Sommar = bromsar

Igår kom värmen och solen tillbaka med besked och därmed bromsarna i storleksordningen mindre flygplan. Hästarna blev helt överumplade av de otäcka djuren och Zinnia var särskilt utsatt. Det satt tre sådana där hemska odjur på hennes kors och hon fick panik och sparkade bakut med båda benen och fick med sig ungen på tillbakavägen. Han låg i en sprattnade hög under henne och jag blev livrädd. Han reste sig och ruskade på sig och såg oskadd ut som tur var. Det var inte hennes mening för hon är otroligt mammig och rädd om sin unge.
På kvällen fick alla hästar komma in i omgångar och bli sprayade med insektsmedel. Jag hoppas att det gör någon nytta iallafall. Det sägs att detta ska vara den mest effektiva sorten, så man kan hoppas. Raindrops insektstäcke fick en vända i tvättmaskinen och så får hon det på sig idag. Som det fullblod hon är så har hon säkert känsligare och tunnare skinn och springer/vandrar ifrån problemet med påföljd att ingen i den flocken får lugn och ro.

Ikväll kommer Johan och vi ska verka hela gänget. Hoppas att det inte är för mkt insekter då så de står stilla.
Jag åker till falsterbo nästa vecka och då ska jag skaffa mer spray (de var slut i Viken). Jag måste nog även köpa ett nytt elaggregat. Åskan tog både modem, bärbar telefon och elaggregatet i lördags. Skit!! Jag tror att jag lämnar in detta på lagning så man har ett i reserv. Nu har jag bara ett batteridrivet och det verkar inte särskilt effektivt och batteriet är inte laddat (glömde sätta igång laddningen igår också).

Igår gjorde vi premiärturen med vår nya båt (en Ryds 620 DC). Vi låg ute på Brånnholmen och stekte. Stekte är rätta ordet för jag som aldrig bränner mig r röd både här och där och särskilt i knävecken. Det kan bero på att jag inte smorde in mig med solskydd (brukar inte behövas) och att jag inte exponerat annat än armar och vader för sol hittills i år. Hunderna var såklart med och Meya gillar att åka, men Minna tyckte att det var lite läskigt. De badade, men jag avstod för det kändes ganska kallt. Vi tar en sväng även idag och jag har gjort kycklingsallad att ha med till lunch.

Jag har varit dålig på att fota, men ett par filmer med min nya videokamera:
Först lite fölbus med Janeiro (ljusare) och Jacuzzi.
http://www.youtube.com/watch?v=3fzQ5rHGVy0
http://www.youtube.com/watch?v=gYIx3DMqkDM&feature=related

sedan en film från en B-lagsmatch där WIF sumpade säkert 10 målchanser (vann med 2-0). Här är en av missarna..
http://www.youtube.com/watch?v=jyHRDriVSVA&feature=related


Ingen betäckning för Zinnia i år

Jag tror att Zinnia får stå över betäckning i år. Jag var och kollade henne idag för ev betäckning på fölbrunst. Kerstin ville inte kolla henne förrän tidigast idag och hon hade redan släppt. Livmodern var dessutom inte helt ihopdragen efter fölningen så jag ska spruta henne med Partoxin idag och imorgon för att hjälpa den lite på traven. Jag tycker att det är för sent att börja med henne på 30-dygnsbrunsten och Kerstin trodde hon skulle må bra av att vänta tills nästa år. Eftersom hon har fölat i år så ska det inte hindra trots att hon då är 17 år.
Hon far illa av att transporteras också och var mkt darrig och svettig vid framkomsten trots att jag åkte en halvtimme innan jag brukar för att verkligen kunna köra försiktigt. Förra året fick hon åka med Jackie ibland och då var hon mkt lugnare. Nu hade hon bara lille Zolero som sällskap och det kanske oroade mer än lugnade?
Fast jag måste säga att hon är fantastiskt snäll. Hon går in så snällt och jag lastade ensam henne med föl här hemma och och på Flemminge fick de gå in med step up för det blir bättre så när man backar intill stallet där.
Direkt när de klev ut i hagen här hemma kom en störtskur som säkert var skön för Zinnia som var svettig. De har gått ute två nätter nu, men inatt blir det inne igen då det tydligen ska regna en hel del inatt.

Några bilder från helgen:



Zolero


Hela stogänget


Jag och Jacuzzi


Janeiro och jag


Janeiro och Jacuzzi


Zolero


Buskillar


Jarrah hemma igen

Igår hämtade jag hem Jarrah och Janeiro från Eklunda där de varit sedan förra onsdagen. Hon är seminerad två ggr med Florencio och ska kollas ngn av de första dagarna i juli. Håll alla tummar som finns för att 1( hon är dräktig 2) att det är en dotter. Jag passade på att visa Janeiro för en spekulant på vägen hem. Jösses, vad han sprang när han fick komma in i ett ridhus med mjukt underlag! Jarrah rullade sig typ 8 ggr och var väldigt snygg.

När de kom hem så var förhållandena annorlunda. Zinnia hade fått sin fölunge och Joline som brukar vara Jarrahs bästis försvarar Zinnia och nya fölet mot Jarrah. Hallå, hon har varit borta i en vecka!!
Jarrah i sin tur var mer intresserad av att beta och brydde sig mkt lite om vare sig Zinnia eller hennes unge.


Idag är det lite höstruggigt och de ska regna inatt, så jag antar att jag får ha alla fölen inne inatt.

Samme har tagit studenten och vi var hemma hos mamma och hade "festen". Allt gick bra och Samme var nöjd med sina presenter. Han var jättefin i sin mörkblå kostym med väst och hela kittet inkl matchande näsduk i bröstfickan.


Jackie dräktig och Zinnia fölade

Igår var jag iväg och kollade Jackie på 16:e dygnet efter seminering och hon var dräktig med Bellagio. Det flyter på bra i år om jag jämför med förra året som var ett riktigt trasselår då de kom om alla utom Jarrah och Jackie även om Jarrah stod länge i brunst och Jackie var seg att få igång i brunst. Raindrop blev ju inte dräktig alls och Joline och Zinnia seminerades i 2 resp.3 brunster.

Vid 18-tiden ogår såg jag att Zinnia stod nere på vallen och sprakade upp dammoln med framhovarna. Jag gick och tittade till henne och såg att hon var varm och att blodkärlen låg ytligt= jag antog att fölningen var på gång. Jag tog upp alla hästarna till trädgårdshagen och lät Zinnia gå ensam i den övre delen och mkt riktigt, kl.18:50 ville hon lägga sig och svansen stod rakt ut. Ca kl.19:02 var fölet ute, så det var en snabb och smidig fölning. Zinnia låg helt utslagen en lång stund innan hon lyfte på huvudet. Fölet hann kravla sig iväg en bra bit i kampen med att resa sig. Han var väldigt snabb med att vilja komma upp. Ja, det blev en liten hingst, den första i vår ägo i denna stofamilj sedan Zaida kom till oss 1994. De får bara ston annars. Han är mörkbrun utan tecken i huvudet, men med två vita bak. Med lite assistans av mig så stod han relativt stadigt vid 45 minuters ålder och åt sin första måltid innan han var 1 timme och en kvart gammal. Zinnia var mkt duktig och hjälpte honom att hitta trots att detta är hennes första föl. Inatt har de stått inne, men nu har jag låtit dem gå ut i lilla hagen tills jag ska åka vid 9:30. Jag och Lillis ska åka och handla present till Samme som tar studenten på torsdag.

Vallen slogs i lördags och igår pressades och plastades den. Det blev 76 balar om jag räknat rätt och det är för lite för att jag ska klara mig på det. Det måste alltså bli en andraskörd på ca 50 balar för att jag ska vara nöjd. Det är nog inga problem om det inte blir en extrem torrsommar. Jag har plockat lite tussar till analys.






Raindrop är dräktig!

Idag var jag med Raindrop på ett extra ultraljud och den förmodade fosterblåsan hade vuxit enligt tidsplanen. Kerstin kikade även så att livmodern var stängd som den bör vid dräktighet och det var den. Hon borde ha varit i full brunst om hon inte varit dräktig, så jag får väl lov att tro att det är så.

På måndag är det Jackie som ska kollas på 16:e dygnet.

Zinnia har inte fölat än, men hade vaxproppar imorse. Hoppas det kommer snart så hon får det lite lättare. Inatt stod de inne för jag vill verkligen inte missa fölningen. Jag har gjorden på henne och kikar via kameran när jag är vaken. Inatt la monitorn av och var helt vit. Fasen, tänkte jag, det blir dyrt att köpa en ny. Jag kopplade in av de gamla kamerorna och då vips fungerade den vanliga igen. Men det är skönt att jag har ytterligare 4 st jag kan sätta upp om jag behöver. De är inte lika bra och kan inte skicka bild via nätet, men jag kan å andra sidan se 4 boxar samtidigt.

Bra start på betäckningssäsongen

Idag var jag och Malin iväg och ultraljudade Raindrop och Zoega på 16 dygn. Malin var snäll och körde ett ekipage så jag skulle slippa åka två gånger alt köra olagligt med överlast. Zoega var först in och hon var dräktig med Shooting Star. Hon blev nog dräktig bara jag pratade om att vi skulle åka iväg och seminera då hon tillhör en extremt fertil stofamilj som dessutom bara fått stoföl i vår ägo.

Jag var ganska säker på att Raindrop var dräktig för hon har sett så nöjd ut de sista dagarna och varit överdrivet tillgiven. Hon har sett ut att gå omkring med ett fånigt leende hela tiden. Mkt riktigt, hon ser dräktig ut med rätt storlek för antal dagar, känns dräktig enl. Kerstin Darenius och har ingen ny brunst på väg MEN så börjar jag att ta upp att hon hade en cysta förra året som såg precis ut som en liten dräktighet, typ 12-13 dygn. Kerstin har inte noterat ngn cysta som hon borde ha gjort om det fanns ngn där innan seminering. Men när jag började svamla om den där cystan så bestämdes det att hon ska kollas en gång till på fredag. Jag hoppas att alla symptom på dräktighet stämmer så att vi får en liten skimmelunge nästa år e.Corlensky G.

Jarrah åker till Eklunda på onsdag för ny date med Florencio I. Det blir en distansdate i vanlig ordning, men jag hoppas att det resulterar i en likadan fölunge som Janeiro, men av honkön.

På måndag ska Jackie kollas på 16 dygn och där hoppas jag att det ligger en liten Bellagiounge.

Hingstarna:
Bellagio http://blup.se/horses/215432
Corlensky http://blup.se/sv-SE/horses/179819-corlensky-g
Florencio I http://blup.se/sv-SE/horses/148060-florencio-i
Shooting Star http://blup.se/sv-SE/horses/223839-shooting-star


Sommar sommar

Nu är det verkligen sommar! Det enda som stör är att det blåser ganska mycket varje dag och att Hyllela kom på att de nog var tvungna att sprida skit igår. Koskitelukten ligger tung över byn. Men det går väl över.

Stona med föl samt Zinnia fick gå ute inatt. De vill inte in och jag bedömde att det inte skulle bli föl inatt ändå. Trots det klädde jag på mig och gick ner i hagen kl.02:45 inatt och tittade till dem. Det var relativt ljust och alldeles daggvått i gräset. Jarrah som har full koll på ALTT, så mig tidigt och blåste upp sig. Inget föl då och inte heller imorse. Hon är så tung och trött att det vore skönt att få det överstökat. Hon hade beräknad nedkomst igår, den 3/6. Men det hade hon tydligen missat. Jag funderar på att göra ett försök på fölbrunsten om allt går som det ska så att de kommer lite mer samlat nästa år. Planen är att betäcka henne med Bellagio.

På måndag ska både Raindrop och Zoega kollas på 16 dygn och på onsdag ska Jarrah åka till Eklunda för seminering med Florencio. Måtte hon leverera ett sto till mig nästa år!

Igår kväll såg jag att fölen hade race och bus i hagen och sprang efter kameran. Tyvärr blev det för sent för när jag kom var de ganska stillsamma. Annars är Janeiro den tuffaste trots att han är yngst. Han bråkar med de andra när inte hans mamma stoppar honom och han hänger på Jarrahs rygg och biter henne i nacken. Han är riktigt hingstig! Lilla Jacuzzi springer mest i stora cirklar runt flocken och blir rädd när morbror Janeiro gör leknärmanden. Även Jacuzzi klänger en del på sin mamma. Jodie gör mest blandade småhopp, men leker även lite med Janeiro eftersom Jarrah tillåter det. Hon och Joline har blivit så tighta efter fölningen.
Det är två grupperingar i hagen. Jackie och Zinnia kliar varandra och Jarrah och Joline går tätt tillsammans med sina bebisar.


Joline och Jodie


Janeiro


Janeiro


Janeiro


Jodie


Jarrah o Janeiro


Jacuzzi


Janeiro


Jodie och Jacuzzi eller är det ett föl med två huvuden?


Janeiro

Ligger efter här

Jag är dålig på att skriva här. Det är enklare att använda Facebook för dagliga uppdateringar. Samtidigt gillar jag att ha bloggen för att det är enkelt att gå tillbaka och läsa om tex fölningar och betäckningar. Jag tror alltid att jag ska komma ihåg hur ett visst sto betedde sig tills nästa år, men det gör jag inte.

Jag har fått åka till en ny seminstation då min gamla slutade. Tur att det öppnade en ny på Vikbolandet.
Raindrop är seminerad med Corlensky G och Zoega med Shooting Star. Bägge seminerades sista gången 21/5 och ska kollas 6/6. Jackie lämnades på stationen i fredags, seminerades med Bellagio i lördags och var klar i måndags. Ordning på henne!
Jarrah ska semineras med Florencio på nytt då hennes hingstunge är i absolut toppklass. Jag hoppas på ett sto denna gång om hon nu blir dräktig. Jarrah är 21 år gammal och har fått 14 avkommor, men är i riktigt fin form. In:gen skulle gissa på en dag över 10 om de inte visste hur gammal hon var. Hon ska vara i Örebro tills på onsdag kl.

Jag väntar på årets sista föl. Det är Zinnia som väntar en fölunge efter Zuidenwind, så fölet får samma pappa som Jacuzzi. Inatt har hon varit orolig och kliat sig massor samt svettats så att larmet gick. Skönt att då bara kunna kika på monitorn istället för att klä på sig och gå ut. På efternatten låg hon och sov, så jag tror nog att det dröjer ett par dagar till, hur jag nu ska få ihop det med jobb mm.

Idag ska jag åka till Söderköping och lämna lite priser till en tävling, besikta en häst i Norrköping och sedan handla inför helgen. Jag ska även försöka få tag i en Shoo Tag som är en liten plastbricka man ska ha på sig för att slippa myggor. Det fins för olika saker tex hund- fästingar, häst-flugor/bromsar mm, men också männsika-mygg. Jag får så mkt myggbett som kliar hemskt, så jag vill testa om det hjälper. Raindrop kan få en för flugor och bromsar om det finns för hon är så störd av flygfän.

Jag ska ta med kameran ut till hagen på eftermiddagen och fota lite på fölen.

RSS 2.0