Gott nytt år!

Så var detta året snart slut. Jag jobbade ett dygn och sedan jag kom hem har jag fixat lite med för- och efterrätt till kvällen. Marie och Pelle kommer hit och vi ska äta god mat (förhoppningsvis).

Nu ska jag gå ut och mocka och fixa klart i stallet så det bara är att ta in hästarna sen.

GOT NYTT ÅR ALLIHOP!!!

Då var julen slut...

Vi var hos pappa och Cecilia på och åt på julafton. Det var gott och trevligt! Vi åkte hem och tog in hästarna efter Kalle och sedan kom Samme och Lillis hit och vi hade paketöppning.
Jag fick jättebra saker av både grabbarna och av Micke. Morgonrock av Lillis, bricka med skålar av Samme och Mari Jungstedts senaste bok, underställ HH, BH (rätt storlek) och planellpyjamas av Micke. Tack!

Juldagen var vi hemma och inomhus mestadels. Det snöade och regnade hela dagen och var mkt ruggigt väder. 

På annandagen var vi hos Siv och åt mat och vi hann en sväng på rean och köpte bl a en ny bärbar dator. Min hade gått sönder. 

Idag har vi fått på snökedjorna på traktorn och Micke har kunnat röja undan lite snö. Jag har grejat i stallet och vi satte upp krubborna till hästarna.

Imorgon kommer "morfar" och hjälper oss med dörrarna till stallet. Dessutom kommer hovslagaren och förhoppningsvis även veterinären och vaccinerar fölen med andra sprutan. Jag MÅSTE komma ihåg att ringa dem imorgon på telefontiden.

Nu är det dags att gå och lägga sig och läsa i min nya bok. Nattinatti!

Jag blev klar

Jag trodde aldrig att jag skulle hinna bli klar med allt idag, men det gick. Skinkan griljerad, köttbullar stekta, Jansson och lite annat smått och gott är klart och avsmakat.
Granen är klädd efter en lång stunds letande efter julgransfoten. Tomas var med och klädde den och har även grejat lite med den senare under kvällen. Även paketsnören intresserar honom. För säkerhetsskull sitter granen fast i en gardinstång...

Hästarna gick in snällt idag förutom Bergin, Bruce och Joline som jag fick hämta längst bort i hagen. Jobbigt att traska i snön.

Nu har de fått sin kvällsmat och vattenhinkarna är påfyllda.

God jul alla! Jag har inte skickat ett enda julkort, varken fysiskt eller elektroniskt.

Här kommer lite bilder från sista tiden eftersom jag varit dålig på att uppdatera.









Hästarna har flyttat in

Nu har hästarna flyttat in i nya stallet. Det är långt från klart, men med lite provisorisk belysning och vatten i hinkar så går det bra. Så lätt det gick att mocka idag när alla hade stått på samma ställe!
De är lite nervösa när de ska in, men nu ikväll, andra kvällen så låg 5 st ner och sov när jag skulle kvällsfodra.
Fölen står i en egen box med mödrarna på var sida. Det gick rätt så bra. Jarrah var nervös och sket 14 ggr på 4 minuter, Justin var lugn, Bergin var också lugn och såg ut att njuta av egen box, men hennes lilla son var arg. Fast han lugnade sig ganska snart när han inte lyckades gräva sig in i boxen bredvid.

Bilder kommer. jag har i kameran, men har inte hunnit...

Samme och jag var i Västervik och handlade julklappar idag. Jag hade inte köpt en enda innan vi åkte imorse, men nu har jag nästan alla klara. Bara lite småsaker kvar. Skönt!

Det ser däremot ut som kriget här hemma och jag har inte hunnit göra ngn julmat. Imorgon jobbar jag och på onsdag är det MYCKET som ska fixas. Förutom att handla den sämsta dagen på året så ska jag göra Jansson, skinka, köttbullar mm. Städa lite grann och julpynta. Granen står utanför med MKT snö på och hur fasen den ska kunna fästas så den blir Tompa-säker, det vet jag inte.

Tomas har namnsdag idag. Han firade med klackarna i taket och lite överallt hela morgonen. mest runt Samme som ville sova... Såååååå synd!

Kallt

Inatt var det -16 grader här och imorse kl.6 var det drygt 15 grader i köket. Kallt som satan. Jag började elda kl.6 så nu är det uppe vid ca 20 grader iallafall.

Hästarna såg nöjda ut när de fick gå ut strax efter 7 och jag bär ut varmvatten i deras vattentunna med jämna mellanrum. De har två balar står i hagen så de håller sig varma genom att äta och fölen genom att bråka med varandra och med andra som inte är lika glada. Bergins öron fick skrapas upp från nacken igår när hennes lilla son stod med frambenen uppe på hennes rygg och bet henne i manen. Hon är inte lika tolerant längre och så snart vi flyttar in i nya stallet ska fölen bo i egen kupé. Jarrahs unge är inte lika på, men mot varandra står de på bakbenen och ligger på knä och brottas för att sedan springa som små vildar runt de mindre glada stona.

Hönsen går inte ut i snön och ankorna är mkt missnöjda med vädret. De har provat att gå ut, men det är för kallt.

Jag skulle hämta 3 granar nere i skogen, men med 50 cm snö vet jag inte om det går eller rättare sagt, om jag orkar släpa ut dem. Men jul utan gran? Nej, det går inte, så jag blir tvungen att prova iallafall.


Det vore fint att få upp dörrarna på stallet i helgen, men det är så himla kallt att jobba i -15 grader. Vi får se.

Länge sedan...

Det var några dagar sedan jag skrev här. Jag har varit på konferens i Gbg i två dagar. Det var, som alltid, väldigt trevligt att träffa sina kollegor. Det är ett roligt och galet gäng! Vi hade en lek vid middagen, eller ett gigantiskt rollspel där man skulle hitta en mördare. Det var ganska kul, men vi var nog lite många för man hann inte sätta sig in i vem som var vem. God mat har vi fått och jag trodde att jag skulle äta ihjäl mig igår. Frukost 8, fika 9,30 och sedan lunch 12.

Här har det kommit mkt snö så jag hoppas att jag tar mig ut med bilen nu när jag ska till jobbet om ett par timmar. Innan det ska jag släppa ut hästarna. De brukar gilla snön och så blir de rena och fina när de rullar sig i den.

Jag ska uppdatera med bilder också, så fort jag lagt in dem i datorn. Taket är på stallet, men inte nocken. I helgen ska vi försöka få dit dörrarna och ngt tillfälligt lyse tills elen är dragen.


Många ston, ngt/ngr kan lånas ut

Jag kommer att ha för många ston att betäcka i vår så jag kan tänka mig att låna ut 2-3 st ngt år att ta föl på.
Tex Joline (hoppavel) och Zoega (gångartsavel eller ridning) kan lånas ut för avel om ngn vill ta sig an att rida in dem under tiden. Vanlig enkel grundridning. Vill man "göra" ett ponnyföl så kan även Bergin lånas ut.
Alla är snälla och trevliga att ha med att göra och är vana att gå i flock. De är dessutom dräktiga och ska föla under våren. Zogge och Jollan i april och Bergin i månadsskiftet maj/juni om hon inte gör som i år och fölar 3 veckor innan utsatt datum.
Det är endast goda hem med ordentlig utevistelse som kommer i fråga. Hör av er om ni är intresserade eller vet någon som kan vara det. Zoega kan även vara till salu, men Joline vill jag inte sälja eftersom hon är Jarrahs syster och jag bara har henne och Jackie kvar ur den stammen.

Idag ska jag röja upp lite i bygget. Sopa gamla löv och plocka undan spillvirke så att det går lättare att jobba i helgen. Jag hoppas att plåttaket kommer på plats då. Sedan är det mest pill med boxlås, krubbor, eldragning mm.

Nu vill hundarna gå på promenad och det behöver jag också. Har ätit två goda ägg/kaviarmackor till frukost med egna goda och gula ägg.

Hänt massor med bygget idag

Idag har det gått bra med stallet, takstolarna ihopspikade, läkten på, sista två boxdörrarna klara och två uppsatta. Jag tar kort imorgon och lägger ut.

Kycklingarna har fått flytta in till de stora hönsen. Det är lite läskigt tycker de, men jag har hängt upp värmelampor till dem därinne, så de har det varmt och bra. Hönsen lägger ganska bra med ägg nu. Det är kycklingarna från i maj som kommit igång och börjat värpa.

Idag har hästarna haft jättekul ihagen. Fölen får ofta igång Jackie och även Zoega var med och busade idag. Hon reser sig gärna på bakbenen och då blir hon väldans hög. Jarrah mfl står bara och glor och ser ut att tycka att det är himla löjligt att hoppa omkring på det där viset, även om de vid ngt tillfälle också tog en runda med ungdomarna och då kan även de äldre bralla lite grann.

Imorgon är det jobb. Nu måste jag in på min Farmville och kolla om jag ska så, skörda, mjölka eller något.

Guldringen säger...

...att de som ska vara dräktiga är det. Zoega bär på en hingstunge och de andra ska få ston. Jag är övertygad om att Zoega får ett sto, så det ska bli intressant. Jag har hittills inte fått ngt hingstföl i den stofamiljen och inte ngt av de ston jag har sålt ur den heller. Som testobjekt så pendlade jag även Jarrah och Jackie ioch där var ringen helt stilla. Skratta du Andreas om du läser detta. Att ringen bara rör sig på dräktiga djur har stämt till 99% (din jävla ko är undantaget, men hon hade ju nyss kalvat), däremot har det varit fel på kön.

Idag har jag hämtat min paket på posten. De innehåller krubbor, saltstenshållare, krokar mm till stallet.

RSS 2.0