Sommaren kom tillbaka!

Vi har har och har haft underbart sommarväder här med varma nätter. Ston med föl går ute igen och de andra får vara kvar på Kullen tillsvidare. De får komma hem när hovslagaren ska komma om vädret håller i sig. Jag ska byta tillbaka till den andra stora hagen ikväll. Det är 4 veckor sedan de lämnade den och med regnet som varit och sedan värmen som kom efter så har det vuxit upp massor. De får ta en sista vända där innan installningen.

Jag har sådan belutsvånda angående gamla Pärlan som blev 26 år i våras! Hon är slut i sina hasor och har förmodligen ngn form av spatt. Hon var så stel i vintras när det var kallt och mycket snö. Jag ville ta bort henne då, men hon fick vara kvar och skulle få denna sista sommar. Nu är det ju dags att göra slag i saken, MEN nu efter en sommar med gott bete är hon ju i mycket fin form och har inga större besvär av sina bakben. Jag vet ju att det blir annat när hon står stilla inne och sedan ska komma igång igen och att kylan kommer även denna vinter, men det är sååå svååårt att bestämma att en gammal trotjänare som Pärlan ska sluta sina dagar. Även fast jag egentligen tycker att det vore det bästa nu när hon mår bra och inte vänta tills det blir akut och hon lider. Den enda gång hon riktigt är besvärad av bakbenen är när honn verkas och ska sätta ner sina bakben efter att de har varit upplyfta en stund. Då måste vi promenera något varv innan vi kan fortsätta med nästa ben. Hon ser väldigt trött ut emellanåt, men samtidigt är hon blank och fin i päls och i mycket gott hull. Jag kanske skulle prova att ha henne med ungstona i storboxen där hon kan röra sig bättre??? Nu kom denna värme och sköt upp installningen och beslutet ytterligare en tid...

Igår kom mitt spån hem och jag håller på att stuva in det i ladugården för att det ska ligga torrt. 9 pallar är inpackade, men jag har 6 st kvar... Det känns i ryggen vill jag lova!
Jag ska nog sticka emellan med att måla den nya grinden som Micke har byggt och satt upp till ena hagen eller om jag ska åka och handla lite mat till kvällen. Vi ska nog käka Tacos tror jag.

Fotografering i fint morgonljus

Imorse när jag släppte ut stona och fölen sprang de ut på vallen och det var så fint i morgonsol och dimma. Jag sprang in efter kameran och fick lite fina bilder på dem även om jag missade när de sparng som värst.
Fölen har en central punkt runt det gamla trädet som står på vallen. Det är väl som kullen i den andra hagen.
Hingstfölen busar väldigt mycket på morgnarna medan Jodie oftast går med tanterna och äter. Ibland sätter även hon fart och står på bakbenen, men det är som hon tycker att det är barnsligt och något för småkillar. Även Jackie deltar i leken ibland. Hon lär väl aldrig växa upp och bli en mogen häst :).

Vi har hunnit med att se Samme köra folkrace på Toverum, sett Lillis spela B-lagsmatch och vinna med 4 el 5-1
och efter det tog vi upp båten och körde den till Södling för lite genomgång mm inför vintern.


Hästar i morgonsol/dimma


Jacuzzi och Janeiro leker vid det gamla trädet.



Jacuzzi och Janeiro


Janeiro och Jacuzzi


Janeiro och Jacuzzi




Jacuzzi och Janeiro


Balansövningar (Janeiro och Jacuzzi)

Jacuzzi och Janeiro


Jacuzzi och Zolero


Janeiro, Jacuzzi och Zolero


Zolero


Janeiro


Jacuzzi, Janeiro och Zolero


Jacuzzi och Zolero


Zolero


Jarrah


Janeiro och Zolero


Janeiro och Zolero


Janeiro och Zolero


Janeiro och Zolero


Jacuzzi, Janeiro och Jarrah


Jodie


Janeiro


Janeiro


Janeiro myser lite med mamma Jarrah


Jodie


Jarrah och Janeiro


Janeiro


Jodie


Flocken drar iväg!


Flocken på avstånd


Jarrah i morgonsolen. Fotot taget från vårt lilla hus.


Avslutingsvis en liten kisse, Zlatan på promenad.

Wascator i sadelkammaren

Idag fick jag tvättmaskinen inkopplad i sadelkammaren. Vi ska bara förankra den på ngt sätt så ska här tvättas! Jag har visserligen provtvättat idag och det går bra, men min högst provisoriska lösning på att hålla den kvar på sin plats kräver att man står där och vaktar när den sköljer och centrifugerar. Risken är annars att den "går ur bild" och sliter sönder el, vattenförsörgning och avlopp. Min långa köksmatta är nu ren och fin iallafall :)!

Hästarna sprang som stollar nu ikväll och jag såg på långt håll att fölen hade väldigt livat på både 2 och 4 ben. Tvärr var det skymning och kameran låg inne. Jag hade kunnat ha dem ute för det var riktigt varmt, men en kalv blev vargdödad 8 km härifrån i torsdags kväll och kan vargen ta en kalv så kan den säkert ta ett föl också. Det är dessutom under 10 grader om nätterna och väldigt fuktigt, så fölen sover nog gott om de får ligga torrt.
Jag har just varit ute och nattat dem och som vanligt mockat iordning och myst lite med var och en. Även Jarrah gillar lite kvällsms om det är i form av kli på bringan. Hennes son däremot gillar allt mys.

Samme har kört rally i Askersund idag, men det tog visst stopp innan målgång dvs de bröt efter ngt problem. Nya tag imorgon då det är folkrace på Toverum. Lillis spelar match i B-laget samtidigt så jag får väl dela mig och titta en stund på varje. I A-laget har han spelat klart för denna säsong i och med sitt röda kort igår. Man får inte säga fula ord i vanliga fall, men på fotbollsplanen är det dessutom förknippat med viss bestraffning!

Filmer på Jacuzzi och Janeiro

Jag kom på att jag inte har lagt ut filmerna från fölmönstringarna, alltså de som gjordes av vår anlitade filmare.

Jacuzzi: http://www.youtube.com/user/nklhswb#p/u/10/25LMI4OFYuw

Janeiro: http://www.youtube.com/user/nklhswb#p/u/14/HG7togBwamU

Nu ska jag se om  jag kan redigera ihop en liten film från häromdagen när hästarna sprang på vallen.
Klart: http://www.youtube.com/watch?v=q4AfkOScbMU&feature=youtube_gdata
Lille Zolero är den som inleder filmen. Min lilla ankunge som kommer att bli en svan en vacker dag. Vet ingen någon som letar en framtida dressyrhäst som kan köpa denna lilla underbara fölunge? Han är inte den vackraste idag, men rör sig bra och kan säljas förmånligt. Jag lovar att hans personlighet med råge uppväger hans lite kantiga yttre som med största sannolikhet kommer att förändras till vacker och ståtlig vad det lider.

Hundarna och jag har just varit en sväng i skogen och fick ihop en korg med kantareller. Igen! Det är inte klokt vad mycket svamp det är. Meya var på riktigt bushumör och när hon är det får man akta sig för hon tar stora träd och springer omkring med. Det är stor risk att bli fälld. Hon är så stor och stark så hon kan slita loss mindre sly och ruska omkring med. Minna är alltid på alerten och lite mindre våldsam.
Tomas och Zlatan har ockuperat den ena svampkorgen och använder den som sovplats.

Hästarna på vallen

Jag fick vänta en dag med att släppa över hästarna på vallen eftersom det hade regnat så mycket att marken var för blöt och jag inte vill att de trampar sönder mer än nödvändigt.
I tisdags fick de iallafall gå över och vi stod beredda med kamera och videokamera. Visst sprang de ett varv, men inte som jag hade föreställt mig och de sprang snabbt ur bild eftersom hagen är så stor. Dessutom var det lite för mulet för att det skulle bli bra bilder när man zoomar så mycket. Jag som hade förväntat mig superbilder och gärna på Jodie och Zolero som jag inte alls har så många bilder på.
Här är några iallafall:


Jackie och lillebror Janeiro


Full speed!

Zolero och Jodie.


Tjohej! Zolero i farten.


Jag och Janeiro myser.


Jodie


Joline, Jackie och Zinnia


Jodie <3
Tofsen med gräs matchar hennes örontofsar bra.


Färgsorterat. Först i brunt..


..och så i mörkbrunt.


Jarrah


Jacuzzi och janeiro


Jacuzzi

Jcuzzi

Snart en ny hage

Vi har satt stolpar och isolatorer runt den största vallen och tänker släppa stona med föl där så snart jag har fått upp tråd. Det blir nog klart imorgon och då ska vi stå beredda med både videokamera och vanliga kameran. Jag räknar med mycket spring! Det har kommit en del återväxt efter andraskörden och det kan de få äta upp.
Micke har kört in massor av balar och staplat inne på gården, men det är ytterligare ett gäng kvar..

Tidigare idag såg jag fölen leka med varandra och det finns inget som är så roligt att titta på. Det var 4 föl i full fart och så lekte de någon slags "Herre på täppan"-lek på den lilla kullen i nedre hagen. Lilleman Zolero har verkligen kaxat till sig och är riktigt stöddig mot de andra. Han visade prov på alla möjliga hopp på stället innan han vräkte upp frambenen på Janeiro och bet honom i nacken och så började jakten om igen. Jodie leker inte som pojkarna. Hon är med och springer, men när de andra klättrar på varandra tar hon ett extravarv och springer fortfort.
Inatt sover fölen inne då det regnar och ska så göra hela natten. Olika vädersiter spår olika mycket och jag väljer att lita på Klart idag för de säger att det ska bli lite mer måttligt. Yr säger att det ska vräka ner.

Vi var och tittade på A-laget förut. De hade behövt 3 poäng, men fick tyvärr bara med sig 1. Bättre än 0, men det hade verligen varit hjälpta av en seger.

Imorgon kommer pappa och tittar på hur vi ska lösa avloppet till min Wascatortvättmaskin som jag ska ha i sadelkammaren. Det är en 7,5 kilosmaskin, så där kan jag tvätta både hästtäcken och långa mattor. Elekrikern måste också komma och koppla in den innan jag kan prova. Jag ska ringa dem imorgon. Det ska bli så skönt att kunna hålla täcken rena utan att behöva lämna bort dem på tvätt. Lite lyxigt kanske eftersom jag inte använder täcken så ofta, men vi har desto fler mattor som behövs tvättas.

Tiden går så fort

och jag hinner inte blogga. Dagarna bara rusar förbi och vi har massor att göra här. Balar ska köras in till stallplan. De kan inte stå kvar vid vägen som vi gjort innan för om det blir så här mkt snö i år också och det blir stora vallar upp mot balarna så äter mössen sönder dem. I år blev nästan ett 10-tal helt förstörda. Det är lagom roligt att köra in 140 balar utan vagn. Vi håller utkik efter en vagn, men tills dess kör Micke några i taget med balgripen.
Både förstaskörden och andraskörden har riktigt bra värden för min typ av hästar. De behöver inget extra utöver fri tillgång på ensilaget, men vill gärna ha ngt i krubban när de kommer in på kvällen. Jag funderar på att köpa Hippo Basic för det får jag hyfsat pris på om jag tar i storsäck. Om fölen/1-åringarna behöver ngt mer protein än så så kan jag ge dem lite lusern el soja utöver Hippo.
Jag har just varit borta på Kullen och gett hästarna två hinkar päron och sedan tog jag hem två hinkar till Jarrahs gäng. Gott och saftigt! Det är dåligt med äpplen, men päron finns det i kopiösa mängder där borta.
Det blåste storm inatt och när vinden tilltog igårkväll bestämde jag mig för att ta in stona och fölen. Det var i det ärmaste ett självmordsuppdrag att göra det i mörkret med stormen vinande runt omkring. Den enda jag fick tag på var Jackie och hon blev mer än lovligt tossig när de andra inkl hennes unge skenade iväg åt ett annat håll. Jag hann få grimskaften runt en björk och kunde hålla henne tills de andra kom tillbaka och sedan gick de in snällt. Jag hade aldrig kunnat sova om de hade varit ute för jag är så rädd att de ska gå ut och försvinna. Det räckte med att jag oroade mig för Droppens gäng, men kl.6 var jag borta och kollade och då stod de i lä bakom en skogskulle och hade det ganska bra. Det är ju varmt fast det blåser utav bara tusan.
Micke har bytt jobb och jobbar numera i Valdemarsvik på kommunen som gatu- och fastighetschef (eller vad det kan heta). Skönt med så pass mkt kortare restid.
Meya fäller massor just nu och Minna har just slutat. Man tror att de ska konvertera till nakenhundar, men trots att håret ligger i drivor så finns det massor kvar.


Zoda


Bergin med gullig min.


Windy med en miljon kardborrar i man och lugg.


Världens tjockaste Zoega. Hon ska föla i april...


Fart på tjockisen


Fina gamla Pärlan, vars barnbarn Maddox e.Cohiba u.Miami blev 2:a bästa hoppföl på Riksföl i helgen.


Zoda, min stora vackra 1-åring e.Bocelli u.Zoega


Windy


Penny-Ponny med en och annan karborre i frisyren


Hela gänget!

Länge sedan..

Jag glömmer bort att skriva här.

Dagarna flyger förbi och det har varit jobb och en massa chippningar av föl. Det är bara mina egna som inte får några chip, men jag vågar inte göra det utan någon som kan hålla dem i grimma när jag ska sticka. Alla papper ligger färdiga, det är bara det där lilla chippet som saknas.

Jag har lyckats att få punktering på båda framdäcken med två dagars mellanrum. Idag satt det en skruv i vänsterframdäck och i förrgår var det ngt som skurit ett hål i höger fram. Jag har haft stor tur och kunnat få dem lagade direkt vid båda tillfällena.

Ston med föl har fått stå inne ett par nätter när det varit blött i marken, men nu är det stabilare och torrare så då är de ute igen. Jag hoppas att de övriga kan gå ute i minst en månad till innan den långa och tunga stallperioden är här. Jag har ju gott om foder, så de kan få stödfodring om det behövs. Jag ska flytta Droppens gäng till en hage som inte har betats på ca en månad så det lär dröja innan de behöver en bal.

Vi plockar massor av svamp och ger bort det mesta. Det är ett otroligt bra svampår!

RSS 2.0