Fölfilmer

Vi hade fölen på vallen häromkvällen för att filma.
Tyvärr blev det inte så mkt på Jairzinho och jag vet inte varför. Han sprang mycket.. Vi får göra ett nytt försök en annan dag. Han är så söt!
Rainman överraskade genom att röra sig som ett gångartsföl. Jäklar, vad han höll igång!
Zuprema ser ut som en liten nordsvensk än så länge, men hon rör sig väldigt trevligt och välbalanserat, precis som Zoda gjorde. Hon var lika biffig vid samma ålder, men på mönstringen fick hon 9 på både typ och trav och var väldigt elegant.

Jairzinho: http://www.youtube.com/watch?v=wA-MzE7YShM&feature=autoshare

Rainman: http://www.youtube.com/watch?v=G8ZpN6yiELU&feature=autoshare

Zuprema: http://www.youtube.com/watch?v=8Kid_sxzJ4U&feature=autoshare

Vi försökte fota ungstona utanför stallet också, men det gick sådär. Det är svårt att få benen bra och samtidigt få dem att se vakna ut och visa lite energi.


Jodie f.2011 e.Cohiba u.Joline e.Quite Easy-Flamingo




Windy ser ut som en liten kubik. Så upplevs hon inte i verkligheten. Hon har lite väl mkt hull...
F.2010 e.Ludwigs Champion u.Raindrop XX e.Sit This One Out XX



Zoda ser också annorlunda ut i verkligheten. Det är svårt att få hästar bra på kort.
F.2010 e.Bocelli u.Zoega e.Figaro R- Rubignon

Ikväll har vi flyttat stona till Kullen igen och när jag var borta med batteriet till staketet så var det fullt håll i gång på fölen. Jairzinho är liten, men väldigt ettrig. De har väldigt roligt!




Usch, vad dålig jag är på att uppdatera här!

Det har väl inte hänt så mycket.

Jakline var på ultraljud igår, men de kunde inte se ngt. Det var tvillingvarning då hon släppte två ägg så de ville se henne tidigt, men dte var bara 13:e dygnet igår, vilket kändes väl tidigt i mitt tycke. Chans finns att det kommer ett (eller två) foster än, men jag tror inte det. Hon hade en bra brunst och leveransen av sperma såg också bra ut, så förutsättningarna var goda. Hon är kvar på stationen. På´t igen alltså. Jag forstätter med Temptation.
Hon lyckades bli biten av ngt förra veckan och var rejält svullen på ena sidan om käken.

Även lille Jairzinho hade råkat ut för något stickande/bitande och hade feber i ett par dagar. Han hade bett på flera ställen och även Droppen hade ett par stycken. Stackars Jakline hade svårt att äta ordentligt då det säkert gjorde in när hon tuggade och det rann dregel om henne. Jag kollade temp och den var normal och det gav sig på ett par dagar. Frågan är om detta kan ha påverkat betäckningen?

Bergin åkte till en ny fodervärd igår. Hon ska betäckas med Bostorps Tuborg, vilket jag tror passar perfekt. Han är 134 cm och med Bellmondo blev det Bruce som var 139 cm nu som 3-åring. Ngt större gör ju inte ngt, bara det inte blir över 148 cm. Jag hoppas att de kommer att trivas med Bergin. Hon är en snäll och lätt häst och det är bara bra om hon kommer till nytta. Tyvärr hade hon precis gått ur brunst. Hon var rejält brunstig i måndags, men igår kväll var det noll intresse. Om hon inte blir kvar hos Hanna på Fredriksberg så kanske jag får hem henne dräktig nästa år. Det vore kul med ett ponnyföl igen! När jag får barnbarn kan ni ge er på att det kommer att finnas ponnyer här! De ska inte få en chans att inte bli hästintresserade!!

Jacuzzi och Zolero är hemma igen. Jacuzzi har ont i sina hovar efter att ha trampat sönder/fått inpackningar. Hovslagaren kommer på fredag och fixar med honom. Det kan vara en hovböld också. Plötsligt är de väldigt lugna och fina när jag hanterar dem. De är som små hundar efter mig och följer mig lösa. De är väldigt fina i hull och ser ut att må förträffligt förutom hoven då. Båda har vuxit och Jacuzzi är riktigt riktigt fin!
Jag tror att Jackie kan axla mamma Jarrahs roll som producent att fina barn. Även hennes årsföl är väldigt fint, även om han är minsta laget. Hon ska dock få ledigt i år så hon kan ridas in och göra ridprov så hon blir stambokförd. Ett krav om ngn av hennes söner befinns vara värda att spara som hingstar. Jag ska försöka visa Jacuzzi på rådgivande i höst innan jag skär honom (gör valack av honom) för han är väldigt fin och rör sig trevligt. Nästa år betäcker jag henne igen och då skulle jag gärna ta Florencio för att få det sto jag hoppades på från Jarrah. Men det är långt från bestämt.

Joline är i Holmtebo och rids av Emelie. Hon rapporterar att det går bra och att Jollan är duktig. Ryktet säger att hon har hoppat ut ur sin hage en gång. Hon går på svältbete då hon är ordentligt fet och behöver bantas. Perfekt att hon kan gå på ett ställe där de har ponnyer och magrare beten än här där hagarna svämmar över med bete efter allt regnande.

Det har tagits vall här och jag fick 21 balar mer än förra året. 97 st totalt på mindre areal eftersom jag inte slog ngt på den del där hästarna har gått. Tidigare har jag delat av så jag har tagit vall på halva ytan och sedan betat, men inte i år. Det hade nog varit smart att göra så för nu är det som sagt för mycket bete och för lite hästar som betar.
Jag skulle kunna ta emot ett par ungston el unghingstar på bete. Nu funderar jag på att inte ta ngn andraskörd, för dels har jag 10-talet balar kvar sedan förra året och jag kommer att ha färre hästar i vinter och framförallt inte 4 dräktiga ston som får äta obegränsat. Om dessa ca 110 balar inte räcker så är det bättre att köpa in några av tidigare skörd för oftast får man inte tillräckligt torrt foder på andraskörden och de är så kräsna. Alt så tar jag bara på den ena vallen och låter ngn annan slå resten. Det finns väl alltid ngn med mkt djur som behöver ha foder. Jag får säkert svar på analysen idag. Jag la provet i frysen över midsommar och skickade det i måndags. Det är bra att veta vad fodret innehåller även om jag tittar mest på hur de ser ut.

Vi har köpt en billig husvagn. Bra att ha om man bara ska åka bort ngn dag och sova hos ngn. Man har sina egna saker med sig, färdigbäddat och lätt att ha hundarna med. Den är ganska ful, men egentligen inget fel på. Den är 80-talsful, dvs vit, brun och gul (diarregulbrun typ) och inuti är den fin, inget slitet är skitigt. Rosa dynor kan jag leva med då de är enfärgade. Jag ska bara sy nya gardiner och kanske byta taklampan. Någon som vill ha besök?


Zoda

Lillis har tagit studenten!
Han var så fin i sin nya kostym och betygen såg riktigt bra ut.









Dags att uppdatera lite

Jakline har varit på ultraljud idag, men var inte dräktig. Det var väl väntat eftersom hon egentligen hunnit ovulera innan hon seminerades sist. Det hade kunnat gå, men bara att ta nya tag med förmodad seminering på tisdag. Jag kör med Temptation och har ett annat kort i bakfickan ifall det inte går. Det är alltid bra att ha en reservplan ifall man inte kan få sperma från den hingst man valt, särskilt när det gäller hingstar i tävlingsverksamhet.

Jag har gjort en film på Bergin. Jag vill gärna sälja henne och kan göra det mkt billigt bara hon kommer till ett bra hem. Det är en trevlig och lätthanterlig häst. Hon passar i första hand till avel/sällskap, men även till körning (är spänd för rockard) och lätt promenadridning (hon gillar inte att bli riden av alla människor, men är trevlig och lagom framåt med dem hon trivs med). Hennes enda avkomma hittills fick hopputmärkelse och klass 1 46 poäng i gångarter. Han är stor C i dagsläget. Hon är ganska ömfotad fram och bör ha skor om hon ska ridas. Det är ganska knöligt i hagen så man ser att hon är lite försiktig. Filmen: http://www.youtube.com/watch?v=AgrtgVc5kkY

Jag fick ta hem alla hästar från betet förra fredagen då vädret var fullkomligt vidrigt och svinkallt. Jag planerar dock att ta tillbaka ungstona och Bergin under helgen. Stona med föl får väl vara kvar här hemma så de kan sova inne vid behov eller iallafall tills hovslagaren varit här nästa vecka och fixat lite med fölen och Zoega (som fläkt bort en bit).
Jag har gott om bete i år och kanske ska jag ta hem hingstarna från Björnvarp när de ätit av sin hage? Frågan är om de kan gå på ena sidan vägen när stona går på den andra och hålla sig där samt vara så avkopplade så de äter som de ska?

Joline reds in på knappt två veckor och fick åka till Holmtebo för att Emelie ska hjälpa mig att rida henne lite i sommar. Hon är till salu och det kommer att kännas den dag hon ev flyttar härifrån. Det är bara till ett mycket gott hem det kan komma i fråga!

Lite bilder:





























































RSS 2.0