Pärla vann pris

Pärlan fick priset som Bästa östgötauppfödda avelssto 2010 vid ridsportgalan i Linköping i lördags. Jill fick samma pris förra året och Jarrah har fått det sedan tidigare (innan galans tillkomst). Det är väldigt roligt att få detta pris och alla dessa fina ston förtjänar det verkligen. Det är samma kriterier so för elitpremiering och Pärlan fick sitt Elit 2006. Jill och Jarrah fick det 2003. Jag fick gå upp på scenen och hålla tacktal inför 700 personer, men i år var jag inte ett dugg nervös. Detta var den bästa av de galor jag varit på, missade en 2008 när vi var i Thailand. Det var god mat, bra underhållning och härlig partystämning med massor av ungdomar som dansade på sina stolar.
Som vanligt utbringas Hästens skål, alla står på sina stolar med vänster fot på bordet (i stgbygeln) och sjunger Gamle svarten innan ordföranden i Östergötlands ridsportförbund ropar "Hästens skål" och alla skålar.


Pärla för några år sedan.


Carport på gång

Samme och Marcus har byggt lite på carporten i veckan. Takstolarna har kommit. Det ska bli skönt att få tak över bilarna så man slipper sopa av snö och skrapa rutor på morgnarna.


Igår kom vår nya traktor! Den är väldigt grön. Det är ingen jätteavancerad traktor utan en lite enklare och billigare modell, men vi ska ju inte ha den till att plöja mm med och då är det vansinnigt att lägga de pengar som en "märkes"traktor kostar. Vi har köpt skopa, balgrip och pallgafflar till. Vi får ta lite kort på den och lägga ut en annan dag.

Meya var hos veterinären igår och fick örondroppar. Hon har kliat sig och var helt tokig igårnatt och skakade på huvudet hela tiden. Öronen var röda och varma. Stackars Meya som är så rädd att gå in där. Bara jag stannar bilen utanför så lägger hon sig och så får jag släpa ut henne och in genom dörren. Benen skakar på henne så att hon knappt kan stå. Jag passade på att väga henne och hon har faktiskt gått ner flera kilo sedan sist. Då vägde hon dryga 47 kg ooch nu någonstans mellan 43-44 kg, svårt att få vågen att stanna eftersom hon skakade så. Det gick dock fint att kika i öronen. Att hon är så rädd beror på att de rakade ett eksem på hennes kind en gång och det var både smärtsamt och obehagligt ljud.
Minna fick sina tänder kollade. Vi tycker att hon verkar ha ont i dem när hon äter, men de var så fina och inget såg konstigt ut.

Hästarna var alldeles tokiga nyss och sprang som idioter. Typiskt nog kunde jag inte fota. Kameran ville inte. Jag fattar inte vad det var för fel. Typiskt.
Här är ett par bilder från veckan:

Zoda


Windy

Inga nyheter är goda nyheter

säger man, men inga nyheter kan också vara just inga nyheter. Det händer ingenting. Jag mockar och fodrar dagarna i ända. Staketen ser ut som skit efter snön och fölen har fått flytta in i trädgården tillfälligt då de ska komma och köra skogsmaskiner genom deras vanliga hage. Det var ändå så isigt på ett par ställen och Zoda var mkt nära att fläka sig häromdagen då de kommer och springer i full fart rakt över svallisen. Fy, vad rädd jag blev!
En dag när jag kom hem hade dessutom ngt av fölen fastnat i staketet och rivit ner en bra bit med stolpar och allt och dessutom var de tre små damerna borta. Efter lite ropande kom de dock uppifrån skogen i hagen. Puh! Vi har ju sjön med isen nära och järnvägen ca 3 km bort.

Idag kom en helikopter och flög över ledningsgatan och då kommer de fram precis över hästarna där de står och äter. Jäklar i havet vad de sprang. Både lite rädda, men sedan uppspelta. T o m gamla Pärlan har spring i benen vid dylika tillfällen. Justin och Jackie ska vi inte prata om. De är mer i luften än på marken av mindre anledningar än en helikopter ovanför skallen.

Jag har röjt lite här hemma idag och bytt lakan. Det är så himla tråkigt att byta lakan och mkt tvätt blir det. Som tur är uppväger känslan av att lägga sig i rena lakan det tråkiga.
Imorgon kommer Samme och Marcus och börjar bygga carporten. Takstolarna har äntligen kommit.

Gott om ägg

Jsut nu har jag förhållandevis gott om ägg, så vill ngn köpa så går det bra. Det kanske är dags att pullorna börjar tjäna in till sin mat. De äter mängder! Jag vet dock inte vad jag ska ta i betalt. Det verkar som de flesta tar styckpris för äggen och jag har sett pris upp till 3 kr/st för äkta sprättägg. Det är lite olika storlek på mina eftersom en del hönor värper mindre ägg och en del är unga hönor. Jag tänkte att jag kunde ta 2,50 kr för de stora och 2 kr för de mindre. Dessvärre har jag dåligt med äggfack, så ni som har det får gärna spara till mig.
Färgerna varierar från benvita, rosa, gröna, turkos och bruna från beige till kanelfärgade. Garanterat äkta och jättegoda sprättägg från frigående pullor.

Välkommen med beställning!

Vi var och tittade på Samme med flera som åkte bil på ett gärde i Björnvarp. Jag åkte med ett varv i folkracebilen, eller iallafall tills det tog stopp i en snödriva.


Micke fotade även en havsörn som seglade över oss.


I övrigt går dagarna sin gilla gång med mockning och skötsel av hästarna.

Ännu ett år äldre

Idag har jag blivit ännu ett år äldre och jag tycker att det var i förrgår vi satt på en restaurang i Bahia Feliz och firade min förra födelsedag som var betydligt jämnare. Jaja, man blir väl inte äldre än man gör sig.
Efter denna vinters slit och släp så känner jag mig som typ 82.

Vi gjorde slag i saken och köpte en heltäckningsmatta till vårt vardagsrum. Det blev en otrolig skillnad på temperatur i hela huset. Det drar rakt upp mellan de breda golvplankorna. Golvet är fint, men satans kallt. Mattan ligger lös så det är bara att rulla ihop den om vi inte vill ha den på sommarhalvåret. Djuren trivs på mattan och katterna fick bra fäste i sina rivstarter. Nu fick jag lust att ta tag i målning och tapetsering av vardagsrummet. Måste åka och beställa tapeter bara.

Idag har jag jobbat, men vi har varit hemma hos oss. Jag skulle låna en spark av grannen och köra en vända, men det var för halt. Det är total isgata och Micke har fått dra upp två bilar i backen en bit härifrån. Det var så halt att de inte kom upp. Jag gjorde två porterstekar. En till "jobbet" och en till familjen. Det är så himla gott och det föll alla i smaken.
Grabbarna var ute igårkväll och då åt vi plankstek och ananaspaj till efterrätt. De hade köpt en orkidé till mig och en thevaddetnuheter som man har lösthe i och lägger i koppen samt en sort lösthe. Jag dricker inte the så ofta, men det är gott om man är frusen och ibland tar jag en kopp innan jag går ut till stallet på morgonen. Tack mina gullpluttar!

Justin har fått fart på gamla Droppen. Hon leker med honom och står t o m på bakbenen och biter som en hingst. Idag hade de sprungit flera varv runt smedjan och busat. Hon är alltså 17 år i år och brukar vara sur som ätticka annars. Hon är ju inte dräktig i år och är i jättefin form. Jag funderar på att, om hon inte säljs, lägga ponnyhingst på henne. Jag ska bara mäta henne först och se om jag kan forska lite i hur stora hennes närmaste familj är. Det skulle bli en kalasponny om den stannar under måttet.

Så var 2011 här

Nu ska man vänja sig vid att skriva 2011. Det är alltid lite inkörstid så här i börja innan man får in det rätta året i "fingrarna". Vi hade en trevlig nyårsafton hos Marie och Pelle med massor av god mat och dricka. De andra drack iallafall gott. Jag körde ju som vanligt och drack bara ett halvt glas vin till maten.

Meya fyllde 5 år på nyårsafton och firar som vanligt stort med fyrverkerier och champagne. Tur att de inte är rädda för raketer för då hade hennes födelsedag varit årets sämsta dag. De har inga problem med att vara ute när det far raketer och smällare runt omkring.

Hästarna fick lite annan prdning än normalt på nyårkvällen. De fick det mesta av maten vid insläppsdags och resten kl.03 på natten. Här hade de förmodligen inte ens hört några raketer på avstånd då det inte bor någon så nära.

Idag har jag varit ute i ganska många timmar och fixat i stall och gjort fint hos hönsen. Micke har kört snö med traktorn och så tog vi bort grindarna hos fölen och plogade bort en massa snö och is i deras passage till hagen och innanför grinden så den går att stänga.
Det var uppspelta och sprang som idioter och skuttade hej vilt. Jag lagade deras staket med fara för livet för det var ben överallt, både högt och lågt. De är så himla fina alla tre, välutvecklade, blanka och i bra hull (lite småfeta) och så är de glada, pigga och rör sig bra. Zoda har en galopp som inte går av för hackor..

Joplin, söt som få!


Zoda och Windy


Windy

Micke fotade Justin lite igår, eller alla i den hagen, men han var den som fastnade på flest bilder..






Nu ska jag fixa en potatisgratäng och så ska vi äta upp det rökta vildsvinsköttet vi fick till jul.

RSS 2.0