Lilla stallet är klart

Nu är lilla stallet klart med både dörrar och fönster och Pärlan med småtjejer har invigt det. De stod där medan Thorild var här och vaccinerade i måndags. Tyvärr klarade jag inte av att få in fyra föl där på egen hand medan deras hysteriska mammor stod och gapade efter dem, så nu plan är att jag får stå ut att mocka skitiga boxar i tre veckor till sedan får de en tvär avvänjning förutom minstingen. Jag tänkte att Zinnia och kanske ngt av de andra stona utan föl kunde gå med fölen på dagarna i ytterligare några veckor.

Igår natt regnade det massor och det var mycket onödigt. Jag har inte haft så lerigt i hagen, men nu blev det ju det runt foderhäckarna där de trampar omkring mycket. Väderprognosen säger nu att det ska vara uppehåll en längre tid så då kanske det torkar upp lite igen. Hagen är ju väldigt stor, så det är bara precis där de står mycket som det blir lerigt. Jag avkyr hagar där hästarna vadar fram i lera. Tyvärr verkar de själva gilla lera i alltför stor utsträckning eftersom de gärna rullar sig i den.

Eldar

Vi har knappt några element på än och det är bra så länge vi kan elda i vedspis och rörspisar och slippa köra på elvärme. Vi har beställt en ny braskamin som ska ersätta den kamin som står i huset och hoppas att den ska värma mycket bättre. Den befintliga kaminen ger inte så mycket värme och veden brinner upp på nolltid. Den nya är en sådan med ganska mycket täljsten och då behåller den värmen även sedan man slutat elda. Det är dessutom fläkt på den så värmen tar sig iväg från kaminen och vidare ut i huset.

Igår målade jag dörrana på lilla stallet. Det har kommit fönstergaller och jag har beställt glas till fönstren. Nu fick Samme jobb så jag får kanske be pappa att komma och bygga fönstren. Tillsvidare sätter jag upp en skiva för gluggen så att fölen kan flytta in. Det saknas krubbor så det ska jag beställa idag. Jag gör så att de får gå in och äta kraftfoder med sina mammor och sedan flyttar jag dem till deras nya gemensamma boning. De ska gå med mammorna på dagarna i ngn månad till innan det blir definitiv delning. Det är bara Zolero som kanske får gå med flocken lite längre eftersom han är en månad yngre än de andra.

Micke öste ut grus i carporten igår så nu är den färdig. Mamma har målat den i sommar, så den är väldigt fin och vi kommer att slippa snö på bilarna i vinter. Jag ska ta en bild sedan. Jag funderar på att sätta upp gårdsnamnet på carporten.
Det blev även grus över att breda ut utanför stallet. Vi behöver ngt ytterligare lass där såsmåningom.

Nu ska jag äta frukost här bredvid min härliga brasa!

Nytt försök med bilder

Jag ska prova att lägga ut lite fler bilder.

Samme har byggt fina dörrar till lilla stallet och imorgon kommer fönstergallren. Jag ska köpa glas till fönster och sedan är det det snart klart. Jag tror att jag gör en provisorisk lösning med en skiva för fönstergluggen och låter fölen flytta in i helgen för jag blir galen av att mocka deras boxar. Jarrah, Joline och Jackie som är så renliga i vanliga fall.
Jag hoppas att veterinären kommer och vaccinerar fölen, ettåringarna och några av de vuxna ngn av de närmaste dagarna. Jag ska ge abortvirusvaccin till stona. Ngt jag inte brukar göra, men jag har blivit lite nojig så när jag har börjat tänka på det så vågar jag inte låta bli. När vi ändå håller på så ska både hundar och katter vaccneras.


Zolero och Zinnia


Jarrah och Joline


hela flocken om 14 hästar!


Windy och Zoda


Raindrop XX

Från idag har jag några bilder på två busiga 1-årsdamer och en trött 26-åring.

Pärlan <3


Busiga Windy och Zoda


Windy


Zoda


Windy


Zoda och Windy


Windy



Bustjejer!

Bilder från ihopsläppet efter betet

Här är lite bilder från förra helgen då beteshästarna kom hem och släpptes ihop med fölstona och deras avkomlingar.


Jackie mfl


Jackie


Windy och Zoda


Windy

Det fungerar så dåligt att ladda bilder ikväll så jag får fortsätta en annan gång.

En vecka med mockning efter 14 hästar..

.. och jag är redan less på det. Det är värst att mocka efter stona med föl och jag hoppas att dörrarna till utestallet snart är klara så att fölen kan sova i egen logi på nätterna. Det lär bli rörigt i deras box eftersom alla fyra ska bo där, men en sådan box orkar jag.
Imorse gick jag ut 06:15 hann lagom klart för att hinna till jobbet. Då hade jag packat påsarna igår. Om jag börjar 06:00 kommer jag att hinna gott och väl.

Hästarna har hållt sig lugna sedan den där första utflykten och de har även hunnit bli fina om fötterna. Alla utom  Zolero-plutten. Han fick lite panik och blev inte riktigt talbar så efter att han sparkat sig loss och träffat hovis på låret så nöjde vi oss med att ta i ett ben och låta honom vara. Han har jättefina hovar som inte var något att ta på, men man vill ändå göra tempot för övnings skull. Jag har lyft hovarna förut och vi har även raspat en gång och då gick det bra, men nu blev det baklås precis. Jag kör lite övning på genen hand så går det nog sedan.

Jag är så glad att se att alla är så sams och kan stå och äta tillsammans. Det är ingen som är utanför och ingen som bråkar.  
Igår och idag kör Micke bort skiten från gödselplattan med hjälp av grannens traktor och vagn. Skönt att få det gjort.

Sally är en riktig busunge! Fullständigt galen emellanåt, men sedan så go och kelen däremellan.
Tomas och hon leker för fullt, men Zlatan är skeptisk.

Ikväll ska jag lägga ut bilderna från förra helgen när jag släppte ihop hästarna.

Installning

I helgen stallade jag in alla hästar och ihopsläppet av de två grupperna gick fint. Det är otroligt att se 14 hästar så samspelta och sams. De samsas bra om de två foderhäckarna och de står och kliar varandra i olika konstellationer.
Första morgonen som var igår, släppte jag ut hästarna kl.06:15 och sedan gick jag och la mig igen och sov i ett par timmar. När jag gick upp igen så såg jag inte till en enda häst. Jag tog bilen och åkte ner till ån och vände, men inga hästar, jag sprang utmed staketet i skogen ner till ån och det var intakt. Åkte med bilen igen och fick då syn på Bergin som stod i hagen uppe på Kullen, alltså betet de kom ifrån. Alla 14 hade alltså gått igenom öppningen (såg jag då), gått upp på vägen och sedan mirakulöst svängt av in i hagen 50 meter längre fram. Alla var i hagen och alla var hela och fina! Så himla dumma!
Jag lagade staketet och satte upp vita band istället för blanktråd så nu syns det lite bättre. Min teori är att de kom i full fart och täthästen hann inte stann och med 13 som skjuter på så blev det rakt igenom.
När jag lagade staketet kom de ner och kikade p mig och sedan satte jag upp avstängningsrepen och släppte tillbaka dem. Alla gick lugnt och fint på rad tillbaka till vår sida av ån och har sedan hållt sig på plats.

Pärlan och ettåringarna bor på logen om nätterna och även om de ropade lite efter de andra först så har de det väldigt bra där och kommer ut som julbockar på morgnarna, med halm överallt. I stallet är det lite rörigt för Zoega har fått byta box och bor inte i den hon har varit van vid eftersom Jackie och Jacuzzi har den.
Jag hoppas snart kunna dela på stona med föl på nätterna för det är inte roligt att mocka efter sto+5-månadersföl i en box. Jarrahs unge är för ouppfostrad och hingstig och låter inte henne vara i fred. Han klänger på henne i boxen och hon kan inte freda sig. Hon är för snäll mot honom!
Samme bygger dörrar till lilla "lösdriften" så att Zoda och Windy kan få bo där och fölen kan få ta logen såsmåningom. Först blir det nog tvärtom eftersom de ska få gå med mammorna på dagarna ännu ett tag. Men när grabbarna blir för hingstiga så blir det egen hage och boning på heltid. Jodie kan däremot få gå kvar med flocken.

Jag tog lite bilder  när jag släppte ihop hästarna och ska uppdatera med några inom kort.


Sally har flyttat in

Igår flyttade lilla Sally hit. Hon är helt underbar och så busig. Minna och Meya älskar henne och kan inte se sig mätta på henne. Meya vill vårda henne och Minna blir så till sig att hon nästan mosar katten i sin iver att gulla med henne. Zlatan tyckte att det var ett helt onödigt tilltag av mig medan Tomas blev glad och har lekt med henne nu på morgonen. Han är kanske lite väl burdus i sin lek, men hon var med på noterna.
Hon har sovit hela natten i husses säng, eller, hon sov till kl.05 och sedan ville hon leka. Vi gick ner så hon fick gå på lådan och sedan somnade hon om en stund i min armhåla.




I övrigt ska beteshästarna få komma hem idag. Det ska regna imorgonnatt och bli neråt 0:an, så de vill nog sova torrt. Vi måste flytta foderhäcken till vinterhagen och servera balar i både den med tak och i mitt hemmabygge. Det räcker inte med en när det är 14 hästar som ska samsas.
Hovslagaren kommer på tisdag och det är lika bra att de får ett par dagar på sig att återförenas innan vi ska verka dem. De har ju inte setts på flera månader och då lär det bli lite uppståndelse. Det är alltid lite läskigt att släppa ihop när man har fölen med, men jag gör det nog på vallen så de har lite yta att springa på. I vinterhagen är det både stenar och stubbar de kan snubbla på.

Årets finaste dag?

Jag tror att vi har haft årets finaste dag idag! Så varmt och soligt i kombination med underbara höstfärger.

Jag jobbar, men vi åkte hem till Hagen och har varit ute hela dagen. Vi skulle åkt på rally egentligen, men det blev inte av. Samme körde en tävling i Norrköping. Jag vet inte riktigt hur det gick.

På förmiddagen fotade jag fölen lite när de busade i "trädgården". De är så busiga och idag lyckades jag få Jodie med på bild där hon inte bara betar. Hon är hopplös annars eftersom hon bara går och är tantig när kameran är med. Annars kan hon minsann också, men inte då..
Zolero är en liten rackarunge just nu. Han är på de andra hela tiden och om jag är i hagen är han som ett plåster och vill gulla. När man ska gå följer han efter och det gäller att ha ögon i nacken när man går. Hingstföl kan gärna komma farande på två ben bakom om andan faller på. Än så länge har han inte försökt leka med mig på fölvis utan är bara tillgiven och go, men man vet som sagt aldrig med små buskillar.

Jodie sakar på Zolero



Zolero


Zolero och Jacuzzi


Jodie rör sig på bild! Den fick vara med trots att hon var så när så att bara halva hästen kom med.


Zolero stökar med Jodie


Jodie och Zolero


Janeiro och Zolero


Zolero biter på Jacuzzi

Några bilder från gårdagen då jag trodde att Droppens gäng skulle springa i "nya" hagen. Idag däremot sprang de som vildar när jag var borta och kollade till dem. Men då var kameran hemma såklart. Jag skulle vilja ha lite fina bilder på Windy och Zoda och ikväll hade det garanterat blivit många då de var i showtagen och verkligen visade upp hela sina register av rörelser båda på och ovan mark.


Zoda i kvällssolen på "nytt" bete 30/9


Bergin


Bergin gör sig verkligen på bild! Hon är nog som de mänskliga fotomodellerna, de ser inte mycket ut för världen till vardags, men gör sig mkt bra på bild. Bergin är förvisso fin även till vardags, men hon blir alltid även väldigt bra på kort. Droppen däremot fastnar inte så bra på bild. Hon är hemskt fin och jag skulle vilja få det på bild, men det är alltid ngt som inte blir bra.

Zoda och en flodhäst, eller vänta, det är ju Zoega. Zoega som livnärt sig lite bättre än bra på bara bete..


Bergin igen! Finingen!

RSS 2.0