Ljudbok i mobilen

Milla tipsade mig om att prenumerera på ljudböcker via mobilen och jag testade en månad. Via www.storytel.se så kan jag lyssna på hur många böcker jag vill under en månad. Först var det lite segt och gick lite knackigt med många avbrott och ett evigt sökande efter kontakt då vi har så taskig täckning här. Men så upptäckte jag att jag kan ladda ner böckerna i min telefon eftersom jag har iPhone och lyssna offline. Det fungerar toppen och nu kan jag inte mocka utan att lyssna på en bok samtidigt. När jag lyssnar offline så bryter det även för inkommande samtal, vilket är nödvändigt med mitt jobb. Jag har snöat in på historiska romaner som handlar om medeltiden och det finns ganska många av olika författare. Jag som annars mest läst deckare de senaste åren. 
Sedan igår lyssnar jag på en bok som handlar om Gotland på 1300-talet, Ödets hav, som är över 16 timmar. Jag har redan kommit halvvägs. Dock kan jag knappast lyssna när jag går och lägger mig för då somnar jag direkt. Jag måste investera i bättre hörlurar, jag har tydligen så små öron att jag får skav av de lurar som medföljer iPhone.

Idag har jag varit så himla trött och inte gjort mkt annat än skött stallet, varit och handlat hundfoder och eldat i vedspisen. Just nu står termometern i köket på 27,8 grader.. Jag har packat ca 15 ensilagepåsar inför morgondagen då jag jobbar då och ska hinna fixa allt på morgonen. Att packa påsar är tidsödande så det är skönt att ha det gjort i förväg. Undrar hur många Ikeapåsar som finns ute i våra svenska stallar? De är super att både förvara saker i och att ha foder i.

Justin verkar ganska nöjd och jag ser att fölen söker kontakt med honom. Speciellt Windy verkar intresserad. En gång såg jag Zoda, som genom sin mamma är ranglåg, jaga bort honom från en mathög. Ovanligt att se henne sur med bakåtstrukna öron. Han flyttade på sig så han är ju definitivt lägst på rangskalan än så länge.

Regnig helg

Är det inte typiskt att det regnar på helgerna då man har tid att göra saker som måste göras här hemma?
Det har regnat i mer än ett dygn i sträck och alla som har hästar vet vad det innebär, leriga hagar, blöta och äckliga boxar. Fy tusan!

Jag hämtade hem Justin igår. Han har gått på bete med andra grabbar i samma ålder i 5 månader. Han har vuxit på höjden, men är ganska ranglig. Han kastrerades för två veckor sedan och allt har läkt perfekt. Mottagandet här hemma blev väl inte det varmaste direkt...
Natten har han tillbríngat i boxen mellan Jackie och Joline och de har verkligen attackerat honom mot gallren. Dumma hästar! Joline hade tryckt till sin dörr så när jag kom hem inatt och skulle fodra fick jag börja med att lyfta hennes boxdörr något sånär till rätta med hjälp av ett spett. Justin verkade inte bry sig så mkt. Han åt och såg nöjd ut.
Jag blev dock lite orolig att Joline skulle springa ihjäl Joplin i sina utfall, så när jag var på väg att gå och lägga mig så sprang jag ut i pyjamasjacka, trosor och gummistövlar och satte upp ett gammalt lakan mellan boxarna så att hon skulle slippa se Justin. Lakandet är idag inte att känna igen. Nedtrampat i skiten och i 3 delar??
Det tog närmare 2 timmar att mocka och göra klart i stallet idag. Fy, för detta fuktiga väder och för oroliga hästar som trampar omkring. Hoppas det är lugnare inatt.
Pärla och Jarrah nöjer sig med att bo på logen. De har varit där inne mkt inatt och jag såg även två "legor" i halmen. De får sin mat i varsitt hörn, så de måste vara innne en hel del om de inte vill vara hungriga. Ska det fortsätta att regna tar jag nog på dem regntäcke, för de står ändå ute en hel del och spanar bort mot stallet.
Det är för lite med en utfodringsplats när det är så här mkt hästar, så vi ska börja montera nya foderhäcken i eftermiddag. Vi ska bara äta lite pannkakor och hämta Mickes bil i Viiken först.

Micke var på fotboll i Norrköping igår och senare på kvällen åkte jag in och vi var ute och käkade med Peter och Maria. Vi åt oxfilé med gratäng på Durkslaget. Vi var hemma här vid 24-tiden.

Ny strategi

Det är bökigt att ha fölen i en ände av gården och deras oroliga mammor i den andra. Mycket skrik och oro. Joplin blir arg och gräver så bädden blir stökig. Visst lugnar de sig med tiden, men Micke kan ju omöjligt dela på dem på kvällarna, så nu är min nya idé att Pärla och Jarrah får bo i lösdriften och Windy och Zoda får dela Jarrahs box. Droppen och Zinnia passar på att byta box för att Zinnia som är dräktig och mycket större ska få en större boning. Joplin får fortsätta att bo med mamma för de är inget problem att mocka efter. De är lika renliga som alla J-hästar.
Jarrah och Pärlan lär väl bli missnöjda, men de fattar snart att de får vara med de andra på dagarna och det är nog mkt bättre för Pärlans gamla ben. Större yta och mer rörelse.
Fölen har fått sin andra stelkrampsvaccination idag. De är så snälla och reagerar inte det minsta.

Jag tog lite bilder förut, men de blev tyvärr ganska suddiga. Hästarna är busiga i den kyliga luften och det är mycket spring.

Tjocka bus-Jackie


Joplin


Joplin och Joline


Vissa tar det med ro och äter mest. Zinnia i mitten.


Zoega


Windy


Hopp, Zoda hoppar diket.

Fölen har fått eget sovrum

I två nätter har fölen sovit i logen/lösdriften. Det är väl inte helt nöjda med det och inte heller mödrarna är helt förtjusta. Första kvällen skrek de en del, men sedan har det varit tyst även om Joplin är arg och försöker gräva sig ut och Raindrop skitar ner ännu mer nu är när hon hade fölet hos sig. Jaja, det går ju över och imorgon får de sova hemma med mammorna för då ska Micke släppa in och ut och då fungerar det inte med den nya lösningen. Det blir en lugn avvänjning då de får gå ihop på dagarna och bo isär på nätterna och vissa nätter bo ihop igen.
Såsmåningom får de kanske vara isär helt de dagar då Micke ska sköta det och gå ihop de dagar jag är hemma och släpper in.
De har fått tre krubbor och är lite söta för de äter alla i samma. Först i en och när det är slut går de till nästa.

Idag är jag vansinnigt trött. Jag var ute och släppte ut hästarna 05:45 och sedan la jag mig igen och vaknade 08:30. Helt död! Nu har jag varit ute och gett hönsen och ska nu dricka kaffe innan mockning och lite annat pyssel tar vid. Jag ska fortsätta med fönsterputsningen också. Jag tog badrum och tvättstuga igår, så nu är det vardagsrummets 4 fönster, lilla rummet här nere och övervåningen kvar. Jag ska åtminstone hinna hälften idag!

Mockar, mockar och mockar

Ja, mockar är vad jag gör om dagarna. Detta ska jag nu göra varje dag i många månader framöver innan det är betesdags igen. Just nu bor ju fölen ihop med sina mammor och i två av dessa boxar är det fruktansvärt skitigt varje dag. Joline och Joplin följer släktdragen och bajsar prydligt i ena kanten. Droppen och Zoega med döttrar har noll koll och skiter överallt. Fölen ska snart få flytta ifrån sina mammor och bo i lösdriften istället. Det ska bli skönt och då hoppas jag att Droppen återfår sitt vanliga hull. Hon är bättre nu, men inte bra. Windy är däremot väldigt rund och fin.

Jag hämtar nog hem Justin i veckan som kommer. Allt har gått bra efter kastreringen och han slapp svullnad och otäcksheter.

Länsstyrelsen har varit och besiktat stallet och godkänt det. Handläggaren tyckte att jag gott kunde använda logen som storbox till fölen också. Vi ska bara sätta upp skivor el dyl längst ner för att göra det dragfritt i ligghöjd. Per telefon tyckte hon att det var för litet ljusinsläpp, men fönstret sitter högt och när hon såg det i verkligheten tyckte hon att det var fullt tillräckligt. Hästarna går ju dessutom ute den ljusa delen på dygnet.
Lilla stallet, som nu är foderförvaring, kan jag bygga om till två uteboxar om jag vill. Hon tyckte att det var en bra idé. Vi får väl se hur det blir med det. Det är bra att ha fodret, spånet och redskapen där också.

Idag har vi varit hos pappa på födelsedagsmiddag. Gott och jag blev väldigt mätt. Lilla kusinen Maja var också där. Hon är en glad och go liten unge. Jag har inte hört henne skrika en enda gång. Hon satt snällt och lekte med lite saker när vi åt, gick laget runt och somnade till sist i mitt knä. Tyvärr tog vi inte några kort eftersom jag hade glömt kameran. Lillis var med, men Samme var på rally, eller vad det nu var, i Karlstad.

Jag har sovit i soffan ett tag under Dansbandskampen. Det var sämre än innan. Riktigt dåligt. Jag har nattat hästarna precis och nu ska jag gå och lägga mig i renbäddad säng.

Justin är valack

Igår var jag i Fårbo och hjälpte till när veterinären var och kastrerade 4 st 1-årshingstar. En var Justin och en var Millas Hector. Allt gick bra och de kunde återgå till de andra grabbarna ute på betet samma dag. Det är bra för då rör de på sig ordentligt. Enligt rapport var ingen svullen el dyl imorse. Skönt!
Nu ska jag vänta ca 14 dagar innan jag tar hem honom hit. Det är lika bra att såren får läka ordentligt i den miljö han har befunnit sig på sista tiden.

Ikväll hade jag lite övningar med Jackie, Zoega och Joline. De fick ha sadel på sig och Jackie fick även träns med bett för första gången. Bättre sent än aldrig. Hon fick gå en sväng med utrustning på sig och brydde sig inte om det ett dugg. Zoega fick bara prova i boxen då sadelgjorden inte gick runt henne ordentligt. Hon är både stor och i ganska gott hull. Joline har haft sadeln på förut och då var det nära att jag satt upp på henne. Imorgon proar vi benskydden också. Det är förberedelser för att de ska ridas in och kunna göra ridprov för stambokföringen.

Jarrah och de andra fick komma hem från betet igår när det regnade och stod inne första natten igår. De är inne även inatt, men om vädret blir bättre nu så får de og vara ute några nätter till. Jag fodrar dem naturligtvis, men slipper mocka.

Nu ska jag gå och sova. Jag har suttit och halvsovit i soffan hela kvällen. Jag blev trött efter god mat och ett halvt glas rött. Vi åt ryggbiff, sötpotatispuré (supergott) och hemgjord rödvinssås (också jättegod).

Busföl

Då var elen färdig! Lysrör på div ställen, nya utebelysningar, element i sadelkammaren, eluttag på många ställen, nattbelysningar och lyktstolpe. Skönt!

Jag har varit på hjärt-lungräddningskurs. Det borde alla människor gå. Man vet aldrig när man kan ha nytta av dessa kunskaper och att man känner till hur man ska göra kan verkligen rädda liv.
Jag har gått förut, men det var länge sedan. Nu var det mkt enklare och tydligare.

Imorgon ska jag försöka flytta hem stona från Kullen. De har inte så mkt att äta där längre och jag kör bort både foder och vatten till dem. De kan fortsätta att gå ute så länge vädret är så här bra, men det kan de lika gärna göra här hemma så blir det enklare att ge dem mat och vatten.
Imorgon ska även Justin bli av med kulorna. Stackarn, helt ovetandes. Han får gå kvar på sitt hingstbete tills såren har läkt innan han får komma hem som valack. Jag åker ner till Fårbo och hjälper till under ingreppet.

Fölen är väldigt busiga nu när det blåser så här mycket. Det står på bakbenen mot varandra, sparkar/gräver i sandgropen och springer omkring och gör underliga hopp. Tyvärr har man aldrig kameran med sig när de är som finast, men jag fick några bilder idag.

Suddig Windy som attackerar sandgropen och gör en levad eller något åt det hållet. Hon var jättesnorig förra veckan, men har varit pigg hela tiden. Nu är hon torr och fin i näsan igen. Skönt.


Full fart iväg..



kommer tillbaka.




Joplin spanar efter Zoda och Windy som försvann ur bild.


Sötaste Joplin


Zoda

Zoda blev tyvärr suddig på alla bilder, men jag tar en av dem ändå:

RSS 2.0