vi bodde på ett fint spa-hotell i Portoroz som ligger precis vid vattnet.



Här är lite naturbilder. Våren hade kommit en bit längre där...



..och så lite hästbilder. Vita lipizzanerhästar och några "brunbruna" italienska travhästar. Ett moderslöst föl med sin getkompis och en avelshingst i världsklass (han bakom staketet) som jag inte för mitt liv kan komma ihåg vad han heter.



Vi umgicks en del och åt god mat och drack en hel del gott vin. Jag har även ett par finfina filmer från vår allsång i bussen på väg tillbaka från Italien, men dem spar jag till senare tillfälle.

Annars har det arit kallt och trist idag. Jag var ute och tittade till pållarna lite och sedan gick dagen utan att det har hänt så mkt mer än att jag har pratat i telefon och varit ute med hundarna.

Lite uppdatering...

Det har inte gått att komma in och uppdatera bloggen på några dagar pga serverbyte. Men nu är det igång igen.

I söndags fick jag lite mer gjort här hemma, men nu är det nästan dags att börja om igen. Vi har så mkt tvätt i den här familjen, så man tror knappt att det är sant.

Jag har jobbat nu i ett dygn och ska precis ut med hundarna. Här är en bild på Minna som tagit sig friheter:

image73

RSS 2.0