Vilken vecka!

Jag vill inte ens tro att det som hände i lördags har hänt! Jag kommer alltid att sakna och sörja Jarrah och får panik när jag tänker på det.
Jag är väldigt glad att jag har fått låna hennes dotter Jakline e.Metall av Cissi med familj och körde henne till stationen i onsdags. Hon seminerades med Tailormade Temptation igår. Hon hade hunnit ovulera innan "lådan" kom, men var fortfarande semineringsbar, så vi får hoppas att det inte blev alldeles för sent. Nu vet vi iallafall var hon är i sin cykel och får ta nya tag om ett par veckor om det inte tagit sig.
Jakline är en stor häst, dryga 175 cm. Det är tur att hon är snäll!
http://flyinge.se/avel/hingstar-2012/temptation/


Jakline som föl


Jakline nu 7 år gammal

Joline åkte till Nina på inridning och jag har redan fått film på att hon rids i alla gångarter utan problem. Hon ser t o m riktigt stadig ut. Kanske kan även jag rida henne. http://www.youtube.com/watch?v=0IV2G2J0oy4
Här är hon arbetad ca 5 ggr och då hade vi aldrig suttit på henne innan. Raskt marscherat av både häst och Nina.

Jag måste ta mig i kragen och rycka upp mig nu och sätta fart mmed staket borta på Kullen så hästarna kan byta hage och beta av de andra två. Jag måste även kolla vem som kan slå och pressa/plasta mitt foder i år. Den som gjorde det förra året har tydligen sålt sina maskiner.

Här är lite bilder från när stona med föl fick ansluta sig till Kullen-hästarna. Det är nog första gången jag släpper föl på bete så här tidigt med utgång dygnet runt. Det har varit rekordvarmt även på nätterna och fölen är ju tidigt födda. När det blev så jobbigt med Jarrah så fick de gå ut och jag har ändå varit helt slut i veckan.































































Jarrah är död!

Både Jarrah och hennes föl dog i lördags natt under fölningen och jag vet inte hur jag någonsin ska kunna komma över det!

Fölet låg fel och trots snabba insatser från grannen Svenne, Jonas och senare veterinären som hade en bit att åka, så kund vi inte få ut fölet innan det var dött och då var Jarrah så medtagen att jag tog beslut att låta även henne somna in. Det var fruktansvärt och met hemskt är det att tänka på att hon fick uppleva detta det sista som hände i livet.
Vi har kamperat ihop i 22 år och jag kommer alltid att sörja henne.

Det som hände har inget med hennes ålder att göra utan hade lika gärna kunnat inträffa när hon var ung.


Mer betessläpp

I lördags släppte vi ner stona på vallen. De sover inne med sina föl, men går ute från ca kl.07-18/19 nu när det varit så fint väder. Förra året väntade jag lite för länge efter att gödningen kom på och de hann knappt äta i takt med att det växte. I år har jag så himla mycket bete att det inte gör ngt om detta äts upp redan nu för så snart fölen kan sova ute på nätterna så flyttar jag bort dem till Kullen. Hur som helst så var släppet MYCKET livat och Zoega och Jackie sprang så mycket med sina föl att de blev helt slut. Zuprema har t o m haft träningsvärk ett par dagar efter för shit vad hon fick springa. Zoega var inte klok på en enda fläck och roade sig kungligt utan en tanke på att det stackars fölet sprang snabbare än hennes ben bar henne :).

Joline är nu lämnad hos Nina på inridning och började med löshoppning direkt. Fast hon aldrig har provat förut så fattade hon och hoppade snällt. Jag hoppas att det går snabbt att rida in henne så hon kan komma hem och gå på skogspromenad med Bergin bara jag har ngn som vill komma och rida med mig.

Jarrah har inte fölat än, men hade ett ödem under hela magen imorse. Det var som hårda kanter ändra fram mot armbågarna. Stackarn! Inte äter hon så mycket heller. Tack och lov är hon i mycket gott hull redan innan och lär sätta igång att äta efter att ungen är ute.

Filmer:
Kullen: http://www.youtube.com/watch?v=7TRtnyRF_KM

Hagen:http://www.youtube.com/watch?v=7lKYCrPKqzs&feature=relmfu

Björnvarp: http://www.youtube.com/watch?v=e_HftYXXn3E&feature=autoshare

Bilder från lördagen:


































































































Ännu mer bilder


Jag fotar så mycket och vill gärna se till att de bästa bilderna finns både på min dator, på Facebook, på bloggen och på den externa hårddisken. Kort sagt, sprida riskerna vid händelse av datorkrasch.

Inatt har Sally hållit sig lugn och inte kommit in med några levande djur. Inga döda heller för den delen. Skönt!

Jarrah har inte legat inatt, men juvret ser inte riktigt färdigt ut. Däremot tror jag kanske att Joline drabbats av juverinflammation i ena juverhalvan. Jag ska försöka mjölka ur den "sura" mjölken och tempa henne. Hon ser inte ut att må dåligt och var inte öm i juvret, men är bra mkt större och hårdare på ena sidan. Hon ska åka till Nina Lilja på måndag och ridas in, så jag hoppas att hon mår bra och att vi slipper skjuta upp det. Inridningen har redan blivit uppskjuten i ungefär 5 år...
























































































Bilder på hundar och Sally

Idag fångade jag buskatten Sally på bild när hon jagade en fjäril. Ett par blev riktigt bra!
Inatt har hon kommit in med råttor två gånger och tagit med dem upp i sängen. Lagom roligt!




Fjärilen syns vid vänster öra


Fjärilen är vid höger tass






Troja


Messi




Minna




Meya


Red bag delivery

Till mina uppfödarvänner!

Jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om fenomenet Red bag delivery när det gäller fölningar. Det innebär att moderkakan ligger för födslokanalen så att den stoppar fölet från att komma ut. I människovärlden tror jag att de gör kejsarsnitt när detta inträffar, men på hästar har man ju ingen möjlighet att ta reda på hur det förhåller sig, än mindre snitta ett sto i stallmiljö.

När Droppen fölade i år så larmade gjorden och jag kikade på monitorn och stack ut i stallet eftersom jag såg att hon just lade sig tillrätta för att börja krysta. Väl ute så ser jag inte den vanliga vita fosterblåsan utan den är röd och ser mer ut som rött kött. Shit, tänkte jag, hon får ngn form av framfall, men så kom jag på att jag läst om detta med red bag delivery där (moderkakan kommer före fölet) ngn gång för länge sedan och att det var MYCKET bråttom att få hål på moderkakan och i princip slita ut fölet snabbast möjligt för att undvika syrebrist. Man skulle inte ens vänta på att stoet krystade utan dra ändå. De kan tydligen vara väldigt svårt att få hål på en moderkaka så det kan krävas sax eller kniv, men jag körde in fingrarna och slet sönder den och där bakom kom benen och huvudet som det ska. Jag tog hål på fosterhinnan och hjälpte henne, menn i takt med värkarna som vanligt och han kom ut väldigt snabbt. Själv blev jag översköljd av blod så stor jag var och moderkakan/efterbörden kom ut ihop med fölet.
Det droppade rent blod om stoet efteråt, men moderkakan innehåller ju så mkt blod att jag inte orodae mig för det. Hade jag tänkt på det så hade jag kunnat spruta henne med lite Partoxin som jag ändå har hemma för att få livmodern att dra ihop sig och tömma sig, men det slutade ganska snart och hon har mått fint efteråt.

Nu gick Raindrops fölning bra och fölet har inga men utan är en pigg och glad fölunge som blev en månad igår.
Jag vet att det finns info om detta på nätet och även youtubeklipp om ni vill titta så ni är förberedda om det inträffar.
Detta var första gången på över 70 fölningar som jag var med om det och jag är ganska lugn av mig och handlade rationellt. Det är viktigt att veta vad man ska göra eftersom det är bråttom och är man inte med så går det åt pipan och man mister i vilket fall fölet.

Tillägg: De flesta fölningar går naturligtvis bra och det här mkt ovanligt. Lägg in det i "hårddisken" så kanske ni kommer ihåg det om det mot all förmodan behövs.

Resultatet:


Rainman e.Corlensky G-Sit This One Out XX

Hingstarna släpps i Björnvarp






















































Sommarkänsla

Det är så varmt idag på morgonen att jag får sommarkänsla!

Stona äter kraftfoder inne, sedan får de gå ut och äta sitt ensilage. Jag väntar på att gödningen ska komma på vallarna och sedan på lite regn innan de kan få gå ner på vallen och beta på dagarna.
Joline är här hemma med fölstona för hon ska åka till Mantorp på tisdag och bli inriden. Ikväll ska jag frisera och trimma lite på hennes behåring och igår var hovis här och verkade henne. Jag ska ta före och efter-bilder.

Jarrah såg mer fölfärdig ut förra veckan, men jag vet hur snabbt det gick förra året från att juvret så helt tomt ut tills det började rinna och Janeiro kom. Hon är stor och tung så det vore skönt att ha det avklarat.
Janeiro hälsar förresten att han är pigg och glad fast har haft en hovböld. Ajaj! Jag tror att matte Mia är kär i sin lilla häst. Jag ser fram mot att få se lite nya bilder på honom nu!

Jag har tagit semester det här dygnet för att vara hemma hos Jarrah, men det verkar vara i onödan. Nästa gång jag ska sova på jobbet är nästa fredag och söndag och då vore det fint om fölungen var på utsidan eftersom fler ordinarie personal ska vara ledig så det blir svårt för mig att byta bort el ta ledigt.

Här kommer nu en mängd bilder från i tisdags när jag släppte ut Bergin, Zoda, Windy och Jodie på bete med Malins hjälp. Vi ledde Bergin och Zoda bort till Kullen och hade Windy och Jodie med lösa. Sedan tog vi in pojkarna i stallet och satte på grimmor, backade intill med släpet och lastade dem så de fick åka till Björnvarp på bete långt från alla brunnstiga ston. De har verkligen blivit hingstiga på slutet och det är oroligt att åka hemifrån och inte veta om de plötsligt vågar trotsa elstaketet och försöka ta sig över.





















































Det kommer mycket fler..

Kommer mer senare








Vi kör lite fler bilder

Jarrah har inte fölat än, men det är som sagt inte dags än egentligen. Hon börjar dock se ganska redo ut, så jag är säker på att hon inte går över 10-14 dagar iallafall, som hon brukar. Hon sover platt som en pannkaka på nätterna ännu, så jag kan inte ha larmet på för både svett och liggläge för då får jag vakna ideligen och titta på en sovande häst i monitorn. Jag har tagit ledigt dygnet på torsdag och sedan jobbar jag inte dygn förrän den 18:e och då hoppas jag att det är klart. Om inte får jag nog offra lite mer semester eller byta pass om ngn snäll kollega vill.

Här är en massa bilder, men jag får kommentera dem senare. Måste sticka mot Frödinge och 3-årstest snart. Bergins son Bruce fick hopputmärkelse på 3-årstest för ponnyer igår med bl a 9 på typ och 88 i hoppning samt hade 46 poäng och klass 1 på gångarter. Duktig kille! Någon borde ta fler föl på Bergin. Hon är ett riktigt fint sto för ponnyavel.






















































Jarrah och hennes fölning

Det är ju bara Jarrah kvar att föla och de andra fölade tidigare än de brukar, ca 2 veckor innan mitt sätt att räkna, som är det gammla hederliga 11 månader (335 dagar). Betäcks de sista gången 15 juni så räknar jag med föl omkring 15 maj. I år fölade Zoega på 321 dagar, Raindrop på 325 dagar och Jackie på 324 dagar.
Förra året sa jag den 12/5 att det såg ut att dröja minst en vecka innan Jarrah fölade för hon hade inget direkt juver och sov gott om nätterna. Den 15 maj när Joline fölade så sprutade mjölken om Jarrah och hon fölade sedan på kvällen den 16 maj.
Hon är sedan seminerad sista gången 16 juni och är idag på 321 dagar. Hon sover som en gris på nätterna, helt platt på sidan som inte dräktiga ston gör i vanliga fall. Trots sina 22 år på nacken är hon vis som en katt och skuttar upp lätt som en plätt. Hon har ganska spänt juver, men inga vaxproppar än. Hon brukar i vanliga fall gå 7-14 dagar över tiden, men det tror jag inte att hon gör i år. Jag skriver detta för att jag ska komma ihåg det senare, för av erfarenhet har jag inte den blekaste aning vad som hände året innan. Nu ska hon inte betäckas mer, men ändå :).

Idag är fölen ute hela dagen och har det skönt.

Jag fortsätter med bilder


Hela gänget med den gamla skolan i bakgrunden.
 

Jairzinho


Jairzinho


Jairzinho har inte ngn fot i marken


Jairzinho


Jairzinho


Jairzinho


Zuprema


Jag och Rainman pussas <3


Rainman med lera på ryggen


Tjohej mamma! Rainman skuttar, men mamma bara äter.


Jarrah och dotter Jackie kliar


Jarrah och Jackie kliar gärna varandra.


Matte och mysplutten Rainman

Igår började fölen lite försiktigt att söka kontakt och idag har de busat lite med varandra. Det lär inte dröja länge innan det är full fart blandat med att de ligger i en hög och sover. Mammorna är fortfarande lite på sin vakt och ill inte släppa dem helt, men snart kommer de inte att orka utan inse fördelen med delad vårdnad och barnpassning. Jag tror att minstingen är tuffast, eller mest aktiv iallafall. Det brukar vara grabbarna som leker mest och stofölen är mest med när de springer. De vill inte brottas på bakbenen eller ligga på knä och tampas. Förra året gick Jodie mest med stona eller sprang stora vändor på egen hand medan de tre pojkarna ägnade sig åt kamplekar.

Jag har jobbat ett dygn och vi var ute på restaurang och sedan tittade vi på majbrasan på flotten ute på vattnet och när de sände upp sådana där lyktor. Sedan sov jag dåligt för jag hörde folk som skrek. Det var dans på Folkets Hus så det var väl lite rörelse på folk hala natten.

I år ska jag bara betäcka ett sto och det blir Zoega med Tailormade Tempation. Hon borde åka typ idag eller imorgon, men jag avvaktar nog nästa brunst för ska hon föla 14 dagar tidigare även nästa år så får jag föl i mars och det ill jag inte ha. Det är för jobbigt med vädret om de ska stå inne mycket i början och stressande när jag jobbar borta vissa dagar. Jag tyckte att de fölade för tidigt i år också. I slutet av april och hela maj är OK att få dem.

RSS 2.0