Vindskivor på plats

Idag satte vi upp vindskivor på stallet (utom bortre gaveln) och det ser genast helt annorlunda ut. Jättefint! Det ska upp vindskiveplåtar också, men jag har inte köpt några sådana än.
Vi kikade lite på hur man skulle kunna bygga två uteboxar av lilla lösdriftstallet. Det skulle kunna bli två boxar 5*2,75 meter. Lite smala, men desto längre. Vi får klura lite på det. Alternativet är att bygga en stor box av det och ha tex årsfölen där.

Jag har målat taket i sadelkammaren en tredje gång så nu är det klart. Väggfärgen räckte till ena väggen så Micke får köpa mer färg i stan imorgon. När det är färdigmålat så ska golvet in.
Jag har även petat in isolering i diverse skarvar mellan de galvade profilerna i väggarna. Lite pyssligt som tar tid.

Lillis spelade först B-lagsmatch i Klockartorpet och gjorde ett mål om jag fattade det rätt samt spelade fram till ngt. Sedan åkte de direkt till Eneby och A-lagsmatchen och där gjorde han ett inopp de sista 10 minuterna och lyckades göra 2 mål!! Seger med 3-0!! Det behövde de verkligen. Jag är jätteglad för Lillis skull och för laget.

Sadelkammaren tar form

Sadelkammaren börjar på att ta form. Väggarna är isolerade och klara, jag har grundmållat tak och väggar. Det som är kvar att göra är att taket ska isoleras och att det ska läggas skivor ovanpå så man kan använda utrymmet till förvaring. Imorgon ska jag måla med den riktiga färgen och sedan ska jag förvandla mig till golvläggare och lägga plast, frigolit, skumplast (el vad det kan heta?) och sist laminatklickgolv. Jag ska köpa lister till hörnen samt tak- och golvlister, sedan är det bara att inreda med ngn form av trinettkök/diskbänk, bord och stolar, hyllor, diverse krokar mm. Det ska bli så skönt att få det iordning!

Idag kom Bergin hem. Hon passade inte som ridskolehäst trots att hon är såååå snäll att hantera. Det är i ridningen hon är för svår. Vet någon om någon som letar en sällskapshäst så kan jag låna ut henne. Det går även bra att få ta ngn fölunge om man är sugen. Hennes förra fölunge blev jättefin! Passa på om ni vill göra en fin ponny.
Jag släppte henne bland de andra som inte har föl. Det var lite pip och skrik, men de lugnade sig snart. Alla känner ju varandra. Det är så skönt med hästar som är vana att gå i flock. Det tar inte många minuter innan rangordningen är klar. Det märks att Pärla är gammal. Hon har inte sin vanliga pondus längre utan ligger väldigt lågt. Dock verkar hon inte må dåligt över sin nya roll trots att hon varit ledarsto i så många år.

Idag har Zoda fått stå i egen box en stund och prova lite kraftfoder. Zoega låter inte henne äta tillsammans med henne och jag tycker att Zoda är så stor och lite seg, så jag hoppas hon får lite mer energi tills nästa helg då vi ska till Riddersberg och Riksföl.
Innan hon hamnade i rätt box så gick hon in till Joline och det brukar aldrig vara ngt problem. Stona brukar vara snälla mott de andra fölen, men idag flög fan i Joline och hon sparkade Zoda flera gånger. Det skulle bara fattas att hon blir halt. Det syntes inget, men hon kan ju bli öm i efterhand. Dumma Joline var så upprörd att hon även gjorde utfall mot Joplin innan hon fattade att det var rätt unge.
Vi ska öva på kraftfoder varje dag nu. Jag gjorde ett litet klipp imorse då jag köpte  säckar Krafft till halva priset eftersom det var utgånget datum häromdagen. Det duger nog bra ändå, bara inte hästarna ser datumstämpeln.

Jag vann en jättekorg med delikatesser och godsaker i en säljtävling igår. Den vägde nog 12-15 kg. Det var mycket gott i den samt att det följde en kokbok. Kul!

Nya bilder på fölen


Joplin och Windy


Joplin


Joplin


Windy


Windy


Zoda

Här är några nya bilder på fölen från igårkväll när jag bytte hage på dem.


Fölchampionat i Västervik

Igår var det fölchampionat i Västervik och jag hade med både Joplin och Zoda.

Joplin var mkt pigg och busig under visningen och visade kanske inte riktigt samma gångarter som sist. Hon blev 4:e placerad som hoppföl. Bara de tre första rangerades i respektive klass, resten blev likaplacerade 4:or.


Zoda vann som gångartsföl och visade sig ännu lite bättre än sist. Hon har väldigt fina gångarter, luftiga, mjuka, balanserade och avspända. I kampen om Best in Show drog hoppfölet det längsta strået och vi blev reserv BIS! Det är gott nog och nu är hon anmäld till Riksföl i Jönköping om 2 veckor.


Vi fotade även Zoega. Hon är jäkligt stor (har inte mätt) och ser kort och grov ut, men får man bort lite mage, så
blir hon rätt fin. Hennes mor ser ungefär likadan ut och hon ser absolut inte vare sig kort el grov ut under ryttare.

 
F ö har Zoya debuterat som tävlingshäst i helgen. Hon hoppade 2 lätta klasser och var felfri på hinder. Hon fick ett tidsfel i första klassen pg ett litet ryttarmisstag (typ ett varv runt banan efter att starten gått). Även Pärlan sistfödda son Crespo har varit ute och tävlat en del i år, både hoppning och dressyr. Det verkar gå bra och blir säkert ännu bättre när han är färdig med sin stora kropp. Jag undrar om ngn vågat mäta honom?? Bortåt 1,80 skulle jag tippa på.
Idag har jag chippat några föl och det blir fler nu framöver. Halvblodsfölen ska vara inne före 30/9. Jag har även hälsat på Justin på betet. Han har vuxit en hel del och är lite ranglig, men såg ut att må bra.

I veckan har vi jobbat med sadelkammaren och nu är det bara att isolera taket och lägga skivor däruppe samt att måla, lägga golv och sätta lister. Jag har köpt laminatgolv, "åldrad ek" dit.

Kräftskiva

Igår hade vi kräftskiva här och det blev en trevlig och rolig tillställning trots det tråkiga som hände i fredags. Vi åt egenhändigt fångade och kokta kräftor och lite annat och hade en härlig kväll med trevliga vänner och ett underbart väder.

Bilder kommer

Idag har varit en pysseldag för mig och en vilodag för "andra". På eftermiddagen åkte vi ner till Viken och käkade på Melkes innan vi såg B-laget möta och besegra Gusum med 7-1.

R I P Olle

I fredags somnade min kära fd svärfar in. För honom var det nog det bästa, men det blir naturligtvis en chock och stor sorg för alla runtomkring. Barnen har mist sin farfar, Jonas och Andreas sin pappa och Liselotte sin livskamrat.
Han kommer att vara saknad av många. Man får leta länge efter en generösare och snällare människa.
Himlen har fått ännu en klart lysande stjärna!

Fölmönstring avklarad

Igår satte jag, Malin och Sabina igång att fixa Zoega, Zoda, Joline och Joplin vid lunchtid. De var lite leriga efter nattens regn och har en miljard äckliga styngflugeägg på kroppen. Vid 16-tiden var de färdiga med knoppar. Lastningen gick bra och så drog vi iväg mot Västervik.
Joplin visades direkt när vi kom fram och fick 888887-47 poäng. Hon är ganska överbyggd och då hamnar de lätt i framvikt i galoppen, annars är hon jättefin och har ett otroligt fint huvud. Kritiken var bra överlag och galoppen kommer när manken är högre än baken igen.
Jag har sett fin trav och galopp på Zoda, men har tyckt att hon har varit stor och klumpig och inte alls så snygg. Visserligen har hon blivit lite mer elegant och långlinjerad de sista veckorna, men jag har nog mest tittat på hennes fula päls (inte fällt klart än). Hon var ganska loj när vi gick in i ridhuset, men vaknade till rejält när plastbanden till avstängningen prasslade. Då blev hon plötsligt jättefin! Dessutom både skrittade, travade och galopperade hon jättefint. Zoega skötte sig bra trots att hon är lite ängslig och helt grön i dessa sammanhang. Kritiken blev jättefin och poängen också, 988898-50 poäng!
Nu funderar jag på om båda ska visas nästa söndag på championatet eller om jag bara ska ta med Zoda?
Zoda är även kvalad till Riksföl, men det går 4 el 5/9, beroende på vart jag ska visa och jag jobbar den 4:e. Kanske kan byta med någon.

Vi tog en massa bilder innan lastningen för hemfärd. Zoda var trött och svår att få bra bilder på och Joplin hade svårt att stå stilla som alla J-hästar. Micke har även filmat och det bandet ska skickas till Milla för överföring till dator. Min nya dator vill inte snacka med min videokamera. Den påstår att den är för gammal..


Zoda e.Bocelli-Figaro R


Fölmönstringsdags

På torsdag är det dags för fölmönstring. Jag har anmält alla tre, men har idag bestämt mig för att låta Droppen och Windy stanna hemma. Dels är det logistikproblem med att frakta tre ekipage till Västervik och så är Raindrop inte speciellt vacker. Hon är mager trots enorma mängder mat och jag vill inte visa upp hästar i dåligt skick.
Malin och Sabina var här och hjälpte mig att "träna" med fölen idag. Stona hade träns för andra dagen och de är inte särskilt vana att springa i snöre de heller, men det gick rätt OK, trots att Zoega är lika stor som ett höghus och Joline gärna går nära (läs på en).
Den av fölungarna som hade mest synpunkter, var den lugnaste av dem, Zoda. Hon stod på bakbenen och grejade lite, men sprang sedan snällt efter Zogge. De andra två var lugnare även om Windy gjorde ngn slags halvstegring med skruv och sträckte sig i ena bak och stod en stund på 3 ben. Jag trodde att hon bröt benet, men sedan hon började gå så försvann det. Skönt!
Sabina hjälpte mig att leda bort de som inte har föl till det andra betet. Det blev naturligtvis protester och Zinnia saknar sin Droppe, som hon i vanliga fall går klistrad bredvid. Även Pärlan skrek och vem hon skrek efter vet nog inte ens hon. De hon har gått med innan är Zinnia och Jackie och de var ju med henne. De som blev kvar här hemma sa dock ingenting utan gick direkt ner på vallen och började beta.

Raindrop har varit på Lindevik idag och ingen kan säga om hon är dräktig eller inte. Hon har en cysta som exakt ser ut som en 15-16 dygns dräktighet. Dessutom har hon en liten i ena hornet. Vid den lite större såg det idag ut som en tvillingdräktighet, så det kasnke är en fosterblåsa som ligger och trycker där ihop med cystan. Det var ingen aktivitet på äggstockarna, så säsongen är iallafall över med undantag för ny koll av Droppen nästa vecka och så ngn som ska kollas på 90 dygn, men det får nog Thorild göra hemma i stallet.

Testar lite bildredigering


Jobbat med stallet i 2 dagar

Nu i två dagar har vi jobbat hårt med stallet. Jonas och Lasse har satt upp nocken och även Samme var med på det igår. Jag är mkt tacksam för det för jag kan inte själv och Micke kan knappt vara högt upp då han blir yr. Igår målade jag, mamma och Lillis både ute och inne och idag har jag målat inne, så nu är allt målat utom gavlarna invändigt. Det ska jag ta imorgon. Mamma kommer då också och ska måla upp den röda färgen vi har kvar. Det ska strykas två gånger och vi gör väl det så långt vi hinner. Resten får bli nästa år eller lite senare i höst.
Pappa har varit här och räknat på åtgången av slang och rör till vattnet i stallet och har även beställt det mesta på nätet.

Ikväll släppte vi hästarna på ena vallen och tog med kameran. De blev uppspelta och sprang en del. Även gamla Pärlan drog några repor och skuttade lite. Det blev en del fina bilder och jag blev ganska övertygad om att jag ska visa Zoda på mönstring. Jösses, vad hon travade! Även Joplin ska visas, men Windy vet jag inte då Raindrop ska kollas på måndag och om hon är dräktig (vilket jag inte tror) så vill jag inte riskera ngt och är hon inte det så tror jag att det blir en 4:e vända med seminering och då kommer hon att vara borta när mönstringen är.

Vi har även lagt lite kräftburar ikväll. Jag provade igår och fick ett 20-tal på 4 burar. Några var riktigt fina.

Bilder på glada hästar:

Gänget med Zoda i täten


Joplin


Zoda


Zoega och Zoda


Windy och Joline


Zoega


Windy


Joplin


Pärla 25 år


Zinnia


Joplin och Joline


Joplin

Födelsedagskalas

Ikväll har vi haft födelsedagskalas för Lillis i Björnvarp. Vi kunde sitta ute och äta grillade korvar av olika slag och sedan kaffe, kakor och tårta. Lillis har fått en ny säng som stod på plats när han kom hem från Tylösand samt pengar.

Nu i veckan hoppas jag att nocken på stallet ska komma på plats. Jag ska handla en massa skruv och dyl imorgon. Mamma och jag ska dessutom måla ngn dag. Det är en del kvar att måla både ute och inne i stallet.
Dessutom ska pappa komma och kolla på cirkulationspumpen till vattnet och se vad som behöver beställas till det i form av slangar och kopplingar. Jag har gjort en mkt snygg ritning över vad som behövs i elväg och det ska också köpas in och sättas på plats. Det ska bli skönt att få stallet klart innan insatllningen i höst!

Micke börjar jobba imorgon och jag är ledig denna vecka och jobbar sedan på lördag. Det börjar dra ihop sig till kräftfiske. Premiär på fredag och innan dess bör vi ha fått upp lite betesfisk.

Igår drabbades Raindrop av en lindrig foderstrupsförstoppning. Det var läskigt och jag hade naturligtvis inte ngn telefon med mig. jag fick åka hem och hämta den och medan jag ringde veterinären så släppte det och hon kunde dricka och började sedan beta. Men innan det stod hon och sträckte ut halsen och man såg att det krampade i strupen. Jag masserade försiktigt och det verkade hjälpa. Det kan bli mkt allvarligt så man måste sonda ner vatten som löser upp proppen. Hon hade lite tendenser även imorse, så nu blöter jag hennes mat och hoppas att den slinker ner lite lättare. Hon behöver äta en hel del extra och blir väl lite stressad av att alla andra är sugna och står och glor på henne medan hon äter.

Godnatt!

RSS 2.0