Omflyttning av hästar igen

Nu har jag möblerat om bland hästarna igen. De kommer väl aldrig lära sig var de ska stå i år..

Zinnia skrek och var så orolig om kvällarna när hon fick lämna sin "kull" med föl, så hon fick helt enkelt flytta in med dem på logen och alla är nöjda med den lösningen. Hon gör ingen skillnad på sin egen och andras ungar och låter dem dia lika mycket. Även Jacuzzi gör det har jag sett nu.
Igår när jag skulle kvällsfodra låg alla fölen och hon stod mitt i högen och snusade på dem en i taget för att kolla att allt var väl. När de reste sig tog alla en liten slurk i turordning. Otroligt!


Janeiro förser sig


De har fått en egen bal i hagen.

Eftersom Zinnia bor med fölen kunde Droppen flytta tillbaka till sin stora box som hon ska ha när hon fölar. Joline och Jodie kunde ta varsin mindre box och Zoega och Jackie får också stå i stora boxar eftersom de är dräktiga. Jarrah har sin gamla vanliga och hon är den enda som hittar hem..
Windy och Zoda bor i lilla stallet.



Meya upptäckte något farligt igår:

Det var skötardörren på släpet som slog i vinden och hon blev jättearg och lät väldigt farlig. Fast hon vågade inte gå fram och titta utan mattes stöd. Fegisen!

Zinnia = trillingmamma

Sedan några dagar bor fölen på logen, iallafall hingstfölen. Lillis kom och hjälpte mig att ta bort alla föl dit en kväll i veckan, men efter ca 1,5 timme fick jag ta bort Jodie därifrån för hon var så elak mot de andra att de höll på att hoppa ur boxen för att undkomma henne. Det rann svett om dem och jag vågade inte lämna dem där. Nu bor hon ihop med Joline igen.. Det är väl rätt OK för Joline är den renligaste hästen i stallet (Jackie är jämförbar), men med en snart 7-månaders unge som traskar omkring så blir det ganska svårmockat ändå. Jag får väl se om jag provar igen när de andra är mer hemtama, men hon ska ju å andra sidan inte gå med hingstarna så mycket längre ändå så det kanske får vara som det är och hoppas på att det blir någon box ledig som hon kan ta över.
Zinnia får gå med smågrabbarna på dagarna och dessvärre så låter hon alla dia. Första morgonen trängdes de allesammans om spenarna, men de sista dagarna har jag inte sett att Jacuzzi diat. Janeiro gör det däremot frekvent och Zinnia låter honom göra det utan knot. Det är nog första gången vi har ett sto som frivilligt tar sig an flera föl.
Idag har de faktiskt inte stått vid grinden mer än när de har ätit. De har både betat och lekt en bit in i hagen. De är duktiga på att äta sitt kraftfoder och petar i sig det mesta av ensilaget. Imorgon ska de få en egen bal i hagen så jag slipper bära i påsar.

Jag lyckades välta ett ölglas med dammsugarslangen förut och naturligtvis stjälpte det rakt över tangentbordet på Mickes bärbara dator. Nu vill den inte vara med längre.. Den får stå och torka i ett par dagar så får vi se om den tar sig. Annars borde det gå på hemförsäkringen eftersom vi har allrisk på den. Jag hoppas det för den är bara 11 månader gammal exakt på dagen.

Det hade varit kul att åka upp till Globen någon av dagarna, men dels jobbar jag i helgen och dels så blir det bökigt nu när hästarna är omflyttade och inte hittar hem som de ska. Zinnia ska dessutom ledas in i storboxen först och sedan ska hon ut utan att få med tre småpojkar. Sedan gapar hon som en mistlur ett tag när hon väl är i stallet. Jag tänkte att hon skulle fatta rutinen efter några dagar, men hon verkar osedvanligt trög.
Vi åt kalkonbröst idag. Det var väldigt gott så det ska jag köpa fler gånger.

Regnar idag och djupa funderingar

För första gången på länge så regnar det. Inte mer än duggregn, men trist och grått.

Jag släppte ut hästarna före 7 och ska snart gå ut och ta mig an stallet. Jag har sotat vedspisen ordentligt och haft röret till skorstenen nere för rengöring eftersom den rök igår. Det är snart dags för sotarna att komma och då brukar det bli ett jäkla drag i den igen. Hoppas den fungerar tills dess för det blir en skön värme av att elda i den varje dag och vi har fortfarande få element igång. Det var 10 grader varmt igår natt och även igår på dagen. Så här års förra året kom snön och kylan.

Igår lagade vi hagen som fölen ska gå i under vintern och nu ska jag bara ha hit någon som kan hjälpa mig att få in dem på logen utan sina mammor. Jag kommer inte ihåg om jag hade förra årets föl inne helt ngt dygn innan jag släppte ut dem i hagen efter att jag skiljt dem. I år har jag tänkt att Zinnia ska gå med dem på dagarna iallafall i några veckor till eftersom Zolero är lite yngre. För hennes skull får kanske Droppen också gå där för jag tror inte att hon nöjer sig med bara fölsällskap.

Jag har erbjudit en tjej som haft Zinnia på Strömsholm att överta henne. Hon var väldigt sugen och skulle se om hon kunde lösa det praktiskt. Det vore kul för Zinnia att få en egen människa som bara pysslar med henne för hon är den typen som verkligen uppskattar det.
Jag behöver bli av med lite hästar inför våren och vet ni någon som söker avels/sällskaps/promenadhästar så finns både Zinnia och Bergin. Zinnia har ett mycket meriterat möderne och kan få fler föl men jag har yngre ston ur samma stam så vill någon annan ta över så är det bra. Bergin har fått en fin ponnyavkomma och vill man avla ridponnyer för både dressyr och hoppning. Jag kan även låna ut Joline (e.Quite Easy-Flamingo) för avel eller ridning om någon bara rider in henne. Hon har hamnat "mellan stolarna" och aldrig fått komma iväg på inridning. Hon har dock haft sadel och är så lugn och snäll att det troligen bara är att sätta sig upp och rida iväg.
Även Raindrop kan vara till salu, antingen nu eller efter fölning. Jag vill dock behålla Corlensky-barnet hon har i magen. Fåe Jarrah ett stoföl så säljer jag nog även Jackie. Hon är inte en häst som ska gå här som avelssto i evigheter då hon har alldeles för mycket energi för det stillsamma livet. Hon behöver arbeta och tänka!
Sedan finns det tre årsföl och 2 ettåringar... Alla med kvalitèr för sin gren. Zoda tex kommer att bli en Grand Prix-häst i dressyr med rätt ägare. Det är jag säker på!

Jag har funderingar på framtiden och om man ska fortsätta med avel. Det är så roligt, men när det inte ens går att sälja kvalitetshästar så vet i sjutton om man ska hålla i? Det är ju inte direkt något latmansgöra och kräver mycket arbete, både fysiskt o i tanken samt kostar pengar om man inte få igen dem när man säljer.
En idé är att behålla 2-3 ston och bara använda riktigt bra och "populära" hingstar, läs importsperma eller att stona åker utomlands för seminering och att man sedan satsar på avkommorna och är med på allt som finns.
Man blev ju lite inspirerad när en av min FB-vänner tillika uppfödarkollega sålde en 2,5-årshingst på auktion i Vechta (Oldenburg) för hela 800 000 Euro igår! Fantastiskt! Mina stostammar är bra och duger absolut till att producera hästar för svår klass så egentligen är det bara att vara mer engagerad och hitta bra köpare/ryttare som marknadsför hästarna.
De åren då tex Jackaroo gick sina unghästchampionat och vann Breeders som 6-åring är så långt tillbaka i tiden och trots att jag har haft flera lika bra eller t o m bättre uppfödningar (aveln ska ju gå framåt) efter det så har de inte hamnat hos folk som har möjligheten att satsa som de gjorde med Jackaroo. Det kostar ju en hel del att delta i alla årgångstävlingar när man ska räkna in resor/boende mm.


Jag går väl ut och mockar och funderar vidare...

AJAJ, det hänger en kattunge i mitt ben. Hon är galen den lilla Sally! Jag tar med henne ut så hon får springa av sig utomhus.


RIP Pärlan och Portugal

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen..

Förra veckan var tung och jag mådde inte så bra. Beslutet att låta Pärlan vandra vidare till de evigt gröna ängarna verkställdes och det var väldigt svårt. Hon har varit en fantastisk häst och vi har haft henne i 16 år. Nu slipper hon ha ont i sina stela ben när kylan slår till.

Pärla 18907
f.1985
e.Happy Day-Furidant
Elitpremierad och fått pris för bästa östgötauppfödda avelssto 2010






Jag har varit i Portugal med några av mina trevliga Agria-kollegor. Det var en spännande resa med annorlunda syn på hästar än vad vi är vana vid. De flesta var välskötta, men jag tror inte så många av våra svenska hästar kan ridas/köras/ledas genom sådana folkmassor som det är på tex karnevaler. Det var marknadsstånd, ballongknippen, tät grillrök och mängder med ljud och folk och inte en enda häst ballade ur trots att de ibland fick knuffa undan folk med bogarna. Jag såg heller inte en enda ridhjälm, vare sig på bebisar eller gamla gubbar.
Hästarna var otroligt välridna och man kunde se hästar piaffera i 10 minuter (medan husse tog en öl) och inte rör sig en enda millimeter framåt. Visst hade de skarpa bett, men man såg banne mig inte en enda lite hjälp och allt i enhandsfattning eftersom de hade en öl i den andra handen :)
Bilder får jag ladda upp en annan dag.

Mamma och Micke skötte ruljansen hemma och det gick fint. Tack!

Hästarna är väldigt pigga och glada och det är mycket bus och spring. Jag tycker att de brukar vara ganka uttråkade så här års, men eftersom det inte regnat sedan den där natten för några veckor sedan är det inte så lerigt och eftersom det är varmt så växer det fortfarande gräs och de har något att pilla med.
Fölen är väldigt fina, ingen har vuxit ifrån sig, de är fina och blanka i pälsarna, i bra hull och väldigt busiga.
De bor utan sina mammor på nätterna sedan ett par dagar. Inte Zolero, han fick flytta tillbaka till Zinnia då min första plan inte gick bra. Jag tänkte att Jacuzzi och Janeiro skulle dela en box och att Jodie skulle bo med Zolero, men Jacuzzi blev så arg och frustrerad när han inte fick vara med mamma att han gav sig på Janeiro. Då fick Jodie och Janeiro bo ihop istället och Jacuzzi fick en egen box. Han är jättearg och sparkar i väggarna när jag tar in dem, men sedan slutar han och lugnar sig. De äter upp sin mat och ser sansade ut även om de har bråttom till juvret på morgnarna. Efter helgen blir det nog flytt till logen för dem för Droppen och Bergin som bor där nu tillfälligt är inte så nöjda med det. Zoda och indy bor i "nya" stallet och ser ut att trivas.

Fiskburgare & rallytävling

Jag lagade någon form av fiskburgare till middag och det blev väldigt goda även om det verkligen inte var så lätt att få dem att hålla ihop under stekningen. De får inte pris i snygghet, men väl i godhet och det är ju det som är huvudsaken.

Nu har jag precis varit ute och nattat hästarna. Som vanligt blev det lite mockning och en stund med alla hästarna. Det tar ca 45 min för mig att kvällsfodra..
När jag tog in hästarna så pysslade jag lite med Zolero. Jag borstar och lyfter hans ben och det tycker han är trevligt. Jag fick inte klippa hans örontofsar, men friserade hans mor lite i man och lugg.
Jodie fick sitt sår på kotan ompysslat och sina örontofsar ansade. Jag friserade Joline lite också när jag ändå var igång. Jag försöker att greja lite med ett eller flera föl varje kväll. De är så himla olika trots att de fått samma uppfostran och behandling. Janeiro behöver man aldrig ta på grimma ens. Han går med på allt. T o m avmaskning går fint utan grimma. Han är verkligen underbart trevlig. Jodie är nästan lika medgörlig medan de två andra är lite mer motsträviga. De ger sig, men de kräver lite mer av mig.

Däremot är det inte något av fölen som nafsar eller försöker några dumheter mot mig. De har stor glädje av och får utlopp för all lek i umgänget med varandra. Jag tycker verkligen att alla föl ska få chansen att gå med jämnårig och särskilt viktigt är det med grabbar. Mina ungston leker också en hel del, men de klarar bättre att inte ha lekkamrater.

Jag var på rallytävling på Himmelstalund i lördags. Samme körde och Lillis var kartläsare. Det var kul att se! Jag köpte även nya stövlar samt var på Granngården och handlade lite smått och gott, bl a saltstenar och mineraler.

Några bilder på Sally och Tomas:




Mörkt och grått

Vi har egentligen den bästa november vi har haft på många år om vi tänker på temperatur och nederbörd. Däremot är det grått och blir inte ljust på dagarna. Allt känns lite fuktigt, men jag är tacksam att det inte regnar och gör hagen ännu mer lerig än den blev sist det regnade.

Hästarna är glada och busiga trots det grå vädret. Fölen leker mycket med varandra och övar balans genom att stegra sig högt. De jagar varanda över stock, stubar och sten. Det är ett under att de inte slår sig mer än de gör. Jodie har haft ett litet sår på utsidan av ena kotan som jag har tvättat rent på kvällarna, annars inget.

Sally är mer än pigg och har börjat vara med ute i stallet när jag är ute för att få lite utlopp för sin lekfullhet. Hon är överallt hela tiden. De andra katterna förser henne med råttor och hon leker tacksamt med dem tills matte kommer och tar dem.

Jga åker till Portugal över helgen. Det är en resa jag har vunnit och jag åker med några av mina Agria-kollegor. Det ska bli kul och jag hoppas att det är ljusare där och att man får se solen. Vi ska titta på PRE-hästar på någon stor show. Mamma och Micke har jouren här hemma med mockning och fodring.

Nu ska jag laga en grej ur Icas matkasse. Några fiskburgare typ. Ja, vi får väl se hur det blir.

Lerigt i hagen

Det regnade en hel natt för snart en vecka sedan och naturligtvis blev det lerigt i hagen, mest runt foderhäckarna. Det hade annars klarat sig ganska bra tack vare att det inte kommit så mkt regn. De har stor hage så de behöver inte gå i det mer än när de ska äta. Vi får väl fundera på att hitta ngt nytt ställe för utfodring ett tag tills marken fryser till.
I övrigt går dagarna åt till att mocka och fixa stallet för att dagen efter börja om igen. Det tar sin lilla tid och är ganska slitigt.
Fölen leker mycket och även ettåringarna är med när inte fölens mammor är för nära och sätter stopp.

Vi har bytt lådhurts i köket, till en smalare och satt dit den nya diskmaskinen. Den gamla lösningen var bred lådhurts och smal diskmaskin så nu är det omvänt. Premiärdiskade igår och det fungerade bra. Vattenrören utmed väggen är nu isolerade och det sitter lite extra isolering i form av frigolitskivor mot väggen och på goolvet där bakom eftersom det drog väldigt in och det har hänt att det har frusit när det varit kallare än -20 grader. Nu ska vi byta de gamla skåpsluckorna också. Det ska bli likadana, men nya och fräscha. Bänkskivan ska också bli ny och jag ska åka en sväng till stan på fredag och då ska jag köpa en ny blandare eftersom den gamla är helt slut.

Jag har inte tagit en enda bild så det får bli ett bildköst inlägg. Igen.

RSS 2.0