Julen kom och gick

Så var julen avklarad. Det är så hysteriskt innan med mat, julklappar och städning och sedan är det över så fort. Vi var här och åt på kvällen och efter ordinarie julklappsutdelning så lekte vi julklappsleken också. En trevlig dag med fian julklappar. Jag fick bl a en kaffemaskin, en fin "Hagen"-skylt i ek, en bok, presentkort på Rosenserien, två delar till mitt Pandoraarmband och lite annat.
Hundarna är som vanligt eld och lågor över sina paket och i år fick de lurviga apor, hundkex och kransar av tuggben. Sally var helt stollig och fick rumsarrest i tvättstugan medan jag dukade. Hon hängde i dukar och allt hon kom över samt välte granen en gång. Jag räknade till 9 kulor som inte längre hängde i granen redan på morgonen...
Hästarna fick lite extragod kvällsmat med morötter, röda äpplen och knäckebröd i krubborna.

Vi hade en stillsam juldag med storm på natten. Jag tycker inte om när det blåser. Igår på dagen var det vindstilla och jättefint väder, men framåt kvällen och natten satte det igång att blåsa igen. Det har blåst hela dagen och hästar blir som bekant lite hispiga av blåst. Inte blir det bättre av att flismaskinen satte igång att flisa tidigt imorse med allt oväsen det innebär.
i körde ut en ny ensilagebal i foderhäcken ikväll och när plast och allt var av så var den äcklig och väldigt möglig, så det var bara att byta till en ny som var helt fräsch.

Resa med förhinder

Idag skulle Janeiro åka och bilen skulle komma vid 14-tiden. Det gjorde den också, men precis när han började bromsa in på vägen small det som ett kanonskott och jag trodde att ett däck small. Det var dock luftbälgen (en av åtta) som gick åt fanders med följd att allt lufttryck försvann och bilen stod i sitt lägsta läge. Det går inte att köra med. Han ringde någon kompis som tipsade om hur man kunde laga det provisoriskt, men då visade det sig att det var fel bälg och den som var trasig satt så illa till att det inte gick att nå utan att hissa upp bilen. Han fick ringa Volvo-assistans och innan de kunde bestämma sig vilken ort som skulle ta det så hann de gå 4 timmar. Han hade 7 hästar på bilen och de var mycket oroliga efter ett tag.
Jag tackar gud att bilen gick sönder innan vi hade hunnit lasta Janeiro. Han stod nu tryggt med mamma Zinnia och grabbarna. Jag hade tagit in alla hästar innan vi skulle lasta och nu har jag jobb kan jag lova med att sanera efter virriga hästar. De har hört de andra och hästar som är virriga springer omkring och SKITER kopiösa mängder var de står.
Efter ett par timmar hör jag världens liv och en häst har gått omkull på bilen och har panik. När den upptäcker att den inte kan ta sig upp så blir den istället helt apatisk så vi fick bokstavligen rulla ut honom nedför lämmen ut på vägen på isen i mörkret. Jag trodde att han skulle bryta nacken eller minst ett ben, men han reste sig ganska oberörd med trasigt täcke. Av ed täcket och lasta på honom igen. Efter ett par försök gick han på igen. Tur det var den yttersta hästen och tur att han inte stod ensam någonstans utan hjälp.
Efter 4,5 timmar kom mekanikern och efter en halvtimme hade han lagat felet högst provisoriskt. Han kunde inte höja och sänka boggien och det var stor risk att det skulle haverera igen så lillprinsen fick stanna kvar och blir istället hämtad efter nyår. Hoppas innerligt att han tar sig fram till Stockholm och att han får tag på en annan bil så han kan fortsätta uppåt landet imorgon.
Vi har servat med kaffe och fika och skickade med 4 julskinkmackor och en påse godis på vägen ifall han blir stående igen. Stackarn!

Janeiro var lyckligt ovetande om allt och hade en rolig dag i hagen med polarna igår. Det var lite kallare så marken var fast och det gick bra att springa.

Janeiro och Zolero (lite suddiga) i farten.

Janeiro och Jacuzzi drar ner i skogen en sväng..

Morsgrisen Zolero stannar hos mamma och spanar efter de andra.


Jacuzzi


Med Janeiro i kölvattnet.

Janeiro


Mamma Zinnia


Stallets drottning Jarrah med en och annan lerfläck. Hon är snart 22 år och väntar sitt 15:e föl. Hon är i otroligt bra skick för både ålder och antal barn.


Windy ser lite ängslig ut.

Jag måste försöka fota lite i stohagen också. Men de står mest vid foderhäckarna och käkar och det blir inte så roliga kort av det.

Idag blir det fullt fart med att först fixa stallet, sedan städa och handla och slå in de sista julklapparna.

Första snön!

Idag har det varit ett jäkla skitväder. Det började regna någongång inatt och sedan övergick det till snö på morgonen. Hästarna fick äta frukost inne och accepterade det trots att det inte hör till vanligheterna. De hörde väl hur det smattrade på taken och begrep att det var skönare inne. I vanliga fall brukar de ha väldigt bråttom ut och bara dra omkring på maten om de inte får det ute. Jag tog ut dem vid 9-tiden och då var det vitt ute. Fölen var som tjuren Ferdinand när han ska in på arenan, men bara de vågade ta klivet ut i det vita så upptäckte de att det var väldigt roligt. T o m Zinnia var busig och sprang en del med sina pojkar. Tyvärr blev forona lite mörka och med snöprickar på, men man kan se hur kul de har.
I stohagen hade alla hästar täcke, t o m lilla Jodie. De var ute mellan 9-16 och var relativt torra under sina täcken. Det var bara lite vid manken som var fuktigt. Även Zoda och Windy hade skoj i snön, men de höll till flera hundra meter ner i hagen och jag orkade inte gå dit och fota.



Jacuzzi och Janeiro upplever sin första snö. Tjohej!


Zolero o Zinnia


Janeiro och Jacuzzi


Jacuzzi och Janeiro


Jacuzzi och Zolero


Janeiro


Jacuzzi och Janeiro


Zolero och Jacuzzi



Familjen

Idag har vi fått vår nya braskamin färdig och premiäreldar. Just nu är det 28,5 grader i köket eftersom även vedspisen är tänd. Vi firade med en dyr flaska champagne som jag vann i en säljtävling för ett par år sedan och som det inte blivit av att vi druckit. Den var väldigt god!

Solskensfoton 14 december!

Idag hade jag med kameran ut i hagen och fotade hingstfölen och Zinnia. I den andra hagen ville jag inte fota för dels är de flesta leriga och så är det väldigt lerigt omkring dem.


Kö till maten! Tre småpojkar om två spenar.. Hon är bra snäll Zinnia.






Jacuzzi




Jacuzzi



Zolero


Janeiro



Janeiro


Janeiro


Jacuzzi och Janeiro kollar vad Tomas gör under granarna


Janeiro


Janeiro


Vaccinationer

Dagarna är mörka, trista och blöta. Fy, vad lerigt det blir! Samtidigt är det bra att det är varmt för det blir lägre elräkningar. Förra året så här års var rent sanslöst dyrt med elen då det var konstant minus 20 grader. Vårt hus är gammalt och mkt kallt på golven (bara trä och ingen isolering under). Nu håller vi på att installera en ny braskamin som tillsammans med vedspisen förhoppningsvis ska värma gott.

Thorild var här och besiktade Janeiro igår och vaccinerade stona mot virusabort. Det var andra sprutan och jag tycker att både Jarrah och Droppen reagerade lite på det genom att tappa matlusten. Fölen har fått sin andra stelkramp/influenaspruta. Både Janeiro och Jacuzzi fick lite reaktion efter sticket i form av en knöl/svullnad. Jacuzzi verkade öm på sin, men inte den andra. De verkade dock inget nedsatta för övrigt. De kan få lite feber och bli lite hängiga och tydligen var det mer biverkningar efter andra sprutan. Jag vet inte varför, men det är ju ändå lite av "sjukdomen" som sprutas in för att kroppen ska bilda antikroppar. Jag kommer ihåg att barnen ofta blev både svullna, ömma och lite hängiga efter en del sprutor, men det gick snabbt över.

Sedan kom Johan på kvällen och verkade Janeiro, Zoda, Joline och Jarrah. De andra får vänta. Dels var det inget att ta på dem. De har nött hovarna otroligt bra, men Janeiro skulle ju vara fin när han åker och Zoda hade trampat sönder ena fram sist så jag ville att han skulle hålla efter den lite så det inte drar iväg åt fel håll. Jarrah och Joline har lite bärrandsröta/hålvägg och behöver också lite mer pyssel.

De här bilderna har Frida Reuterskiöld tagit på fölchampionatet och jag har köpt rättigheterna att använda dem.

Nehe, det går inte att publicera bilder idag.

Mörkt och lerigt

Det blir knappt ljust om dagen så här års. Det har varit ovanligt grått och trist ett tag nu och regnet som kommit har tinat upp det som faktiskt frusit till lite och gjort att marken i hagarna är väldigt leriga. Trist! Hästarna verkar dock inte så bekymrade. De har så pass stora hagar och behöver inte gå där det är som lerigast om de inte vill.

I övrigt händer det inte så mycket. Jag jobbar vissa dygn och resten av tiden går åt att sköta allt här hemma. Jag ser fram mot 100-klubben i januari. Det är med Agria och vi ska på Wallmans. Det ska bli jättekul!


RSS 2.0