Värmebölja med stort b

Nu har vi väl fått kompensation för den kalla vintern och den ruggiga våren? Det är varmt så man knappt orkar röra sig och med värmen kommer insekterna.
 
Hästarna står i den täta granskogen hela dagarna och äter ingenting. Det gör väl inte så mycket på de flesta, men Raindrop har blivit tunn på några dagar. Hon är den som lider värst av insekterna och springer/går för att komma undan. Jag provade insektstäcket på henne ikväll, men det är för litet. Jag måste köpa ett större. Hoppas de har bra erbjudanden på Falsterbo! Jag testade att ta med kraftfoder till henne ikväll och eftersom hon är högst i rang så gick det bra. Ingen vågade fram och försöka ta för henne.
Joplin är halt. Det verkar sitta i ena eller båda framhovarna. Vi verkade henne i måndags och hon hade lite hålväggar. Hoppas det inte har kommit upp en massa skit där så det är därför hon har ont. Vi får avvakta ngr dagar och se vad som händer.
Zinnia semineras imorgon och planen är att hon ska sköljas efter att ägget har gått. Ett nytt grepp även om hon inte ser ut att samla på sig vätska.

Jag jobbar min sista dag imorgon och sedan har jag 2,5 vecka ledigt, jobbar en vecka och är sedan ledig igen.
På fredag ska jag jobba på cupen.

Midsommar avklarad

Så var midsommarhelgen över och jag jobbade på midsommarafton. Vi var här hemma och åt sillunch och efterföljande jordgubbstårta. På kvällen grillade vi innan vi åkte ner till Viken och sov där.

Igår var det en lugn dag, jag gick i skogen med hundarna och målade lite på stallet. Vi åt räkor till "middag" och avslutade kvällen med fotboll (USA-Ghana) och jordgubbar och glass.

Hästarna har det kanon på betet och nu är flocken samlad. Det är bara Zinnia som är kvar på Lindevik. Hon sprutades igång i fredags, så jag hoppas på seminering efter helgen. Jackie går på Björnvarp tillsammans med Pärlan och Bergin har åkt till Gusum för att de ska se om de kan ha henne i sin verksamhet under vintern. Jag vill inte sälja henne, men det gör inget om hon inte står här och tar upp en plats i vinter. Jag hoppas att hon sköter sig.
Den kommande veckan är det inte några resor till Linköping förutom att Zinnia antagligen ska hämtas hem efter avslutad seminering. Skönt, för jag är rätt less på vägen över Ukna/Falerum/Åtvidaberg.
Zodas sår är mkt finare och snart läkt. Skönt, för småsår är inget vidare så här års när det är flugor överallt. Jag hatar flugor!

Nu ska jag snart åka och jobba ett dygn igen. Sedan jobbar jag ett extrapass på tisdag och så mitt eget på torsdag. Efter det är det semester i ett par veckor!

Nästa helg är det fotbollscup igen, Nils Liedholm Cup, på Grännäs. Jag har lovat att sköta hemsidan på fredagen från 9:00-21:00, sedan får någon annan sköta det resten av helgen. Det är jättekul, men jag har ingen som är med och spelar längre och då blir det kanske inte lika intressant att lägga hela helgen på Grännäs. Micke ska också vara där en del, men inte lika mkt som övriga år.

Hästar på nytt bete!

Hästarna har det helt super på det nya betet. Det är mängder med mat och en trevlig skog att stå i om man vill ha skugga. Hagen är rejält stor. Jag har inte ens gått runt den för det är bara staket på två sidor, resten är mot sjön och jag hoppas att de inte simmar bort.
Zoda har ett litet sår på ena kotan som flugorna äter i. Jag ska få bra salva av Bitte att sätta på. Typ som gamla hederliga Socatyl, som stelnar och ger bra skydd mot insekter.
Jag var nyss borta med vatten och en saltsten och då låg Zoda och Joplin rygg mot rygg och sov. Imorgon kommer även Windy hem, så då är skaran samlad. Ett tag iallafall.

Jag har varit och handlat idag, det var ca en timmes kötid på Ica i Gamleby. Borde inte "infödingar" ha en egen kassa? På bolaget gick det smidigare. Jordgubbarna var hutlöst dyra, men jag köpte två liter iallafall.

Jag jobbar imorgon, men jag hoppas vi kan åka em hit och äta sill med familjen på dagen och sedan grilla på kvällen.

Joline njuter:


Kollar nya hagen:



Jackie är dräktig!

Jackie och Zinnia kollades i måndags och det var en tumme upp och en ner. Jackie fick åka hem och Zinnia fick stanna kvar med annat sällskap. Hon har inget direkt på gång så det blir väl kanske att spruta igång henne efter helgen.

Idag var det dags att kolla Droppen och inte fan var hon dräktig. Det börjar bli segt med trassel. Hon ska semineras imorgon och på fredag, för sedan skickar de inte ngt på hela helgen. Ny koll på måndag.
Joline som haft en lång brunst med ägg på bägge äggstockarna hade inte släppt idag heller. Hon seminerades igår och sprutades av idag. Det ska väl till mkt tur för att det ska bli ngt av det och tur är det minsta jag har.

Mamma har varit här och hjälpt mig att måla. Hon har målat nästan hela stallet medan jag har åkt runt och först fått nya däck och sedan varit i Linköping med hästar. TACK!

Ikväll är Samme här och har hjälpt mig att måla uppe på gavlarna. Vi fortsätter en stund imorgon.

De hästar som är hemma har fått flytta till nytt bete. Det verkade de uppskatta, men det är väldigt mycket mygg ikväll, så de vandrade runt en del.
Imorgon ska vårt foder pressas. Det slogs i måndagskväll efter att det regnat hela dagen, så det var fortfarande ganska surt i botten av strängarna.

Full rulle

Sedan sist så har jag varit och hämtat hem Jarrah från Örebro. Hon var tjock som en tunna och det är bra det för hon har väldigt lätt att tappa hull och det går fort. Nu går hon här hemma med stona och föl. Jag vet inte om hon ska få åka till Björnvarp senare, men det får bli efter de kritiska dygen och nästa koll vid 4 dagar isåfall.

Idag har hovslagaren varit här och gjort alla hästar, utom Joline och Joplin, fina om hovarna. Vi får fixa dem när de är hemma från seminstationen.
Zinnia och Jackie fick åka till Lindevik ikväll för dräktighetskoll imorgon. Zinnia är på 16 dygn och Jackie bara på 14, men de kikar på henne iallafall. Är det tveksamt så kan hon vara kvar till onsdag.
På onsdag ska även Droppen kollas på 16 dygn.

Imorgon ska jag jobba igen och sedan är det snart midsommar och då jobbar jag igen. Vi firar midsommar här hemma med sill och potatis på dagen, dans kring stången på eftermiddagen och grillat på kvällen.

Jag rensade lite ogräs förut idag och då hittade jag denna filur:


Jag har inte sett en sådan stor Ekoxe sedan jag var liten. Vi hade sådana i sommarstugan ibland. Förra året såg jag en hona här, men detta är en hane och den var nog ca 7 cm lång.

Jarrah är DRÄKTIG!!!

Inget telefonsamtal har gjort mig gladare än när Lena ringde från Eklunda imorse och sa att Jarrah var dräktig! Gud, vad skönt! Jag var på väg till jobbet, men vände om och hämtade släpet så att jag kan sticka direkt imorgonbitti och hämta henne.

Jobb, jobb och jobb

Igår hade jag en jobbdag här hemma. Jag gjprde färdigt staketet hos grannen där jag ska ha hästarna gå i sommar. Det är bara att köra dit vattenbaljor, batteri, elaggregat och så lite hästar. De ska verkas imorgon. Vi tar de som är här först och sedan åker vi till Björnvarp och fixar de 4 som är där. Joline och Jarrah missar, men vi får köra en uppsamling för dem ngn annan dag.

Jag tömde Zoegas box också och fick ont i ryggen, så jag tog inte ngn mer, men det är två bäddar kvar att köra ut samt lite spån i boxarna där hönsen bor med sina kycklingar. När allt är ute ska jag skura och måla färdigt inne i stallet.
Igår målade jag dörrarna invändigt och dörrkarmar. Det tar sin lilla tid. Jag ska åka och köpa färg till stallet utvändigt och tll vindskivorna snarast. Lillis har lovat att hjälpa mig att måla lite i sommar. Bäst att utnyttja det!

"Småhönsen" har fått flytta in till stora hönshuset. De har bott i ankhuset ett tag. Förra året var det svårt att få kycklingarna att fatta att de skulle gå in på ett nytt ställe, men de här fattade direkt och gick snällt in igår. Jag håller på med operation "Stäng skatjävlarna ute från hönshuset", men det går inget vidare. De hackar sönder mina ägg. Mamma tipsade om råttfälla, men då kan man väl ge sig på att det är en höna som trär in huvudet i den först, så det vågar jag inte. Jag får väl sätta ngn på pass med luftgevär och skjuta den jäkeln.


Idag ska jag jobba och jag tror att B-laget spelar på Grännäs ikväll, så då kan vi titta på matchen. Annars är det rätt lugnt så här års när alla aktiviteter har sommarlov. Micke är sjuk och på väg hem från stan. Han har feber och är jääääätttttesjuk! Alltså är det bra om jag håller mig borta härifrån idag så jag inte blir sjuk jag också. Hundarna får stanna hemma och hålla husse sällskap och det passar nog Meya bra, att ligga i sängen och vara sjuk hela dagen.

Jag har fått lite svar på mina hästar som är till salu. Det vore skönt att sälja några innan vintern, så det blir lite färre hästar att stalla upp. Det verkar som det börjar röra på sig på marknaden igen efter att ha varit segt i ett par år.

Skit också!

Jag lastade Joline och Joplin och åkte till Lindevik för dräktighetsundersökning på förmiddagen. Hon var INTE dräktig. Jävla skit! Jag känner på mig att det kommer att bli mycket trassel denna säsong. Jag lämnade dem, då Joline hade ett stort ägg att seminera på redan imorgon. De fick gå med samma fölsto som sist de var där.

Igår var jag på möte i avelsföreningen. Det var egentligen mer en social samvaro och vi fick jättegod mat hos Lotta och Magnus. Jag passade på att hälsa på Justin. Han var den som kom fram först av alla 11 hingstar. Han är väldigt social. Det är väldigt konstigt att Jarrah får så sociala och goa barn när hon är så speciell själv.


På eftermiddagen har jag fixat med grannens staket där jag ska ha stona gå efter att hovslagaren har varit här. Jag har bytt ut stolpar och skruvat i en massa isolatorer som snöröjningen sabbat, så nu är det bara att spänna upp trådarna och koppla på elen. Jag ska göra det färdigt imorgon har jag tänkt.

Jag och hundarna har gått en skogspromenad nu och jag ska gå ut och fylla på vatten till hästarna och stänga om hönsen snart. Jag har problem med att ngn hackar sönder ägg och trodde att det var ngn av hönsen eller tupparna, en det är skator. Jäkla odjur! Dessutom har Minna lärt sig att leta upp hönor som värper i lilla stallet och i hästarnas boxar. Hon kör upp dem och kollar om det är ngt ägg. Finns det något så äter hon upp det. Hundskrälle!
Jag skulle behöva mocka till hönsen också. Jag kanske skulle köra ett par kärror nu ikväll och känns mig lite nyttig? Ja ta mig tusan, jag går ut och gör det direkt!

Halv storm och höstkänsla

fick jag idag när jag gick ut. Fasen vad ruggigt och blåsigt!

Igår var vi på studentutspring och efterföljande fest. Stoffer tog studenten och det var faktiskt uppehåll just då trots att det regnat större delen av dagen. Det var vår första student av tre, tre år i rad.

Jag lägger ut fler bilder en annan gång. Måste åka till jobbet nu.

Vi var hemma straxt före kl.22 och då tog jag in hästarna så fölen skulle slippa stå och sova eller lägga sig i det blöta gräset. Det tog inte många minuter innan alla tre snarkade i halmen.
Igårkväll hittade jag ett riktigt mörkt kanelfärgat ägg i ett rede. Min Maranhöna har börjat värpa! Jättefint!

Släppt stona på vallen

Nu på morgonen släppte vi ner Joline & Zoega med döttrar på vallen. Inte sprag de så mkt men några bilder blev det iallafall. De var mest intresserade av gräset!
Jag hoppas att Raindrop är klar på stationen imorgon så hon får komma hem och göra dessa damer sällskap.
Nu ska jag greja lite med staket igen och strax kommer Samme, Lillis, Jönsson och Robin och äter lite grillat på väg hem från Oskarshamn. De har varit och hälsat på Rasse där och har haft Mickes bil.
Jag ska nog åka till Viken och titta på B-laget kl.17. Både Samme och Lillis ska spela. Jag tar med kameran!


Är det sant? Finns det så här mycket mat?


Kan man springa i det höga gräset eller måste man hoppa över det?


Zoda växer så det knakar och är säkert en decimeter högre över korset.


Zoega och Zoda


Zoega och Zoda




Joline i täten


Zoega


Joplin


Joplin när hon kommit på att man kunde springa genom gräset istället för att hoppa över det.

och så en bild på Minna:


Lördag igen

Så var det lördag igen och idag ska vi greja ute. Micke har med jord hem som ska ut i trädgården och jag ska placera ut stolpar där vallen ska delas av och sedan ska "någon" slå ner dem. Jag måste åka till Gamleby och köpa lite stängselmaterial innan det kan bli färdigt. När Droppen kommer hem ska de släppas på där.
Hon ska semineras idag och kollas på måndag. Jag hämtar henne så fort det går för fölis var lite lös i magen igen och då vill jag ha henne hemma och under uppsikt.
Även Zinnia semineras idag och sprutades av igår, Jackie sprutades för att komma igång ordentligt. Hon har seg tillväxt på sina ägg.

Joline och Zoega med döttrar har det så skönt här hemma och går ute dygnet om. De fodras fortfarande så jag får slut på den öppnade balen och de får lite ktaftfoder också så länge de går i hagen här vid stallet. Den är ganska nerbetad och de dumskallarna går inte ner mot ån där det finns bättre med gräs.

Bilden förställer Zogge och Raindrop med bebisar som sover.

Det är så himla lugnt i sto/fölhagen och de är snälla mot de andras föl. Joline är den som ägnar sig mest åt att pyssla med sitt föl. Hon gnuggar henne ofta på ryggen med mulen och myser. Nyss såg jag henne klia på Zogge också. Hon är verkligen tillgiven mot både oss och sina kompisar. En fantastisk häst!

Meya och Minna är väldigt varma i denna sommarvärme och vill bada i sjön ofta.



Nej, dags att ta tag i dagen. Jag ska börja med att köra dammsugaren ett varv härinne. Hur mycket hår kan en labrador egentligen tappa??? Minna borde vara naken vid detta laget, så mkt hår som hon fäller.
Sedan är det staketarbete som gäller.

Samme och Lillis kommer väl snart och ska låna Mickes bil. De ska åka ner till Oskarshamn och hälsa på Rasmus.


Sommarkänsla

Nu har vi fått riktig sommar. Igår var det jättevarmt och härligt. Syrénerna luktar så gott just nu. Underbart!

Inatt var hästarna (fölstona) ute för första natten och det innebär att jag slipper att mocka idag. De fodras fortfarande för dels har jag en öppnad bal och så får de lite kraftfoder innan jag kan släppa över dem på vallen och det riktiga betet. Vi måste sätta några stolpar där först för vi ska dela av vallen och slå en bit av den i förstaskörden.
Joline är hemma och seminerades i lördags med Cohiba. Istället är Raindrop på seminstationen och ska kollas imorgon igen. Hon var inte riktigt klar för seminering igår. Jag har haft svårt att bestämma hingst på henne, men nu är jag färdig och det blev Baltimore. Han vann bruksprovet i hoppning förra året och jag tror att han kommer att få en bra tävlingskarriär samt att de föl jag har sett (på bild) ur första årgången verkar väldigt fina.
Zinnia semineras idag också och blev seminerad i tisdags. Jackie är på gång med en brunst. Hon har varit seg, men nu verkar det hända grejer.
Jarrah hade ovulerat igår, alltså släppt sitt ägg. Dessvärre var det en segdragen brunst som inte känns så lovande för ett bra resultat. Hon seminerades 3 ggr. Lustigt nog hade hennes dotter Jawa exakt samma beteende och seminerades lika mga gånger. De båda får nu stanna på bete tills det är dags att kolla dem. Jag vågar inte chansa på att åka och hämta hem henne efter detta och det blir billigare att låta henne stanna där i två veckor än att ägna två dagar och en massa bensin i resor om hon inte är dräktig och måste åka tillbaka igen.
Det är bra med blogg för nästa år när jag har glömt allt detta eller missat att skriva upp ngt så finns det här.

Nu ska jag snart åka och jobba ett dygn och det står ridning på schemat. Men först ska jag gå ut och fylla på hästarnas vatten, ge dem frukost och utfodra mina pullor.


RSS 2.0