Vinterhästar

Här kommer några biilder från gårdagen. De blir mörka när det är mulet och alldeles vitt. Det går säkert att ställa in kameran bättre, men jag vet inte hur man gör.


Först en liten vinterkatt. Sally leker i snön!



Windy f.2010 e.Ludwigs Champion-Sit This One Out XX


Småtjejerna Windy, Zoda och Jodie.


Windy och Zoda




Zoda f.2010 e.Bocelli-Figaro R


Jackie e.Kennedy-Martini. Jackie är dräktig med Bellagio och beräknas föla ca 28/4. Hon är väldigt tjock och det är inte bara fölmage.


Här är ännu en tjockis. Zoega ska föla ngn vecka innan Jackie, men de är som sagt inte bara tjocka av dräktighet utan de är rejält välnärda också. Zoega väntar föl e Shooting Star.

Vi har fått snö!

I slutet av januari fick vi ändå lite snö här. Det är nog ca 15-20 cm iallafall, så det är ordentligt vitt. Jag ska ta med kameran ut och fota lite senare idag.

Hästarna blir så rena och fina om benen och resten av kroppen när det inte bara är lera överallt. Skönt för mig som inte direkt sliter ut ryktborsten..

Hästarna äter en hel del ensilage och jag var lite orolig att det inte skulle räcka hela säsongen, men nu när det blev tre hästar mindre här så kanske det gör det iallafall. Nästan alla hästar är riktigt feta och Jackie och Raindrop har rejäla diken längs hela ryggen medan Zoega ser ut som en shettis i jätteformat. Jag tyckte inte att Jarrah var lika fet som hon brukar vara på vintrarna, men jag tror att jag tar tillbaka det. Hon är på god väg! Den enda som man inte kan kalla direkt fet är väl Jacuzzi. Han är normal och har nog inga direkta anlag för att bli smällfet. Han har en mer slimmad kroppsform och just nu är han skitsnygg! Vet ni inte någon som söker ett toppämne för framtiden? Han kompis Zolero är mer rundmagad :).
Zoda och Windy har fått flytta in i stallet. Windy bor i gången längst in mellan Droppen och Jarrah. Provisorisk lösning, men det går. Skönt att bara ha två ställen att mocka på och så kan jag åter ha fodret i lilla stallet där det är lättare att köra in balarna.
Zoda är etremt skitaktig och jag fattar inte hur hon kan grisa ner så mycket på så kort tid. Igår kom de in kl.17 och kl.21 var det redan katastrof. Jag mockade då och kastade in lite mer spån, men det är säkert som en svinstia nu när jag ska mocka på riktigt. Jag hatar när det är äckligt i boxarna och vill att det ska vara så fräscht att man vill lägga sig i det själv. Det ska vara ljust och fint och inte en äcklig blöt sörja. Tyvärr står hon i en av de mindre boarna fast hon är så stor och det beror på att de stora boxarna är upptagna av de som är dräktiga. Nästa säsong får hon bo lite större. Om hon inte är såld förstås!

Sally upplever sin första snö och hon leker som en hund och riktigt plöjer fram under snön. Helt stollig! Hon är verkligen en rolig katt, underbart kelig och gosig ena sekunden och fullständigt sinnesrubbad den andra. Det går att leka med ALLT! Nu när det är snö och kallt är det ständigt 4 katter inne och även Tomas och Zlatan blir lite busigare än vanligt och emellanåt låter det som vi hade hästar här inne när de galopperar omkring. Mattorna ligger ständigt utmed väggarna..

Minna tycker också om snön, medan Meya gärna ligger inne vid braskaminen och värmer sig. Hon är så varm att man inte kan ta på henne. Mysigt sa Meya!

I övrigt så jobbar jag nu på det nya stället och det känns bra. Vi har snart får ordning på torpet och imorgon blir det en sista shoppingtur på Ikea och Rusta för att få det sista på plats. Vi har jobbat dagtid nu innan de som ska bo där flyttat in, men nu till veckan blir det enligt schema med kvällar och hela dygn. Jag har gjort ett nytt schemaförslag som vi ev ska börja gå på från 1 juni då vi blir fullt bemannade.

Bäst att gå ut och mocka nu och åka och handla lite. Samme ska komma hit och äta idag och jag ska komma på ngt att laga. Jag tror att det blir ngt med kyckling, men vad? Wok kanske?

Idag åker Bergin

Idag ska vi köra Bergin till Västervik. En tjej som heter Sandra var här och provred henne igår för att ev ha henne på foder. Hon gillade henne och ska prova om de trivs ihop. Det var lite för halt och knaggligt för att kunna rida ordentligt, så de får testa vidare hemma. Det vore inte så dumt om hon kom till lite nytta som rid- och körhäst. Hon har planer på inkörning och det tror jag passar perfekt för Bergin. Ev vill de även ta ett föl i samband med att deras egen häst ska betäckas och det är OK för mig.


Det blir ännu en häst mindre här och egentligen behöver jag bli av med ytterligare en för att platserna ska räcka till. Jag får se om jag låter Jodie bo i en änden av stallgången ett tag för då kan Zoda och Windy flytta in till stallet och vi ka använda lilla stallet till fodret. Det är så mycket enklare att köra in balarna där än att baxa in dem i stallgången via baksidan.
Fördelen med att få in 2-åringarna i varsin box är att de dels inte kan gräva i sin halmbädd varje natt och förorsaka utbrott hos sin matte, dels så är det lättare att börja greja med dem hanteringsmässigt med träns, sadel, benskydd mm. Tanken är att de ska få börja åka och löshoppa nu under våren. De börjar bli stora och i höst ska de ridas in. Zoda är väldigt stor. Jag mätte dem i veckan och Zoda är hela 168 cm och 171-172 cm över korset, vilket innebär att hon kommer att bli en bra bit över 175 cm! Windy är mer normal, även om inte hon heller är särskilt liten. Hon var ca 161-162 cm i manken och inte särskilt överbyggd för dagen.

Nu när antalet hästar reduceras kanske jag kan ha lite ork över till att hantera unghästarna och Joline som ska åka på inridning under våren, 8 år gammal!! Hon har verkligen ramlat mellan stolarna när det har prioriterats vilka som ska åka på utbildning och sedan har hon fått två föl. Nu är hon inte dräktig i år och då är det verkligen dags. Jag tror dock att hon är väldigt lätt och ska se till att hon är sutten på innan hon åker iväg så de kan dra igång lite mer ordentligt direkt. Förhoppningsvis är hon så snäll att jag kan rida henne själv i sommar.

Joline med Joplin 2010

Meya har haft mask. Massor av mask! Mycket äckligt! Jag var övertygad om att det var dvärgbandmask av något slag som även är farligt för människor, men efter koll och analys hos SVA i Uppsala så är det vanlig bandmask som inte kan smitta över på människor. Hon är avmaskad och jag får nog göra det mer regelbundet i fortsättningen då hon gärna äter råttor. Hon har tagit råttor/möss själv, men hon tar även dem som katterna kommer med. Glupska hund! Minna skulle aldrig drömma om att äta en råtta. Hon är så pipplig. Hon kunde inte ens gå förbi där katten kräkts häromdagen. Hon väntade tills jag hade torkat bort och sedan gick hon ändå en omväg. Hade det varit Meya hade hon säkert ätit upp det. Vilken skillnad fast de är av samma ras!

Prins Janeiro har lämnat oss..

.. för sitt nya liv hos sin nya ägare Mia Runudde i Östersund. Han åkte i eftermiddags och det var hemskt att höra hans rop på sina kompisar när bilen svängde ut från gården. I övrigt gick det fint att lasta och jag antar att han lugnade sig när bilen började röra sig. Vissa hästar tycker man extra mycket om och Janeiro är en sådan. Det är inte svårt att fästa sig vid honom eftersom han är en underbar liten häst på alla sätt. Nu hoppas jag att han kommer fram ordentligt imorgon och att Mia med familj blir nöjda med honom.

17/5, ca 12 timmar gammal

Ngn gång i juli

I början av augusti

Bus med Jacuzzi

Första snön!

Jacuzzi och Zolero verkade ta förlusten av sin kompis med ro. Så snart de inte hörde honom längre återgick de till att äta.

Det ska komma en tjej och kika på Bergin också för ev låna henne. Vi får väl se hur det går att provrida. Hon är lite speciell att komma upp på, men när man väl är på plats så har hon varit väldigt trevlig att rida. Hon är lagom framåt utan att vara het, går fram överallt och är inte särskilt tittig. Det känns som man sitter på en större häst eftersom hon har ganska stora gångarter. Däremot har jag ingen aning om vad hon tycker om att ridas ut ensam. Jag har bara ridit i sällskap. Men man får väl prova sig fram.

Nu ska jag försöka sova lite. jag sov inte ngt vidare inatt sedan jag fick reda på att Janeiro skulle åka idag. Man kan inte tro att jag har fött upp hästar i 23 år.. I vår är det faktiskt så länge sedan mitt första föl Cash föddes. Otroligt vad åren går!

Zinnia är såld

Idag sålde jag min fina och snälla Zinnia. Jag har alldeles för många hästar och ska inte betäcka någon i vår (tror jag) och då kan jag inte ha så här många ston som bara äter och äter. Zinnia är ju inte betäckt förra året eftersom hon fölade så pass mycket senare än de andra så då fick det bli hon i första hand. Hon kommer dock att få bo ståndsmässigt på http://www.stuterinadhammar.se/ och köparen har förmodligen redan bestämt vårens hingstkanditat och börjat fundera på avkommornas namn :). Jag hoppas att Zinnia kommer att trivas och att de kommer att tycka lika mycket om henne som jag gör. Men det var väldigt jobbigt att se henne smyga in i släpet och börja skaka som hon gör när hon blir rädd eller orolig. Trots att hon är så rädd så går hon in så snällt. Det finns verkligen inget annat än gott i den hästen och hon är ju en fantastisk tillgång om man behöver en extramamma då hon verkar ta sig an alla föl som finns till buds.

Jag har börjat mitt nya jobb denna vecka och det har varit roligt. Det tar dock på krafterna att tänka på allt som behövs i ett helt nytt boende samt lära känna ett gäng nya människor. Jag tror att det blir bra när det är klart.

Torsdag och fredag var jag på konferens på Agria och vi var och såg showen på Wallmans. Det var kanonbra och maten var mycket god.

Nya tag

Imorgon fyller jag år, men jag säger inte hur många för jag mest lust att sluta räkna :).

Dessutom börjar jag på ett nytt jobb imorgon. Jag gjorde mitt sista pass som personlig assistent idag. Det är ett jättebra jobb, men jag gillar nyheter och lite utmaningar och eftersom jag jobbar ensam på mitt försäkringsjobb, bor i världens ände och har varit ensam på assistentjobbet så sökte jag en tjänst på det nya gruppboendet i Valdemarsvik. Det var många sökande, men jag fick en tjänst! Bara det känns utmanande. Jag är tjänstledig i tre månader för att prova, så jag har möjlighet att återgå om jag vill. Jag kommer att sakna både jobbet och mina kollegor, men Viken är ju inte större än att de kan komma förbi och fika med mig på nya stället.

Zinnia har nu lugnat sig och det är skönt. Hon matvägrade nästan helt i flera dygn och jag var orolig att hon hade ont någonstans. Jag tror kanske att hon fick hemsk träningsvärk efter den där första dagens springande i den djupa leran och det i kobination med oron för sina fölisar gjorde henne ycket deprimerad. Hon har fått sitt tjocka täcke på sig för att hålla musklerna varma och så köpte jag betfor till henne och nu äter hon igen. Kanske inte fullt så mycket som jag önskar, men det mesta går ner. Det kan vara så att hon har ont i ngn tand så om hon fortsätter att äta halvdåligt så måste vi kolla upp det. Det luktar inte illa om munnen på henne, men det kan ju vara ngn tand som är vass och gör henne illa i kinden. Alltid är det något man ska oroa sig för när man har djur.

Lillis och Jönsson var här och hälsade på idag. De fick lite mat och hade med sig en princesstårta som vi fikade på. De var på väg ner till Oskarshamn där de ska praktisera på ett gym i 6 veckor. De ska vara inneboende hos Rasse. Hoppas de sköter sig, städar, lagar mat och sover ordentligt. Det var ganska halt så jag ringde efter ca 1,5 timme för att kolla att det hade gått bra och möttes av "JAAAAAAAAAAAAAAA mamma, vi är framme!". Men det är ändå första året han har körkort och bil och det har knappt varit halt innan.

Nu ska jag se om Meya kan lämna braskaminen och följa med matte upp i sängen. Hon ligger, till motsats från de flesta hundar som gillar svala platser, nästan på kaminen och är helt skållhet. Stolliga hund, hon älskar värme.

2012 är här

Då har vi nytt år igen. Åren går så fort så man hinner knappt blinka så är det nyår igen.

Vi firade nyår här med Marie och Pelle. Vi brukar göra det och är vartannat år här och vartannat hos dem. Vi hade 3-rätters middag och några raketer att smälla vid midnatt. Hundarna är inte rädda och inte heller hästarna bryr sig om det.
Meya fyllde 6 år på nyårsafton. Grattis! Dagen till ära snodde hon en After Eight.


Igår fick Zinnia flytta in i stallet utan sina hingstföl och det var INTE alls populärt. Hon skriker förskräckligt gällt och man blir nästan döv om man står nära henne. Hon har varit väldigt orolig inatt. Det ser man på hur det ser ut i hennes box. Jodie fick tillfälligt flytta in hos mamma igen och Jackie fick byta till en mindre box. Jobbigt att byta plats på dem så ofta, men är det fullt så är det.. Jag hade dessutom lyckats boka hovslagare tills igår, men då jobbade jag så jag vet inte hur jag tänkte riktigt. Nu kommer han på måndag istället.
Det kommer en spekulant och tittar på Zinnia nästa helg och jag hoppas att de gillar henne. Stället ser jättefint ut och det finns andra avelsston där. Jag kan inte behålla alla ston och det är onödigt att låta henne bara gå här utan att betäckas då hon har en mkt meriterad stam. Sorgligt, men jag får inse att de kan ha det bra även på andra ställen. Därav blev det avvänjning just nu för om hon ska flytta så är det inte så roligt om hon är helt ifrån sig det första som händer.
Grabbarna är mycket lugnare än sin "mamma" och de har t o m lekt idag. Janeiro och Zolero var ända längst bort i hagen och hade akrobatiska lekar under den stora eken. Det är tydligen där man leker för de är ofta där och jagar varandra eller brottas. De kommer in med leriga knän varje dag eftersom de ligger på knä och tampas med varandra.

Dags att gå ut och göra klart i stallet och hugga upp lite stickor att tända braskaminen med. Jag kanske kan lägga mig under värmefilten och läsa lite sedan, men först ska jag vara klar i stallet.

RSS 2.0