Förkyld igen!

Jag var jätteförkyld för ca 2 veckor, men det gick över väldigt snabbt. Tyvärr kom det igen nu med råge. Jag har haft så ont i halsen att jag inte kunnat svälja och det har jag nästan aldrig haft innan. Näsan täppt, jag hostar och är hes. Det är ngt bättre idag, så vi får väl se om jag orkar hänga med Lillis till Ikea när han ska shoppa till sin nya lägenhet.
Jag ska jobba ett dygn imorgon, men om jag inte blir väldigt mkt bättre under dagen är det nog bäst att jag stannar hemma ut smittsynpunkt. Om jag smittar ner alla andra kommer det väl att snurra runt i veckor.

Inget nytt på hästfronten. Hovis var här i måndags, men smågrabbarna ville inte gå med på verkning. Jacuzzi hade nog fungerat, men Zolero jagade upp även honom trots att vi inte ens tittade åt hans håll och eftersom de bor i samma utrymme så blev det tokigt. Vi lät det vara utan att bråka och bestämde ny dag på tisdag. Då kommer även veterinären och ger dem lite lugnande så det blir ordentligt gjort utan panik. De är smarta de där pojkarna för om jag är ensam så är de så lugna och fina, men så fort det är en person till så blir de väldigt vaksamma och "flyr".
Stona är ännu lite tjockare och juvren växer. Ännu inget läckage på Droppen, men det är nog bara en tidsfråga.
Hästarna är iallafall väldigt spralliga och springer mycket. Även de äldsta tjockisarna är hoppiga emellanåt.


Fina Windy ligger först i lervatten och rullar sig sedan i fluffig jord.

Vilket väder vi har!

Vi har otroligt fint och varmt väder för att vara i mars. Igår var det säkert bortåt 20 grader i solen. Mycket skönt!

Jag har satt lite vårblommor i krukorna och köpte påskfjädrar igår, så jag kan göra påskris. Vi ska se om jag hittar lådan med påskpynt. Jag brukar aldrig göra det till påsk, men sedan ser jag den och tänker: Vad bra, där är den, nu ska jag komma ihåg det till nästa påsk. Nästa påsk är på G nu och jag har ingen aning om var de där påskgrejerna är..

Hästarna är så leriga att det är bedrövligt. Jag gjorde mig till och borstade ett gäng en kväll och de kunde inte komma ut fort nog morgonen efter och slänga sig i kärret. Tacksamt! Just nu ser Windy och Jackie värst ut. De lägger sig först i kärret så de blir blöta sedan bort till skogsbrynet där de sparkat upp jord/lera och lägger sig där. Effektiv lermask!

Droppens juver är riktigt stort, men har tack och lov inte börjat läcka än. Jag har fått upp mina kameror och de fungerar som de ska. Jag har en hos Droppen och en hos Jackie. Jackie var så söt i morse när hon låg och sov. Hon rullar ihop sig som en hund. Jag vet ännu inte om det är Zoega el Jackie som kommer först. De har en vecka mellan sig egentligen, men Jackie fölade en vecka innan förra året och Zoega fick sin på dagen 2010, så de kan komma samtidigt. Jag har gjorden också, så i värsta fall får jag ha kamera på två och gjord på den 3:e.
Mina kollegor har varit snälla och bytt några nätter med mig så jag får sova hemma den kritiska tiden.
Jarrah är 3 veckor efter de andra och hon går ju nästan alltid över med 10-14 dagar (utom när Jackie kom 14 dagar innan beräknat). Sitt första föl gick hon på dagen 1 år med!
Jag försöker att borsta 1-årshingstarna varje dag. De tyckte att det var läskigt först, men nu är det trängsel om vem som ska borstas mest.

Vi gick i skogen en sväng igår när Micke kom fråb jobbet. Så härligt när det luktar skog och solen skiner.













Ledig helg!

Jag är ledig den här helgen och ska försöka fixa en massa ute och inne (städning). Vi får väl se hur mycket jag hinner. Imorgon ska vi åka till Norrköping och uppvakta Stoffer på 21-årsdagen och samtidigt passa på och handla en hetvattentvätt och lite annat.

Det är många vårtecken här, blommor, kajor i skorstenen (på lilla stugan), knoppande syren, hästar som hellre betar nya gröna strån än äter ensilage och tjocka högdräktiga ston.

Jag satte gång min övervakningskamera häromdagen och då fick jag inte den att fungera. Igår satte jag upp den nya jag har köpt och då visade det sig att kamera ett fungerade med den nya kamerans sladd, så det är bara strömsladden som är trasig. Jag har beställt en ny. Då la monitorn av istället, men det var tydligen det uppladdningsbara batteriet som var kört för när jag satte i reservbatteriet gick den igen. Nu har jag köpt tre onlinemånader, så snart kan jag se hästarna i mobien igen.
Jag kikade på Droppen när jag gick och la mig och då låg även hon och sussade.
Bäst att testa gjorden i god tid också, för man kan ge sig på att det är ngt som trasslar.

Droppen har fyllt på juvret en del, men har en månad kvar till beräknad tid, men hon var lite tidig förra gången och det kommer hon nog vara i år också. Även Jackie fölade en vecka innan det var beräknat, medan Zoega fölade exakt på dagen 11 månader efter seminering. Det närmar sig med stormsteg!

Jag var ute med hundarna i skogen häromdagen och plötsligt blev Meya lite spänd och reste ragg vid lite fällda tröd som låg i en hög. Jag trodde att det var rådjur i närheten som hon kände lukten av. Jag var 5 meter ifrån när hon gick in under träden när det plötsligt reste sig ett stort vildsvin och lufsade iväg. Han var dubbelt så hög som Meya och väldigt raggig. Satan så rädd jag blev! Meya kom av sig och följde snällt med tillbaka ut genom skogen utan att säga flasklock och utan att jaga nassen. jag läste på lite om vildsvin och kom fram till att det var en äldre galt för det är de enda som är ensamma och inte i flock. Bra att det inte var en sugga med små kultingar iallafall, men dte är galtarna som har de längsta betarna... Hu!
Igår gick vi i vår egen skog och såg inte så mycket som en fluga.

Mer fotografering

Bloggen börjar vara mer en fotoblogg och jag gillar att lägga upp lite bilder på nätet för då finns de på fler ställen än i min dator och i min externa hårddisk = extra säkerhet för det bästa bilderna.
Idag var jag i stohagen, men missade tyvärr när de skuttade runt som mest. De hade tydliga vårkänslor och rullade sig vilt i både kärret och i vanlig lera/jord. De blev så fina så!


Joline. Jodie och Windy


Zoda


Jackie och windy


Jackie och Zoda


Zoda grävde vilt och gjorde blandade småhopp innan gropen var duglig att rulla sig i.


Windy och Zoda


Jackie och Windy


Jackie


Jodie


Zoda


Joline


Jodie som är väldigt överbyggd just nu. Hon växer så det knakar.


Tjocka Jackie och Windy


Jackie och Zoda


Mmmm, vad skönt! Zoda gnor lite extra i manen.


Zoda jobbar på lerinpackningen.


Jackie har varit en vända till kärret. Fint!


Jodå, Windy hittar också till kärret. Det är hästarnas privata swimmingpool.


Lerig från topp till tå..


..framifrån och bak.


Jodie


Jackie med en hel jordkoka i nacken.


Jackies öga. Hon ser inte så här vänlig ut när hon befinner sig i sin box och har fått matt. Då är ögat mer ont..
Hon är egentligen väldigt snäll men tycker INTE om att man är utanför hennes box när hon äter. Jag kan minnas att Jarrah var likadan när hon var ung, men hon har vuit ifrån det nu på gamla dagar och är väldigt fredlig i sin box.
Jarrah har faktiskt sparkat mig en gång när jag var inne i hennes box och mockade när hon hade ett nyfött föl och en gång bet hon Jonas i ansiktet när han satt och klappade hennes föl i hagen. Nu för tiden skulle hon aldrig få för sig att göra något dylikt, men modersinstinkterna är starka och hon är mkt vaksam när hon har fölat. Jackie är inte på samma sätt för hon är bara sur när hon har mat och var inte något vaktig när hon hade fått Jacuzzi. Nu var det hennes första föl så vi får väl se hur det är i år. Hennes matnoja har hon bara haft när hon är dräktig, så det kanske bara är hormoner det också.


Jacuzzi


Jacuzzi


Zolero och Jacuzzi delar broderligt och äter ur samma hög.


Zolero på väg mot lunchen.


Droppen och Jarrah tar en ätpaus. Dagens rullning är avklarad så nu är det soldags innan nästa matskift tar vid. Det är vad de gör om dagarna, äter, solar/vilar, skiter och rullar sig.
Hästar är dessutom destruktiva djur. Tegelstenarna i förgrunden låg fint staplade från början, men..


Jag tog en bild ner mot sjön. Det blev så fina färger i soldiset.


Meya och Minna myser med husse som jobbar med veden.


Lilla Sally är med överallt, hela tiden. Hon är fortfarande jättebusig och ALLT går att jaga och attackera! Här stannade hon för att klia sig, sedan var det full rulle igen!

Småpojkar!

Jag fotade pojkarna lite idag när de lekte. De är ganska våldsamma, men det hör till med hingstar. Jag har sällan el aldrig varit med om att de gör varandra illa trots att det ser ut som de ska det.
Jag har däremot tagit av Zolero grimman. han har fått ha den på eftersom han är lite halvstörig att få på grimman i stora boxen, men jag gillar inte att ha hästar gå med grimma så nu åkte den av. Jag vill inte att Jacuzzi ska fastna med ett ben i huvudet på polaren.
Ston däremot kan ge varandra tjuvnyp och dänga till varandra på ett fult sätt. Min flock är dock väldigt väl fungerande och man ser sällan några sura miner.


Jacuzzi


Jacuzzi och Zolero

Zolero








Förkyld

Jag var iväg på bruksprovet förra helgen. Det var väldigt roligt att kunna komma iväg trots att mamma var sjuk och inte kunde ta stallet till mig. Malin var en ängel och ställde upp och mockade. Tack!

Det var roligt för Magnus och Lotta att Luxus CML nu blev godkänd vid sitt andra försök. Vi passade även på att kika på ett par av deras andra unghästar som är i träning hos Yvonne Österholm. Fin anläggning, fina hästar och trevliga tjejer (Yvonne och hästskötarna).

Jag har blivit så himla förkyld! Näsan rinner, jag nyser och huvudet känns som det vore fyllt av bomull. Fy tusan!
Jag hoppas jag kan jobba imorgon.

Nu ska jag gå ut och mocka och fixa stallet och se om jag kan få in lite av det kraftfoder som jag fick levererat inatt. Två 600kilos storsäckar med Hippofoder. En med Bas basic till de tjocka och icke dräktiga och en med Grow Alfa till de som ska föla och till unghingstarna.

Igår var det väldig fart på grabbarna. De börjar vara riktigt hårdhänta mot varandra och leken är tuff. Men de har väldigt roligt och de är roliga att titta på.
Jag fick även en rapport att Janeiro mår bra och verkar trivas. Jag är så glad att han har hamnat hos en ägare som verkligen tycker om honom. Jag hoppas att han kommer att vara till stor glädje för henne!

Idag fick jag se Jarrah nedlåta sig till att klia Joline. Hon är mycket sällan delaktig i sådant medan Joline kliar ihop med andra varje dag.


Jag har lovat mig själv att se till att det går att sitta på Joline innan hon åker iväg på inridning för att det ska gå lite snabbare. Jag tänkte att även Windy och Zoda ska ha haft sadel innan betet så de är mer redo inför höstens inridning. Jag trodde att Windy skulle vara svårare att övertala, men nu tror jag tvärtom för Zoda har kommit in i en känslig period och tycker det är läskigt att bli borstad t o m medan Windy älskar det.



Zoda jobbar på att skala detta stackars träd som antagligen går en säker död till mötes.

Beslut taget

Nu har jag beslutat mig för att stanna på mitt nya jobb! Det är roligt och jag trivs med mina nya kollegor. Det är också största anledningen till att jag sökte det här jobbet, att jag får lite arbetskamrater. Jag har trivts bra på det andra stället också, jättebra! Men det är nyttigt med lite nya utmaningar och det är nog viktigt att man inte nöter ut varandra när man jobbar så tätt med en person. Vi lär ses ändå och ni är alltid välkomna in när jag jobbar för en kopp kaffe och lite prat!

Jag och Malin har bokat en resa till Turkiet i september, Mickarna får också följa med.. Det ser jag fram mot väldigt mycket. Vi har tagit All inclusive så vi ska bara äta, dricka, slappa och ha det bra. Vi ska till Belek, tror jag att det hette. Det är visst ett riktigt golfmecka, men det hoppar vi över.


Igår var det en fantastisk dag. Det var så soligt och varmt att det lika gärna kunde ha varit i slutet av april. Isen och snöns om är kvar smälter så man nästan ser det. Idag är det mer grått, men 5-6 grader varmt redan vid kl.6:30.

Imorgon åker jag till Flyinge och bruksprovet. Det är bedömningsledarträff på fredagen som jag ska gå på och sedan ska jag passa på och titta lite på de nya hingstarna och träffa folk jag känner.
Mamma är sjuk i influensa med hög feber så det höll på att gå åt pipan, men Malin har erbjudit sig att fixa stallet. Jag ska skriva en uppsats med rutinerna till henne så ska det nog gå. Hon kan ju ringa mig annars.

Vi har haft ett par företag här som ska räkna på bergvärme till huset. Vi har direktverkande el med gamla dåliga elelement och eldning i kamin och vedspis, men när man inte är hemma blir det kallt och elen blir dyr. Det blir också väldigt skitigt att dra med vedkorgar flera gånger om dagen. Vi får väl se vad det landar på i kostnader. Det är ingen idé att börja med tapetsering o dyl innan vi vet var de ska göra hål i väggar och golv för nya rör. Vi kommer naturligtvis att fortsätta att elda i både vedspisen och köksspisen för att det är mysigt och jag skulle även vilja ha en insats i öppna spisen i vardagsrummet för att kunna elda för mer effektiv värme där också.

Jag och Lillis har varit och valt tapeter till hans nya lägenhet. Han ska flytta dit 1/4. Jag hoppas nu att båda får jobb och kan dra ihop till sina hyror själva. I värsta fall får de bli sambo igen.

RSS 2.0