Så kom snön..

Först klagar jag över regn och lera. Nu är det snö och blåst..
Tyvärr har jag upptäckt att cirkulationspumpen i stallet som verkade brumma och gå, inte fungerar som det var tänkt. Allt i stallet är fruset! Hoppas på plusgrader ngn mer gång innan våren så vi kan få igång vattnet igen. Nu är det hinkar som gäller. Jag köpte kopplingar och slang för att kunna ta från sadelkammaren, men inte fick jag dit den lilla manicken som ska sitta mellan kranen och slangen inte. Fy tusan, vad jobbigt allt är. Förhoppningsvis är det en liten detalj som är felvänd på pumpen och att det löser det hela att bara vända på den. Annars vete tusan vad det kan vara för fel.
Micke har varit borta med jobbet, men ska vara ledig imorgon. Snöröjning får bli hans dagsuppgift. Själv måste jag åka och handla. Kylen ekar snart helt tom förutom på ägg.

Jag har klippt mig idag och även färgat håret. Nu är alla grå hårstrån täckta ett tag. Det blev en lite mörkare nyans än vanligt och guldiga slingor samt ngn lite röd. Inget vax eller dyl fick hon sätta i efteråt eftersom jag skulle direkt hem och dra på mössan för stalljobb.

Justin har vuxit massor och blivit riktigt snygg. Han har lagt på sig det han saknade efter bete och kastrering, även om han i mitt tycke kan lägga på ytterligare några kilon. Han och syster Jackie gillar snön och har lattjat runt en hel del. Jackie står på bakbenen och bär sig åt. Hon tänker inte på att hon är en blivande mor inte. Fast hon kanske resonerar som så att man ska ha barnasinnet kvar?
Fölisarna har varit hopplösa att ta in på kvällarna. När det blir mörkt går de upp i granplanteringen och vägrar gå ner mot ljuset. Jag tar in dem innan det blir mörkt numera och de verkar nöjda med det och lägger sig ganska omgående efter att de har käkat upp sin havre. De är så himla goa och keliga på kvällarna och jag brukar gulla med dem en stund var.

Jag maskade alla hästar med Noromectin häromkvällen och dagen efter såg det ut som små morotsbitar i skiten. Det var styngflugelarver (döda) som kom ut. Läskiga små feta saker. Jag har aldrig sett sådana innan, men de har haft mkt ägg på sig i år och det är nog de tre sista åren de har funnits på nytt. Innan det varit borta i många år. Tydligen gör de ingen skada, men jag vill inte att de ska ha sådana äckliga kryp i sina magar.
Värre är det med spolmask på föl och jag har aldrig sett mer än ngn enstaka när vi maskat hästar genom åren. Jag fick reda på att de var resistenta mot Ivermektinpreparat och körde med Fyrantel på fölen. Jag trodde inte att de hade mask för de var blanka, runda och fina och hade inga som helst symptom på mask, men det hade de iallafall. Fy vad äckliga de är! Nu är fölen anmälda till en forskning om just resistensen hos spolmask för ivermektin så jag ska skicka träckprov till SLU. Har de mask igen så ska de få maskmedel gratis och sedan ska jag skicka nya prov.
Jag undrar om jag kan få Micke att först plocka skit och lägga i påsar och posta och sedan, ännu värre, plocka ev maskar (feta vita ca 15 cm långa vidriga saker)och stoppa i kuvert för att sedan posta och till sist plocka skit igen??
Intressant, men lite äckligtc. Tur man inte är så känslig.

Nu har jag eldat i matrummet i några timmar och det är varmt och skönt. Dags att säga godnatt och försöka få plats i sin egen säng. Jag vet att både Minna och Meya har gått upp, men det kan även vara fråga om en Tomas.

Tiden flyger förbi

I söndags var vi på Majas 1-årskalas. Hon fick så mycket presenter så det är frågan om de får plats med det hemma. Vi hade köpt en Bobby Car.

I veckan har jag skiljt av fölen för gott. De bor i logen nu och det har varit ett himla gapande mellan mödrar och barn. Eller Zoda har varit tyst eftersom Zoega åkte till Frödingen för inridning och hör de inte varandra så går det bättre. Zoega har varit duktig och vi har ett par spekulanter som ska titta på henne inom kort. Vi får hoppas att hon får ett bra hem och att hon får chans att gå kvalitetstävlan nästa år som 5-åring. Hon får det då hon har haft föl i år.
Droppen har varit mkt orolig och hennes gnägg gör mig tokig! Det är så gällt och hon hispar omkring så att boxen ser ut som kriget.
Ikväll vid fodring så var alla tysta. Ingen gnäggade! Skönt!

Jag har jobbat ett dygn från igår tills idag och idag har jag varit hos min kollega Sissi för ett möte och hämtmig av halm och havre. På hemvägen skulle jag köpa en smalare lådhurts till köket (Ikea) så att vi kan ta in vår nya större diskmaskin. Som vanligt fanns inte alla delar och de väntades inte förrän vecka 50... Skit!
Dessutom fick jag sitta i bilkö pga bilolycka mellan Linköping och Åtvidaberg i en dryg timme. Två bilar hade frontalkrockat. Bilarna så hemska ut, men enligt Corren verkade det iallafall inte vara en dödsolycka. Obehagligt!
Det snöade ymnigt och vägen var hal som sjutton. Jag hade ju släp, som dessutom inte var optimalt lastat, och fick köra väldigt försiktigt hela vägen hem.
Micke tog in hästarna. Tramsiga Pärlan och Jackie bytte plats, men det spelar ingen större roll.

Nu har jag ätit god mat, sovit i soffan, missat halva Idol och varit ute hos hästarna. Godnatt! 

Avelsseminarium och skitväder

Fy, vad det regnar och vad lerigt det blir... November är den tråkigaste månaden på året och vädret är starkt bidragande till det. Hästarna fryser när det regnar och de vadar i lera i hagen. Om det ska vara ihållande regn får de regntäcken på sig.

Jag har varit på avelsseminarium i två dagar. Det var på Nova Park i Knivsta och var riktigt bra och trevligt. Vi fick väldigt god mat och föreläsningarna var bra.

Annars går tiden åt att jobba och att mocka och fixa allt runt hästarna. Det är tyngre att mocka så här års när luftfuktigheten gör allt lite fuktigt och tråkigt.

Torkväder

Igår var det fint väder och blåst och det gjorde underverk i hagen. Om det nu fortsätter att vara fint väder och blir lite kallare så kommer det att bli skapligt.
Igårkväll när jag fodrade och som vanligt skulle mocka ur högarna så smet Windy ur boxen och när jag skulle mota in henne sprang hon istället ut ur stallet och hoppade över skottkärran som stod där (på längden). Hon klarade inte riktigt hela kärran utan fick med sig den bakom sig och välte runt den varpå det blev stor kalabalik i stallet och ett mkt uppskrämt föl. Hon var nog övertygad om att det var mitt fel och var väldigt nervös. Ikväll var det glömt och hon var tillgiven som vanligt.


Idag har jag varit i Finspång och besiktat en häst och hälsat på ridskolan där. På hemväg passade jag på att göra några ärenden, jag köpte bl a fodermorötter. Det blev uppskattat av alla utom fölen. De kunde inte begripa vad det där skulle vara bra för, men hur det var så hade de pillat i sig det mesta när jag var ute nyss. Det som blir kvar tar avfallskvarnen Meya hand om imorgon. Jag fick lägga säckarna högt för hundarna trodde att det var självservering och hämtade morot p morot. De är galna i morötter och det r bra för tänderna, men det kan ju finnas gränser.

Nu är det läggdags, som vanligt är vi trötta på fredagar. God mat och lite vin gör sitt och vi har även tagit årets första glögg.

Här är en bild på stallet, taget från vägen:

Lerigt i hagen



Det blir väldigt lerigt i hagen när det regnar, även om det bara regnar lite grand, eftersom det aldrig torkar upp så här års. Jag är inte någon vän av november. Det är den första månad jag skulle vilja stryka ur almanackan och därefter oktober och mars. Det är tur att hästarna har stor hage så att de har fina ytor att gå på utom precis vid insläppet och foderhäcken. Den nya foderhcken är ännu inte monterad, men kanske i helgen..

Meya har haft lite bekymmer med sina öron ett tag, klåda och geggigt i dem. Hon skakar på öronen och är irriterad. Jag hittade örondroppar som hon fick när hon hade öroninflammation för ca 3 år sedan, så dem får hon av. Idag var hon dessutom försökskanin hos Mia på Rosenserien och gjorde "öronljus". Hon låg så snällt i 10 minuter på varje sida och det rök ur öronen på henne och luktar fortfarande rök. Det fungerar som en skorsten och ska dra ut en massa jox ur öronen. Människor känner att de hör bättre och känner lukter bättre efter behandling. Det fungerar tydligen måt tex klåda, irritation, bihåleinflammation och huvudvärk (jag ska nog testa). I vilket fall som helst kom det ut en massa gojs ur hennes öron och hon ska behandlas en gång till om ca en vecka.


Några av hästarna vid min hemmabyggda foderhäck.


Några av mina kycklingar


Brahmahönan som är under återhämtning efter ruggningen då hon nästan var naken.


Zinnia på väg genom det lerigaste området i hagen. Hon är på väg till maten, där hon uppehåller sig hela dagarna. Det kanske syns??


Grå höstdag nere vid sjön


Från ett annat håll


Zoda

RSS 2.0