Veckan har rusat förbi

Som vanligt går tiden så himla fort och det är redan fredag.

Jag har kört Joline till seminstationen. Hon ska semineras med Cohiba och jag tror det blir imorgon. Mamma var här och skulle hjälpa mig att lasta, men det gick bra utan henne. Både Joline och Joplin klev rakt in så jag hann knappt med. När jag kom tillbaka så städade vi i ladugården efter vintern. Mamma hade redan hunnit en bra bit medan jag var iväg. Nu ska jag bara spola/skura också.

Igårkväll körde jag dit även Zinnia och Jackie. Zinnia för dräktighetskoll på 17 dygn idag och Jackie för att se om hon har kommit igång med ngn brunst. Jag fick åka igårkväll för att jag jobbar idag.
Zinnia tycker inte om att åka, men har blivit jätteduktig. Hon kliver på utan tvekan och när hon åker tillsammans med Jackie så står hon helt lugnt. När hon åker själv så darrar hon så att hela släpet vibrerar. Jackie är också duktig och går in snällt bredvid fast det är väldigt smalt. Skönt!

Jag har haft migrän i veckan och särskilt igår var det skitjobbigt och jag hade både idiotont i skallen och mådde illa och var spyfärdig så fort jag skulle göra ngt. Jag fick faktiskt lov att lägga mig på soffan efter att ha tagit en migräntablett. Jag sov nog ngn timme eller två och sedan var det bättre och tack och lov verkar det inte återkomma.

Jag vaknade kl.5 imorse när Micke gick upp och efter en stund gick jag upp och satte mig här och betalade alla räkningar. Nu ska jag gå ut och kika om jag har fått några kycklingar inatt. De är förresten inte mina. Lissa har lånat plats under min ruvsugna höna, så hon får nog ta hand om hela ekipaget när det är klart.
Hästarna ska ha frukost och få komma ut. Jag har bara Zogge och Droppen hemma, så det är ganska snabbt avklarat.
Jag har ett jobbdygn framför mig och så ett på söndag. Är det fint väder blir det grill här hemma ikväll.

Hingstbetessläpp

Jag och Micke lastade Justin kl.12:30 och han klev i princip rakt in. Jag tänkte att vi skulle ha gott om tid ifall han skulle trassla. Dessutom är inte Micke så van och gillar inte att lasta och greja med hästarna på det sättet, men det gick kanon. Justin åkte hem från Holmtebo igår så jag tänkte att han inte skulle vara så sugen idag, men hade fel. Jag kom alltså iväg i väldigt god tid för vi skulle släppa ca kl.15 och jag var där redan kl.14. Det kom en annan samtidigt som mig så vi släppte dem samtidigt. Lotta och Magnus 4 hingstar (en är Emmelies) och en valack var redan på plats. Det var väldigt lugnt. Efter en stund kom Milla och Magnus med sina två och en annan tjej med ytterligare en till och de sprang några vändor, men väldigt lugnt. Den elfte hästen kommer imorgonbitti.
Just det, Justin fyllde 1 år igår! Grattis till honom!

Lite bilder.





Millas Zeke och Hector var som ihopklistrade till en början. Lilla blyga Zeke visade sig inte alls så blyg som Milla trodde. Han var ganska stöddig!


Hela gänget:

Justin hemma på snabbvisit

Jag hämtade hem Justin igår efter att vi verkat honom. Hemma fick han avmaskning och Switch, så det blev en total makeover. Idag ska han åka till Fårbo för att gå på hingstbete. De blir 10 hingstar som ska tampas i sommar och ha det härligt! Blir han inte såld i sommar så kommer han inte att komma hem som hingst iallafall, men jag hoppas att de kan gå ute länge, iallafall oktober ut.
Just nu går han ensam i trädgårdshagen. han skrek lite först, men går nu snällt och betar. Stona med föl försvann som avlöningar längst bort i sin hage för att skydda sina barn mot den hemska lilla Justin.






Några fölbilder från veckan:

Windy ska klia sig, men kliar mer på stenen än på sig själv.


Joplin


Zoda behöver raka sig.

Fotboll

Igår var jag i stan på föräldramöte angående den vandring Lillis klass ska göra om ca 2 veckor. De ska gå mellan Flen och Eskilstuna på Sörmlandsleden. Det handlade mycket om utrustning och packning. Vi får försöka låna ihop bra grejer för ska man köpa allt så blir det ganska dyrt. Han lär inte använda det så ofta att det lönar sig..

På vägen hem stannade jag i Navestad och kollade när Juniorlaget mötte Syrianska (tror jag). WIF vann med 4-1. Jag hade med kameran:










Idag har Zinnia och Jackie åkt till Björnvarp på bete. De åkte direkt från Lindevik. Zinnia är ju seminerad och Jackie kom av sig i brunstandet. Hon ska tillbaka om ca 10 dagar för att se om det hänt något. Det blir väl samtidigt som Zinnia ska kollas.
Här hemma blev det tydligen en insektsbomb på eftermiddagen i samband med att det blev dryga 20 grader varmt. Flygfäna frodas väl i den fuktiga och blöta marken. Droppen var galen och höll på att springa ihäl både sig och ungen. De andra var också mkt irriterade, men kanske inte lika oanikslagna. De fick gå in igen.

Tompa på promenad

Vår Tomas går ofta med på skogspromenader, men han orkar inte springa lika mycket som hundarna, så han lägger sig och vilar med jämna mellanrum. Ibland får man bära honom en bit och då hänger han som en liten apa över axeln. Han är så himla rolig och han tror nog att han är en hund.


Dagens fölbilder

Fölen har varit ute två gånger idag. Mitt på dagen spöregnade det så då var de inne = mkt att mocka.


Joline & Joplin


Joplin


Här ser Joplin ut som en lama el liknande.


Raindrop & Windy


Windy undersöker en björkstam.


Windy. Det syns att hon har haft kanyl i halsen. Jag är så glad att hon mår bra. Hon är helt underbar och inte har hon blivit avskräckt från människor trots sin sjukhusvistelse och en massa stök. Snarare tvärtom. Hon är mkt social och nyfiken.


Zoda gäspar och..


tar sig en liten slurk. Joplin kollar hur nära man kan komma, men..


nej, det var inte populärt.

Zoda och Joplin har hittat varandra idag och lekt lite. Det är ganska tidigt. Joplin är bara knappt två veckor ännu. Tyvärr hann jag inte ut med kameran. Hela gänget har även racat rejält när det kom två personer med en barnvagn på vägen. Jösses, mina hästar lever verkligen i en skyddad värld. Zogge sprang precis vid stängslet och med dagens väder och blöta mark så skulle jag tro att det stänkte upp på dom.

Regnet vräker ner

Det regnar som fan just nu. Stona med föl har hunnit vara ute i ca 2 timmar medan de var uppehåll eller lättare regn. De fick gå i stora hagen för det är så lerigt i de andra och det uppskattades av både stora och små. Dels är det stort och nytt och så är det lite grönare där. Nu är de inne och vilar så hoppas vi på lite mer uppehåll senare så de kan få gå ut igen.
Lilla Windy ser pigg ut, men är fortfarande ganska vek i kotorna. Hon har ju inte fått röra sig så mkt som man önskar. Magen verkar OK idag, men när det är så här blött kan man väl ge sig på att det blir löst igen. Jag fortsätter med Diarsanyl ngn dag till.
Emmelie, stammen på Windy är Ludwigs Champion-Sit This One Out XX, vilket borde bli en fin hopphäst alt dubbelbegåvning. Mamma Raindrop XX har gått 140 hoppning, men har en mkt bra exteriör och även gångarter för att vara ett rent fullblod.
Nu funderar jag på att åka och köpa lite mjöl mm och sedan baka bullar och även städa lite inomhus. Bäst att passa på när det är skitväder!

Windy hemma







Nu är Windy hemma och verkar pigg även om hon fortfarande är lös i magen och behandlas för det. Man lyckades förmodligen mota Olle i grind genom att hon kom under behandling så snabbt.
Raindrop, som inte varit ute sedan i fredags, fick komma ut i hagen en stund med lilla dottern och hon rullade sig många gånger för att skrubba av sig gammalt svett och damm.
Windy sprang som en tokig och det är nog bäst att ha henne ute korta stunder nu i början så hon inte överanstränger sig.



Ajaj Joplin!



Lång och dramatisk natt!

Jag är inne i andra andningen och har tömt två permanentbäddar som blev så äckliga i gårdagens fuktiga väder och hästarna var oroliga då de stod inne mkt mer än vanligt och veterinären var här samt att jag lastade Droppen och lilla Windy kl. 00 inatt.

Hon (fölet) blev lite loj och fick gul diarre igår eftermiddag efter att ha varit piggelin hela dagen och ätit många gånger. Eftersom mamman läckt mkt innan i 14 dagar åkte jag och kollade mjölken och den var nästintill usel. 13 låg den på och den ska vara över 20. Tänkte göra foalcheck idag, men när hon tacklade av tog jag ut en distriktare som kollade och den låg på kanske knappa 600. Det ska vara över 800 och under 400 är skitdåligt. Hon behövde plasma med andra ord och då tyckte vet att vi skulle beställa det på måndag och ge det på tisdag. Jag tänkte i mitt stilla sinne redan då att det skulle vara mkt för sent och att diarré på små föl inte är bra. Tyvärr har de för lite kunskap om föl och hur snabbt det går utför. Hon gav iallafall Diarsanyl mot diarrén.

Kl.19 var veterinären här och då tuttade lillan lite halvhjärtat, men duttade mest så det sprutade mjölk och la sig istället eller stod och tittade rakt in i väggen. Vid 21 var sista gången jag såg henne resa sig och överhuvudtaget intressera sig för sin mamma, men hon åt inte. Försökte kissa, men det kom bara några droppar och försökte mer. Jag hade sett henne kissa ordentligt innan på dagen. Mer diarré..

Jag ringde 1000 samtal för att få tag på plasma. INGEN har. Ringde Strömsholm som sa att jag kunde få komma upp och köpa, men vågade inte lämna fölet i 6-7 timmar utan tillsyn. Ingen annan hemma typiskt nog.
Bestämde att hämta idag på morgonen.

Men vid 23 fick jag knappt liv i henne och hon var helt apatisk så då började jag fundera på om jag skulle låta henne dö alt köra iväg. 23:45 bestämde jag mig. Klädde om, tillverkade ett lite fleecetäcke med tillhörande gjord av en filt, kopplade för transporten och lyckades lasta föl och märr ensam i kolmörkret (dålig provisorisk belysning pg bygget). Det är ju som tur är bra lyse i släpet, så där ser man OK. Droppen brukar vara tramsig med lastning, men det verkade som hon insåg allvaret och var så snäll och gick med lös efter mig och fölet. Kl.00:09 lämnade jag gården och kl.03:50 var jag framme.

Då stod fölet upp och kunde gå för egen maskin (med påskjutshjälp) in i sjukhuset. Det första den gör är att dia! Ordentligt. Första maten på säkert 8-10 timmar. Sedan kissade hon ordentligt. Värdena var inget vidare så det visade att den fått för lite mat och den fick plasma direkt och de skulle ge den en till senare samt att hon fick kalciumdropp, antibiotika och ngt annat.
Prognosen verkade iallafall ganska god i och med att jag kom in när jag gjorde även om den var betydligt sämre när jag gav mig iväg.

Det skulle komma en annan fölunge till kliniken efter mig. Djurskötaren sa att den verkade vara lite sämre än min och att de väntat lite väl länge med att åtgärda problemet. Jo, den var död när de kom. Märren var galen och höll på att slå sönder hela släpet.

Jag tackar mig själv för att jag alltid har fosterförsäkring. Jag tror inte jag hade åkt annars. Det blir väl inte gratis antar jag för det är ju alltid jour och helger när man behöver ge sig iväg.
Hemvägen var pest. Jag var dödligt trött och somnade till två ggr. Fy tusan vad läskigt! Jag stannade typ 20 ggr, ibland efter bara 500 meter... Vid Simonstorp stannade jag och doppade huvudet i en insjö och sedan var jag vaken ända till Norrköping.
Jag stannade i Sörping och köpte Red Bull och en macka och på vägen ut från macken mötte jag en uppiffad tjej som nästan hoppade bort från mig. Jag tittar ner på mina kläder och ser att hela jag är full med knallgul äcklig földiarré... Fräscht!

Nu ringde jag kliniken och kollade läget och lilla Windy diar ofta och verkar pigg även om blodvärdena fortfarande är lite skeva. Inget är säkert ännu, men det låter lite hoppfullt.

Zinnia är på Lindevik och blev seminerad i lördags efter att hennes bakterieprov visade sig vara bra. Hoppas på dräktigt och att hon är klar imorgon. Jag ska åka dit med Jackie imorgonn om jag klarar att lasta henne. De semineras med samma hingst, Zuidenwind.
Ponnyn är på Björnvarp som sällskapsdam till Pärlan. Jill är borta och vandrar (eller springer om man känner henne rätt) nu på de evigt gröna ängarna! Hon är mycket saknad!

Jag behöver sova snart. Jag ska ta in Jackie och Jarrah skapligt och sedan sova!

Stoföl nummer 3 är här!

Inatt fick Droppen sitt föl. Det blev ett sto. Hon är fux med bläs och tre vita ben. Äntligen lite tecken, Milla.
Jag missade själva fölningen. Kollade i kameran vid 02:30 och då stod hon helt stilla och såg ut att sova. Nästa gång tittade jag 03:30 och då låg den där och sprattlade. Jag försökte få i den råmjölk som jag hade i frysen eftersom Droppen läckt innan, men jag fick den inte att ta en enda svälj. Jag är tydligen värdelös på att ge i flaska eftersom alla andra lyckas med det.
Hon ser lite skev ut åt olika håll. Lite vek i kotorna och en smula "windswept" bak. Det brukar ordna till sig ganska snart och hon kan redan sparkas. Hon sparkar åt sin mamma när hon gnager på hennes bakben.
Hon ska heta något med vädertema. Jag kan frångå mina principer och ge henne ett lite längre namn. Mamma heter Raindrop och mormor Heavy Rain. Jag har tänkt på Weather Girl, men har någon annan några bra förslag så är de välkomna. Det ha tex blåst mkt inatt. Ngt med anknytning till det kanske?





SNÖ i maj!

Imorse när jag vaknade var det SNÖ ute! Helt vitt! Man tror inte att det är sant och ännu mer irriterande är att det inte var snö efter vår gårdsgräns ca 500 meter hemifrån.

Jag har varit med Jarrah på seminstationen och kollat henne och allt så fint ut. Hon är dessutom i mkt bra hull, så jag hoppas på ett stoföl till nästa år.
På eftermiddagen ska jag åka och hämta lite halm och havre och sedan hoppas jag att Droppen ska föla, så jag slipper gå här och oroa mig för att hennes mjölk ska bli oduglig som råmjölk. Hon läcker väldigt mkt. Igår droppade det en droppe från vardera spene var 5:e sekund ungefär.
Nu har jag fölen ute en stund igen och de går i samma hage för första gången då de behöver ha el på staketet. Lilla Joplin lärde sig att det går bra att både äta på och krypa under staketet.

Igår fick arga tuppen åka vidare till frysboxen. Så går det om man flyger på folk i omgivningen. Särskilt om man ger sig på den som köper ens mat.


Joplin ute med mamma Joline



Idag fick lilla Joplin gå ut i det fina vädret. Det var hon nog glad för, för hon körde järnet runt sin mamma inne i boxen. Hon är mycket nyfiken och social och väldigt söt. Hon har exakt samma typ av huvud som mamma Joline.




Joline fick en dotter

Idag vid 10-tiden fick Joline ett litet ädelt stoföl med lite halvslokande öra (legat lite i kläm i magen). Hon är mörkbrun med en stjärn och något litet vitt på ena bakbenet. Fölningen gick lätt, men jag hade väntat mig att den skulle ha kommit redan inatt då jag låg och tittade på henne i monitorn. Mjölken sprutade och hon har vandrat och varit orolig hela natten. Fölungen var på benen redan vid 20 minuterns ålder och åt vid 45 minuter och följde sedan Joline in från hagen. Det var likadant med Joline när hon föddes. Jill reste sig innan fölungen var ute helt och Jline var snabbt efter. Allt verkar fungera bra, men jag fick hjälpa lillan med ett litet lavemang då hon verkade ha bekymmer med magen. Troligen ska hon heta Joplin! Stammen är Radiator-Quite Easy-Flamingo. Det är alltså en liten hopphäst som sett dagens ljus idag.
Jag var ute och nattade hästarna nu och då körde hon race runt sin mamma i boxen. Full fart!







När allt var avklarat åkte jag till Frödinge och 3-årstestet. Av 13 starter så blev det 6 diplom, vilket är kanon. Många fina unghästar! Grattis till både Lotta och Emmelie som fick varsitt diplom.

RSS 2.0