Tallinn

Nu åker jag till Tallinn i två dagar. Först ska vi vara på Agrias huvudkontor, men vid 17-tiden går båten från Frihamnen. Jag har ingen större lust att åka, men det är nödvändigt att hålla sig uppdaterad på allt nytt. Vi åker med Tallinn Romantica.
Jag kommer hem på lördag och då är det ju galan i Linköping på kvällen, så det känns som ett fullspäckat program.

Vi hörs!

Några av hönorna

Jag fotade några av hönorna igårkväll.






Visst är de fina? Jag fick inte med alla på bild, tyvärr.

Idag har jag kännt mig "ruggig" och frusen. Måtte jag inte bli sjuk nu när jag ska åka till Talinn på torsdag. Jag tog ett bad mitt på dagen och DET var en stor händelse i Minnas liv. Hon tyckte att det var oerhört konstigt att matte låg och plaskade i vatten...
Jag har grejat med hästarna och varit på promenad med hundarna. Troja avverkade nog 25 ggr så lång sträcka som vi andra ihop. Hon springer som en älg i skog och mark.

Något att se fram mot i detta tråkväder

Detta väder är det värsta jag vet. Allt är geggigt och fuktigt och det blir inte ljust ens mitt på dagen. Att vi dessutom är hundvakt till Troja som är långhårig gör ju inte golven renare heller. Som pricken över i så löper Minna också.

Jag var i Linköping och betalade bokningsavgiften till en resa vi har bokat i januari nästa år. Micke hade ett presentkort som räckte till bokningen. Långt fram, men vill man ha bra hotell och är 5 personer så är det lika bra att boka i tid. Jag kommer alltså att vara borta när jag fyller år.
Vi ska åka hit: http://www.fritidsresor.se/resa/spanien/gran-canaria/bahia-feliz/blue-village-orquidea/?season=vinter-08-09
Passade på att shoppa lite på väg från resebyrån till P-huset också. En jeanskjol, en top och några pocketböcker.

Jag åker till Talinn torsdag-lördag. Det är konferens med smådjursavdelningen. Jag känner nästan inte en människa, men det blir nog bra. jag behöver lära mig mer om hund/kattförsäkringar så det är lika bra att jag hänger på.

När jag kommer hem på lördag så är det Ridsportgalan i Linköping där Jill är nominerad till Bästa östgötauppfödda avelssto. Kul om hon vinner, gamla tanten.
Jag var och kollade till Pärla och Jill i lördags och ska göra det imorgon igen. Passar på att fylla upp havrereserverna samtidigt.

Sålt båten

Idag kom det ett par och tittade på vår båt. De slog till direkt! De gör en bra affär. Båten är fin och det är ett kanonpris, men tiderna är ju inte riktigt med dem som vil sälja båtar. För oss känns det ändå bra med tanke på att vi ändå inte kommer att ha tid att vara på sjön.


Idag har vi slagit rekord i äggproduktion: 2 st! Den nya lilla hönan klämde fram ett grönt ägg. Alldeles olivgrönt. Jättefint!
Dessutom var ägget lite störra än de som gotlandshönan värper. Nu vore det skoj om de stora Maranerna kunde komma sig för att värpa.

Nu ska jag gå ut och ha lite stalltjänst.

Hovslagaren och veterinären

Idag har vi verkat alla hästar och Thorild har varit här och vaccinerat några av dem. Han tittade på Zoyas ink och vi bestämde att vi ska prova det nya medlet Xxterra på den. Det räcker tydligen med en behandling i vissa fall. Han skulle kolla upp hur man får tag i preparatet. Det ska tydligen sökas licens för det.
Allt gick bra och Zoega skötte sig bra den här gången. Kanske för att husse var här och höll i. Hon och jag har ju kommit lite på kant med varandra, men husse går fint.

Jonas ska åka bort en vecka så vi ska ha Troja här. Det är ju perfekt att kunna byta hundvakttjänster med varandra och så har de så roligt ihop. Troja är en orolig själ som aldrig kopplar av på riktigt, hon är alltid på hugget och vill helst vara ute hela tiden.

Nu ska jag åka och handla lite. Vi ska nog äta tacos ikväll. Jag är inte så sugen på det, men Micke har pratat om det länge nu, så han får väl det idag då.
Imorgon ska jag jobba.

Inget särskilt

Denna vecka har det inte hänt ngt speciellt. Jag har jobbat ett dygn och igår kom Malin (min kollega) hit med "vårt arbete". Vi hade en jättetrevlig dag, lagade lunch och hade ostkaka till efterätt. Vi gick en sväng ner till sjön till hundarnas stora förtjusning. De älskar att vara ute på promenad. Jag fick fina tulpaner också. Tack!

Jag har fått hit en ny tupp. Han är verkligen skitful för han har ingen stjärt. Han är av rasen Araucana och de ser ut så. Jag ska se om jag kan fota honom och lägga ut. Jag köpte även en ny höna, en Isbhar (eller hur det stavas). Hon hade visst fel sorts kam, men vad gör väl det om hon värper små gröna ägg till mig. Båda dessa raser lägger gröna ägg, så blir det kycklingar efter tuppen så kan de värpa grön/turkosa ägg.

Vi får faktiskt ett ägg om dagen nu. Det är gotlandshönan som värper. Den andra kom nog av sig i minkattacken.

Imorgon ska hästarna bli fina om sina fossingar. Skönt att få det avklarat.

Nyss när jag höll på att mocka så flydde alla 6 hästar plötsligt i total panik. De sprang iväg 100 meter och sod och glodde upp i skogen med lyfta svansar och uppblåsta närborrar. Det var hundarna som kom lufsande ut från skogen. Skönt, ingen björn eller vargflock den här gången heller... Hästarna såg lite generade ut och släntrade nonchalant tillbaka till sin frukost. Fåntrattar!

Boxercise

Ja inte för mig förstås, men grabbarna hade det på sin träning idag. Micke fotade lite.



Vi var ute på isen idag. den var nog minst 20 cm och så klar och blank att man blev sugen att åka skridskor.
Hundarna tycker att det är jättekul att springa på isen, men man är ju rädd att de ska skada sig när de glider som Bambi på hal is. Badplatsen med grillstugan från sjön:



På eftermiddagen har jag bakat 8 hålkakor. jag blev inspirerad av Malin som skrev på sin blogg att hon hade bakat på jobbet igår och skulle baka även hemma. Det luktar så gott när man bakar och det är ju gott också.

Härlig dag!

Det har varit en härlig dag idag, med en del solsken. Vi var ute och gick med hundarna på fm och sedan var det stalltjänst.
Jag hade lite övningar med Joline. Hon hade sadel på sig för första gången (vilket hon borde ha haft för ca 2 år sedan) och sedan hade hon även täcke. Hon höjde inte ens på ögonbrynen åt mitt tilltag. Vi gick en sväng och hon reagerade inte. Imorgon ska vi leta upp ett träns också. Blir hon inte dräktig får hon väl bli min ridhäst.

Jarrah har fått några konstiga knölar lite varstans på kroppen. Det sitter inte i huden, är mer som svullnader. Hon är inte öm på dem och de verkar inte klia. Hon är ju fet, men jag vet inte om det kan vara proteinöverskott för jag tycker inte att hon får så mycket att äta. Skumt!

På em gick jag en promenad med hundarna igen. De är så busiga när det är kallt.


Det blir inget av mitt hemliga projekt. Inte för att jag inte vill, men när jag tänker efter så är det lite för tidigt. Jag hade tänkt att köpa en liten Welshhingst att betäcka Joline och Bergin med. Jag var och tittade på honom och han är så jättefin, men med tanke på att Micke ska kunna ta hand om hästarna när jag jobbar och han inte är riktigt bekväm med att ha närkontakt med dem än, så skulle det inte fungera. Nästa år eller till sommaren när vi har lite bättre ordning på allt kanske det skulle fungera.  Åhh, vill egentligen ha!!!
Everts mamma, Kulltorps Zita:


Hahaha, mitt "projekt"

Flera har undrat vad det är för hemligt projekt jag skrivit om. Jag tänker inte berätta det än för jag har inte riktigt bestämt mig, men det är absolut inget stort världsomvälvande. Bara en kul grej för mig!

Jag har varit på e trevlig utflykt idag med anknytning till ovanstående och såsmåningom kommer det nog några bilder.

Fina hundar


Zoegas ben

Igår verkade Zoega ha ont i sitt ben där inken sitter, men eftersom hon är som hon är, så kunde jag inte titta närmare på det. Idag fick Jonas komma hit och vi tvättade rent och sprutade "lila spray" på och lindade ett fint omslag. Tyvärr var hasskyddet för litet, men jag kan nog sy på längre kardborreband så kan det nog fungera. Hon tog typ tre steg och sedan hade hela bandaget halkat ner till hoven och hon hade en rodeouppvisning och var inte det minsta stel i sitt ben. Synd att jag inte hade kameran med ut... De var jättefina allihop med svansarna i vädret och svävande gångarter. Löjliga djur, bli så till sig för ett litet blått bandage.

Jag har ett litet projekt på gång. Hemligt än så länge, men lite spännande. Jag ska iväg och undersöka saken närmare på onsdag så får vi se hur det blir...

På fredag kommer de hit och installerar luftvärmepumpen vi har köpt. Det var kampanjpris och vi har ganska dyra elräkningar, så förhoppningsvis är det en god affär. Vi var nöjda med den vi hade i Norsholm och där halverade vi elkostnaden ungefär.

Inget mer minkbesök, men heller ingen mink i fällan. Jag har flyttat den idag så får vi se vad som händer. Jag har fått tag på en ny tupp och kanske hämtar den imorgon.





Massaker i hönsgården!

Vi har haft påhälsning av mink, så den stora tuppen och två av de svarta Kindahönorna är nu i hönshimlen (utan huvuden). Tur i oturen är att det var den som värper som klarade sig, men otur var att det var de två som är frisserade (yviga fjädrar) som strök med.
Nu står en fälla gillrad med aborre, så vi hoppas att vi kan ta den, men om vi tar den vet jag inte vad vi ska göra med den. Jag har svårt att ha ihjäl djur och den gör det för sin överlevnad. Antagligen är det svårt för minken att ta kräftor och annat nu när isen ligger tjock på sjön.

En annan nyhet, mer glädjande, är att vi nu har två värphönor. Den lilla Gotlandshönan, har "nedkommit" med två ägg. Hon har lagt dem i havrelådan av alla ställen. Troligen har hon värpt på något mer ställe för hon har kommit ut från ladugården och kacklat förut, men jag har inte hittat något.

Jag måste ha tag i en ny tupp. Lissa kanske hade någon till övers, men det är väl lika bra att vi tar minken innan jag tar hem den isåfall. Den gamla Kindatuppen verkar ju lite småkorkad och han går inte ut med fruarna, så de behöver nog någon som är med dem ute.

Vi hade kalas idag. Jag fyllde ju år igår. Mamma, pappa och Cecilia samt Samme och Lillis har varit här och fikat. Jag bjöd på tårta där bottnarna var bakade på egna ägg. Gott! Tack för presenter. Jag fick pengar av mor och far samt en extern hårddisk av Micke och Marie Jungstedts senaste boka av mina barn. Den ska jag börja läsa ikväll.

Matlagning som förr i tiden...

... fungerar bra nu för tiden också. Jag hade bakat och det hade läckt från formen så det rök och luktade så hemskt när jag skulle göra gratäng förut. Hade glömt bort att göra ugnen ren. Då kom jag på den briljanta idén att testa att göra gratängen i järnspisens ugn och det gick ju kanon. Däremot blev inte stekpannan tillräckligt varm när jag bara ställde den ovanpå plattorna så köttet fick ingen stekyta, så jag fick staka på dem lite på vanliga spisen. Fast det är ju bra att veta att det fungerar om man har strömlöst eller behöver göra många saker i ugnen samtidigt.



Vi var ute och gick på isen tidigare idag. Hundarna tycker att det är väldigt kul att gå på "vattnet".


De blir jättebusiga.

-13 grader = KALLT

...har vi nu ikväll och det känns riktigt bistert, men frisk luft. Det tråkiga är att vattnet till hästarna fryser så snabbt. Jag bär ut nytt så fort jag är ute. Nu ikväll stod de faktiskt inne redan vid kvällshöet. Annars brukar de som går 4 i en hage, inte komma in förrän på efternatten. Raindrop och Jarrah står/ligger inne hela tiden från att de har käkat upp sin kvällsmat.

Ikväll var första gången som stallkatten Kitto kom och sa att hon ville komma in. Jag hörde henne jama utanför dörren och det är ju skönt om hon är inne när det är så kallt. Inte för att jag tror att hon fryser för hon är riktigt rund och go. Tyvärr är hon himla arg på Zlatan, morrar och fräser så fort hon ser honom.

Ang Millas kommentar (igår) om hundarna så var det nog mer att de inte förstod vad det var som smög runt bland träden och lät konstigt. Jag skällde som en hund och de såg mig inte. Det var även vindstilla så de fick inte någon vittring av mig heller. Annars tror jag inte att Meya släpper någon inpå livet hur som helst. Hon vaktar ganska rejält och det hörs ju att hon är en stor hund = grovt skall.

Här står hästarna och tittar på när jag öser ner halm från vagnen. Tydligen mycket intressant. bara Raindrop saknas på bilden, annars var uppslutningen total.

Jarrah med snö i skägget...

Hönsen och ankorna är ute trots att det är kallt och även igår när det snöade var de ute. Vi får nu ett ägg om dagen, så den lilla hönas som börjat värpa är flitig. Hoppas det smittar av sig till hennes vänninor.


Imorgon går jag på ett dygns arbete. Micke ska också jobba några timmar, men sedan är det ju en ledig dag igen.

Vilka tuffa hundar vi har eller inte

Idag var Micke och hundarna nere i skogen och jobbade. Micke med att kapa upp lite ved och hundarna med att bära iväg den. Det kallas samarbete.
Jag kom gående genom skogen och gömde mig 50 meter bort bland några granar och gjorde lite ljud så de skulle upptäcka mig. De började stormskälla och sprang kanske 10 meter i min riktning, vilt skällande och med rest ragg. De vågade inte komma närmare och när jag gjorde lite skallljud så sprang de tillbaka och ställde sig bakom ett träd där de kikade fram och skällde. Fast de vågade inte stå kvar där heller utan ställde sig bakom husse. Jag smög närmare och de var vettskrämda så till sist var jag tvungen att avslöja mig och då blev de så till sig att de nästan välte omkull mig. Fegisar!
För övrigt har det kommit lite snö idag och tydligen ska det bli kallt som satan de närmaste dagarna. Brr!

2009 är här!

Nyåret firade vi och hundarna hos Marie och Pelle med god mat.

Jag drack vatten hela kvällen så att vi skulle kunna åka hem. Jag ville gärna se att hästarna var där de skulle. Man vet ju aldrig om grannarna skjuter raketer och hästar är ju som bekant lättskrämda flyktdjur. De var de de skulle och fick en extra omgång hö kl. 02:30.

Meya fyllde 3 år på nyårsafton. Hon har alltid så stora kalas med fyrverkerier och god mat.... Tänka att vi snart har haft henne i 3 år.  Mammas lilla snutthund!


Jag vaknade med jordens migrän! Där fick jag för att jag var nykter och skötsam. Jag hade i och för sig haft ont i skallen i två dagar innan. Så nyårsdagen tillbringade jag i sängen efter en Imigran. När jag vaknade vid 14-tiden var jag bättre och Micke hade skött det mesta med hästarna. Allt utom kraftfoder hade han fixat. Skönt! Tack!

Idag har jag först varit ute och grejat, gått med hundarna i det fina vädret. Sedan var jag med Samme till vårdcentralen i Överum och sedan med blixtens hastighet till Linköping där han skulle spela DM i inomhusfotboll med 92:orna. Även Lillis var med dem. Jag var kvar och tittade på ett par matcher. Det gick väl sådär, men det verkar kul även om man inte vinner.
Imorgon spelar 93:orna, så Lillis får spela ännu en dag.

Jag var på Hööks och köpte hasskydd till Zoega. Hon har ju en ink som sitter så dumt till och skaver sönder varje gång hon ligger ner. Hasen är ju omöjlig att linda så jag blev jätteglad när jag såg att det fanns mjuka skydd med kardborreband som är formsydda just för hasleden. Nu ska vi bara få det också. Hon är ju inte pigg på att vi håller på med det där benet. Men vi får ta till bremsen och göra det rent innan vi sätter dit det och sedan hoppas jag att det kan sitta ett tag. Inkar brukar ju försvinna av sig själva  eftersom det är ett virus och där denna sitter vill man inte gärna göra några ingrepp. Så det är nog bara att ha is i magen och vänta ut den. Kraken hade ju en miljon unghästvårtor i våras och när de försvann kom inken istället.

Vår is är så blank och fin, men vi har inte vågat oss ut på den. Idag såg jag dock en massa folk ute på isarna mellan Överum och Åtvidaberg, så den bär säkert här också.

Nu har vi fått 5 ägg, så det är på G iallafall. Heja!

Jag har lite bilder från nyår i kameran, men Micke har den så jag får uppdatera med det senare.

RSS 2.0