Varmaste dagen i år!

Jag var precis ute och gick en sväng med hundarna och det är 18 grader varmt och björkarna har slagit ut! Det är helt fantastiskt!

Zoega och Zoda har kunnat vara ute hela dagen utan att man behöver vara orolig att det är för kallt på marken.


Samme har varit här två dagar i rad och ätit, Han är sjuk och väntar på provsvar från vårdcentralen. De trodde ev det kunde vara körtelfeber. Jag tror inte det, men han har haft väldigt ont i halsen och fick gå och ta halsprov så det inte var halsfluss.
Han har fotat lite:









Spring i benen!

Idag har Zoega och Zoda varit ute nästan hela dagen. Det har varit så varmt och när hon lagt sig så har det varit på hagens högsta punkt där det är torrt och mitt i solen. Zogge har fått sin mat där också.
Zoda prövar sina ben ordentligt och Zogge får hänga med. Hon har dock hunnit med ett totaldopp i kärret och så ut som en grå elefant med pansarhud efter det. Snyggt!





Själva har vi "roat" oss med att plocka bort det raserade växthuset. En massa glas och krökta aluminiumprofiler. Inte ett dugg roligt! En massa annan bråte och ris är också borta. Skönt när det är gjort!

Nu ska jag gå ut och natta hästarna samt kolla status på Joline och Droppen. Jag tror inte att Joline fölar de närmaste dagarna, Droppen är svårare att bedöma. Tack och lov för kamerorna.

Imorgon är det ombudsmöte hos Sissi Lilja och sedan ska jag hem och jobba.

Vaken tidigt!


Meya och Minna äter makaroner. De gillar "makaronregn" på gräsmattan.

Jag vaknade kl.5 av att en tupp gol här utanför. Jag hade glömt att stänga luckan igårkväll så när det blev ljust gick de helt enkelt ut. Tur att räven hade missat detta gyllende tillfälle till ett skrovmål.

Ngn av dessa är den skyldiga!

Zoega och Zoda var ute mkt igår och de rör en hel del på sig. Jag delade av en ny hage till dem igår då trädgården blev så blöt och lerig efter reg/hagelskurarna häromdagen. Flodhästen Zoega passade på att "bada" i kärret.
Zoda kollar noga in stenar, stubbar och träd. Mycket intressanta grejer!



Jag och min lilla Tomas. Han är så himla fin!


Jarrah sover middag:





Dagens Zoda

Idag har Zoda och Zoega varit ute i 3 korta omgångar pga det mkt tråkiga vädret. Det har snöat, regnat och haft sig mer eller mindre hela dagen. Jag skulle filma henne ikväll, men då hade husse tagit med kameran på en studieresa. Det fick bli lite kort istället.
Hon växer och har rätat upp sina kotor så att hon nu börjar se ut som ett föl i uppförsbacke istället för tvärtom.
Hon är jättesöt och social. Hennes mamma är ganska asocial, så jag hoppas att denna blir annorlunda. Eller Zogge är nog inte asocial egentligen, men hon är uppvuxen på lösdrift under en period då jag inte var så mycket på Björnvarp och grejade med hästarna, så hon är egentligen inte så mkt hanterad. Dock är hon otroligt lättlärd och får hon bara tid på sig att förstå vad man vill, så gör hon allt man ber om. Hon fick beröm för sitt goda temperament när hon var på seminstationen förra året.


Hon är så himla söt! Jag tror jag äter upp henne!

Härnäst är det Joline som ska föla, men Droppen verkar bli redo i förtid, så de kanske kommer samtidigt. 2006 fick vi tre föl på samma natt, varav en 5-6 veckor för tidigt, så det verkar som de kan påverka det där lite själva. Drppen vill ju gärna ha Zoda, så hon kanske fölar innan beräknat i ren längtan efter ett föl??

Jag behöver namnförslag till de kommande fölen. Sto och hingstnamn på J samt på vädertema. Gärna korta namn man kan använda.
Dessvärre har vi börjat använda dubbelnamn på alla hästar, så jag lever inte upp till mina egna önskemål om korta enkla namn. Vad sägs om Droppen-Poppen el Droppis-Poppis, Jollan-Pollan, Zogge-Pogge, Jackie-Packie osv osv. Fånigt... JA, mycket! Zoda blir då Zoda-Poda såklart!!

Nu ska jag och vovvarna gå och lägga oss. Meya har ägnat dagen åt att försöka få Tomas i en position så hon kan jucka på honom. Hon höglöper och då har tydligen moderskänslorna vänt till något helt annat. Hon naggar honom också, ganska rejält. Det gillar han, men det där andra vill han inte vara med på. Konstigt att han inte vill bli fasthållen av 47 kg Meya??? Tomas gick hela skogsvarvet med oss förut. Det tyckte han var väldigt skojigt, men han blev trött och var tvungen att sova länge efteråt.

Morgonstund i hagen

Jag släppte ut Zoega och lilla Zoda vid 7, så nu ska jag gå och ta in dem. Bäst att passa på när vädret är bra så man får in många korta stunder ute. Jag vill inte att så små föl ska ligga ner på kalla backen, så det blir till att släpa dem ut och in många gånger istället.
Zoegas mage var lite trög igår och hon bajsade inte på hela dagen, men imorse fanns ett par högar. Skönt, för hästar och deras magar och framförallt magstörningar, är inte att leka med.
Allt går så bra med dem och fölet får dia när hon vill. Hon är vek i sina framkotor, vilket gör att hon ser överbyggd ut. Man önskar ju hästar i uppförsbacke, nu är denna i nerförsbacke istället, men det brukar ordna till sig på några dagar med lite lagom motion.


Zoda är ute för första gången



I eftermiddags fick Zoega och Zoda komma ut i en timme. Efter några minuter var det full fart på henne. Vi hade en lite svacka mitt på dagen då inte Zoega ville att fölet skulle dia. Det gjorde säkert ont. Nu går det bra igen.









Det är segt att ladda bilder ikväll, så det kommer fler imorgon. Jag ska gå och lägga mig nu. Trött i både kropp och huvud. Särskilt trött i armarna efter att först dragit i fölet under fölningen, hjälpt henne till stående och balans med sina långa ben och sedan att mer eller mindre ha släpat henne ut och in från hagen.


Föl nummer 1 är här!

Inatt vid tre på exakt beräknat datum födde Zoega sin första fölunge. Det är ett sto, mörkbrun, stjärnämne, 3 vita ben som ska heta Zoda. Allt gick bra när jag hade rättat till läget på benen. Zoega blev ganska trött. Det var en stor fölunge med långa ben. Ofta är de första lite mindre, men denna tillhör kategorin större.
Zoega var väldigt duktig och den lilla fick dia utan problem. Jag har varit lite orolig för det då hon absolut inte har velat att jag ska ta på juvret innan.
Nu ska jag gå ut och ta ut dem för första gången, så jag kan mocka lite mer ordentligt åt dem.

Raindrop blev helt galen. Hon VILLE HA DEN!! Alla hästar står på helspänn när det föds ett föl och alla svarar när den lilla gnäggar för första gången. Gulligt att se. Zoega tyckte dock att Zinnia inte fick titta på hennes föl, så för att hon inte skulle råka trampa på henne hängde jag upp ett par täcken mellan dem, så inte Zinnia kunde se rakt in. Då blev Zogge nöjd.




Dagarna bara flyger förbi

Nu har det gått en massa dagar sedan jag skrev igen. Jag mår lite bättre nu efter att ha känt mig väldigt risig i några dagar. Istället har en lindrigare förkylning brutit ut och det var väl den som var på gång.

Det har inte hänt ngt speciellt. Jag har jobbat en del, målat lite, skött stall mm och städat lite här hemma.
Vi går i vår skog varje dag och en del dagar när det varit soligt så har jag legat och slappat nere vid sjön medan hundarna har badat och lekt. Skönt!

Zoega har full tid på måndag om man räknar gamla klassiska 11 månader. Hennes juver är fyllt, men än har hon inga vaxproppar el mjölkdropp. Jag har sovit dåligt inatt och vaknat ca en gång i timmen och då har jag tittat på monitorn. Zogge har legat och sovit flera gånger och ser då ut som en strandad val.
Jag tycker att Raindrop har fyllt upp väldigt mkt för att ha en hel månad kvar. Hoppas hon håller sig i iallafall två veckor till.

Igår var vi hos pappa och Cecilia och åt mat istället för i påskhelgen. Grabbarna var också med och åt även om de sedan drog iväg på andra äventyr. Det var jättegott och jag var helt proppmätt när vi åkte hem.
Vi var hemma ca 20:45 och det var fortfarande ganska ljust ute. Underbart!

Jag ska snart åka och jobba. Planen är att vi ska åka hem hit och grilla ikväll om vädret håller sig bra.

Vår i luften!

Vilket härligt väder det har varit idag! Jag har målat färdigt boxdörrarna i stallet. Det blev fint när allt har samma färg.

Jag och hundarna var nere vid sjön förut och då la jag mig på en av träbänkarna och nästan sov i en halvtimme. Det var så himla skönt och hundarna lekte som två valpar i vattnet. När man blundade lät det som sommar i skärgården med vågklucket och deras plaskande.

Jackie och Zoega har badat idag. De lägger sig i kärret i hagen och är nästan helt under vatten. De verkar gilla det för de gör det ofta. Jackie lekte sedan rodeohäst och brallade runt som en tok. Zoega var mer stillsam, säkert pga sin stora tunga mage, men hon rullade sig i leran istället. Ni skulle se henne, och framförallt hennes svans. Jösses! Hur ska jag få henne ren?

Jag har skruvat upp fästena till stallfönstren, så nu kan de stå öppna så att hästarna kan stick ut huvudena och kika ut på ett annat sätt.

Justin fick akut flytta till Holmtebo för att leka med deras 6 grabbar tills han kan åka på sitt hingstbete. Han tyckte nämligen att damerna var mkt lockande och eftersom jag bara har en hingst så blir det lite stökigt att dela dem. Särskilt när Micke ska släppa in eller ut. Till nästa år kommer jag att ha dem delade i rätt grupper från början, om jag nu inte har sådan tur att jag får tre stoföl..

Mina ankor har flyttat hemifrån. Vi ska köpa en fontän el dyl att ha i dammen istället.

Nu har jag varit och hämtat lite foder och ska äta en äggmacka innan jag går ut igen. Jag tar med kameran då så jag kan lägga ut ngn bild.

Länge sedan..

Jag har varit dålig på att skriva i bloggen, men ska försöka uppdatera veckan.

Påskhelgen bestod av två dygns arbete och därmellan mat hos mamma. Vi fick träffa min brorsdotter Maja el om de stavar Maya, som är 5 månader. Det var en glad och go liten unge som verkade nöjd med livet. Jag tog dessvärre inga bilder.
På annandagen kom Stoffer och Siv hit och åt. Vi åt vildsvinsstek och gratäng som blev helt OK.

I veckan har jag varit väldigt seg och känt mig lite halvrisig. Det har inte hänt så mkt, jag har skött stall och andra djur och så har jag jobbat ännu ett dygn.

Idag har jag tänkt att åka och köpa lite grejer till staketen och få iordning på allt som snön förstört. Hagen de går i har jag fixat, men det finns mer.. Jag behöver få iordning ännu en hage för det dröjer inte så länge innan jag har två ston med föl som inte ska gå med övriga flocken.

Både Zoega och Joline har ganska rejäla juver, men det är nog ändå några dagar kvar. Jag tycker inte att de har släppt i bäckenbanden ännu, men det brukar å andra sidan inte synas så mkt första gången. Jag kan äntligense dem i min monitor och de är åt rätt håll. Först fick jag dem upp och ned. Det är bara lite halvtaskigt ljus i Zogges box. Jag tror inte att den där infraröda lampan fungerar i den kameran för i Jolines box ser man väldigt bra. Jag ska skicka efter en el två nya kameror så kan jag se hela stallet.

Tomas har varit hos veterinären. han blev ju biten av ngt, förmodligen en annan katt och fick en läskig böld som varade och var allmänt läskig. Jag försökte tvätta och klämma ur den, men det blev inte bra så de fick skära upp och spola rent och sedan får han penicillin i 10 dagar. Han är jättesnäll att ta sina tabletter. Bara att stoppa in så sväljer han. Utom när husse skulle prova när jag jobbade, men det beror inte på katten...
Nu ser såret så fint ut och Tomas är som ny! Han har visserligen aldrig verkat påverkad av sin skada, mer än att han slickade på det ibland. Just nu ligger han på rygg bakom min dator och tar nina fingrar när jag skriver. Han ligger alltså på bordet den lilla ouppfostrade kissen.



Hopptävling på VRF

I fredags var jag och tittade på Joker som hoppade 0,90 och 1 meter på VRF. Det var debut på "riktig" tävling. Han skötte sig fint och var lugn och fin på tävlingsplatsen. Han var 0:a i 90 cm och hade ett förargligt pet i 1 meter, men så stadig och fin ut.
Länk till film från 1-metersklassen: http://www.youtube.com/watch?v=hgao-03LEcY



Det är kläckning på gång här. Tyvärr är det dåligt resultat. Flera är det inget hål i alls, två är det fel på och två har dött på väg ut ur äggen. Det brukar vara mkt bättre än så. Det är ett gäng ägg kvar som ska kläckas framåt tisdag, så vi får väl se om de fungerar bättre. De som kommit ut är iallafall söta!


Igår hade nästan alla hästar rullat sig omsorgsfullt. Värst var nog Zoega som inte var svart längre..
Bilden är väldigt dålig, ögat blänker och hästen är tjock som en tunna. Hon ska föla om 14 dagar ungefär.

RSS 2.0