Mycket att ta ifatt och lillis 18 år

Jag är dålig på att uppdatera bloggen! Sedan sist har paviljongen blivit färdig. Det saknas bara 4 stora blomkrukor med något i för att piffa upp den. Jag vill även ha några lyktor att hänga i äppleträdet som står bredvid uteplatsen och en lite större lykta att hänga i taket på själva paviljongen.

Vi kunde sitta ute igår när vi firade Lillis i förskott. Han fyller först idag, närmare bestämt kl.01:03.
Vi åt smörgåstårta och vanlig god tårta som Ulrika hade bakat. Alla försvann vid 20:30-tiden utom Jonas och Ulrika som satt kvar och pratade. Vi satt ute till midnatt och det var jätteskönt!

Grattis lillplutten!!

Vi har varit i Tyskland med Malin och Micke. Vi bodde på hotell i Helsingborg i 2 nätter och åkte över till Danmark och Tyskland ena dagen. Vi shoppade lite öl/vin mm på pråmen i Puttgarden. Vi hade väldigt trevligt på resan och på vägen hem vill vi till 1) Ullared= nedröstat, 2) Börjes i Tingsryd = också nedrötat och vi åkte fel väg 3) Älgpark = OK, men det var så jäkla mkt tyskar att väntetiden var två timmar för att få se en älg så då köpte vi en glass och åkte hem.
Lite bilder från resan. Vi ser väldigt allvarliga ut på bilderna, men jag lovar att vi hade roligt!







Idag har jag varit och ultraljudat Jarrah på 44 dygn och hon är fortfarande dräktig med Florencio. Jag hoppas att hon får ett stoföl nästa gång så att jag får en efterträdare till från henne. Jag har Jackie, men vill gärna ha ännu en dotter och om den ser ut som Janeiro blir jag ännu gladare. Han är verkligen fin på både ut- och insidan! Jättesnygg och väldigt trevlig att handskas med.
Årets betsäckningssäsong har verkligen flutit på bra. Alla 4 stona tog sig på ett försök ed en el två semineringar vardera och alla är fortsatt dräktiga på 45 dygn.

På måndag kommer Johan och skor Penny och Bergin fram och verkar Jacuzzi och Janeiro. Han får titta på Jodie och Zolero också, sedan ska de två med sina mammor bort till kullen. Jarrah och Jackie med barn får vara kvar här hemma för de ska på mönstring om två veckor. Jarrah behöver äta extra också.

Penny och Bergin fick gå bort till Kullen igår, men imorgon hämtar vi hem dem och rider och så får de gå kvar här tills på måndag. De får gå lite mellan hagarna för Bergin behöver lite mer bete och Penny behöver det inte..
Penny och Moa hoppade lite häromdagen.


Åskan har slagit neri en gran här på väg ner till sjön. Mamma hade sett att det var som långa trästickor här och var och det har slagit ner i en stor gran högt upp så det sprutat iväg långa stickor (50-100 cm) på ett ganska stort område. Lägst ner på stammen är det en lång spricka så jag tror att hela trädet är kluvet inuti. Vilka krafter!




Mer naturupplevelser är att skogen är full med svamp. Idag plockade Micke en jättestor kantarell:



Tomas är hemma igen

Jag fick en kommentar med en fråga om Tomas var kastrerad och det är han såklart. Tomas kastrerades redan när han var ca 6 månader, så det är inte det han är ute och gör. Inte heller finns det några grannar han hälsar på. Han luktar skog när han kommer, så han är väl ute och jagar. Han kunde väl åtminstone plocka med sig lite svamp hem.. Han kom hem vid lunch idag och åt ett lass och försvann igen.
Zlatan går aldrig iväg med är några timmar i taget. Däremot Kitto (den ärvda katten) kan vara borta i upp till 2 veckor åt gången. Hon är bortåt 13-14 år, så hon vet nog vad hon gör. Alla tre jagar mycket och kommer hem med råttor trots att de har fri tillgång på mat här inne.

Uteplatsen växer

Jag har länge funderat på att köpa ngn typ av paviljong el tak till vårt trallgolv och efter kusinkalaset i helgen så gjorde jag slag i saken och köpte en på Jysk. Det förde med sig att vi var tvungna att utöka trallgolvet med ca 1,5 meter så på vägen hem stanade vi och köpte virke till det. Micke började direkt och hann nästan klart. Idag regnar det så vi får väl se när det blir helt färdigt. Vi ska även olja den äldre delen innan vi sätter upp taket.
I framtiden så är det tänkt att vi ska göre en ordentlig uteplats och lägga sten framför huset. Nu är det grus som inte är underhållet och det är massor av ogräs i det.
Jag såg även en liten trädgårdsmöbel på Jysk som skulle passa på verandan. Vi vågade inte köpa den eftersom jag inte hade mätt hur bred verandan var. Nu har vi kollat och den får plats, så frågan är väl om jag inte ska åka och köpa den. Lämplig dag isåfall eftersom det regnar.

Vi har planer på att åka en sväng till Tyskland efter helgen och vara borta i två nätter. Malin och Micke hänger på och det kan vara skönt att komma iväg ett par dagar. Mamma kan ställa upp och bo här hos djuren.

Tomas är borta igen. Han oroar sin matte när han inte kommer hem varje dag. Jag fattar inte var han håller hus och jag blir lika orolig varje gång och tror att det hänt honom något.

I ridtagen

I helgen har Marie och jag ridit på Bergin och Penny och haft skitkul. Det var som i unga dagar och vi har t o m galopperat på bockande ponnyer. Vi som aldrig ridit ponny i tonåren red nu runt på en C- och en (drygt) D-ponny.
Bergin var väldigt fin att rida och lagom i storlek. Jag har invigt min nya hjälm och mina nyinköpta ridbyxor och shortchaps.



Igår red jag och Moa en sväng, men då tog vi det lite lugnare då hon inte är lika van. Bergin är dessutom ganska ömfotad och hovslagaren har inte tid att komma förrän på måndag och slå på dem skor, iallafall fram. Det blir mkt skritt på asfalt och det nöter nog och sedan när hon går på ngn liten sten så gör det ont.
Vi skulle rida idag också, men hann inte innan regnet kom, så det blev pyssel i stallet med borstning och jag skruvade upp en massa krokar i sadelkammaren.

Vi tog en sväng till Västerik och Biltema på eftermiddagen och under tiden kom solen fram. Vi köpte en bl a en bagagematta till den nya bilen, en svart Kia Sorento, för att undvika de värsta hundhåren. Hur nu Meya ska komma upp i den bilen? Vi passade på att handa på Kvatum också.

När vi kom hem tog vi en promenad bort till Kullen och gav Jarrah kraftfoder och kollade vatten. Jarrah äter väldigt sakta så man får stå där minst en kvart och vänta. Fölisarna är pigga och leker mycket. Särskilt Janeiro är busig och är på de andra oavbrutet.

Ridtur på Bergin

Hör och häpna, jag red igår! Det är ett fenomen som inträffar ca vart 7:e år ungefär. Jag tog Bergin och Micke ledde Penny med. Moa är inte hemma denna vecka och rider så jag tänkte att jag skulle pröva om Bergin var lugnare när hon hade sällskap med sig på ridturen och det var hon. Det gick jättebra även om Micke var skitnervös för om Penny skulle bråka. Han fattade ganska snart att hon är väldigt snäll och lite lat och så fattade hon i sin tur att hon kunde köra ner skallen och äta när hon behagade... Deras sätt blev att hon åt en stund, sedan sprang de ifatt oss i trav, åt lite igen, sprang osv. Bergin kändes trevlig att sitta på, men tyvärr finns inga bilder för Mickes krav för att gå med var att jag la ifrån mig mobilen innan. Jag invigde INTE mina nya ridbyxor, däremot den nya hjälmen. Nästa gång jag rider hoppas jag på att Marie el Malin kommer så vi kann rida ihop och då ska jag iviga brallorna OCH mina första shortchaps. Det ni!

Stona med föl går borta på Kullen nu och jag var lite bekymrad över Jarrah och hennes extrautfodring. Hon är makalöst hopplös att fånga i hagen även om hon går med grimma på sig, men igår lyckades jag fånga henne efter att ha lurat henne genom att mata de andra lite slumpvis med kraftfodret. Idag kom hon självman när hon såg hinken och jag kunde ta ut henne så hon fick äta i lugn och ro. De andra behöver inget extra och Jarrah är fin i hull för att vara henne, men jag tycker ändå att hon har smalnat av över baken och ryggen. Det tog alltså 21 år för henne att haja att det inte är farligt att fångas! Förtroendet lär brytas den dag jag fångar henne och sedan lastar och åker på ultraljud. Efter det lär det dröja ytterligare 21 år innan jag kan lura henne igen.

Jag har blivit sjuksköterska också. En häst som går på bete hos grannarna går på antibiotika efter ett ormbett el sticksår (oklart vad) och ägaren ville inte spruta. Hästen är jättesnäll så jag gör det gärna. Han var mkt bättre idag, men när jag såg honom första dagen var benet verkligen som en telefonstolpe.

Bilder på hästar!


8 hästar på 8 kvadrat utan att bråka. De har alltså flera hektar att gå på så de behöver verkligen inte gå på samma fläck.


På väg hem till vattnet.


Jacuzzi


Jodie bjuder Janeiro på en smakbit av det goda gräset.


Zoda


Zoda i mer normal skepnad


Zoega i maten


Zolero


Jacuzzi och Janeiro


Janeiro och lillen Zolero


Jackie

Jag var och kollade Jackie igår på 44 dygn och där låg en liten Bellagio-unge, precis som det skulle. Förra veckan kollades både raindrop och Zoega på 44 resp. 45 dygn och båda var fortfarande dräktiga. Skönt! Jag tror aldrig att jag har haft sådant flyt att alla ston tagit sig på första försöket. Nu är det bara Jarrah kvaar som ska kollas på 45 dygn precis i månadsskiftet juli/augusti.
Tomas har varit borta i 5 dygn, men i söndagskväll kom han hem igen. Jag blir så orolig när vår lilla bebis inte är hemma och tror att allt möjligt har hänt honom. Sedan han kom hem har han ätit mängder och varit våldsamt kelig.

Tomas med fångst

Micke har trimmat en massa här, både ner till sjön, runt gården och under staketen. Det blir fint när man slår av allt ogräs.
Jag hade en svettig match med Jacuzzi och hans fötter igår. Han vill inte lyfta på benen utan stora protester och han är mkt snabb med sina bakben.. Efter en stund var vi överens och jag kunde raspa alla hovar. Vi flyttade även bort stona med föl till Kullen igår och det gick bra. De sprang ingenting, bara åt. Jag hade kameran beredd, men det blev mest stillsamma bilder.

Idag ska vi åka till Västervik en sväng och bl a handla presenter till småkusinerna Oliwer och Mathilda som fyller resp. har fyllt år nu. Micke vill köpa rökt fisk också.

Sommarponny och Falsterbo

Vi var och hämtade en "sommarponny" i söndags. Hon heter Power´n Touch, men kallas Penny. Det är en jättesöt liten C-ponny e.Power Boy. Hon hade gått ensam ett tag så jag märker att hon är mkt intensivt kontaktsökande gentemot de andra hästarna och första dagen var både Raindrop och Zoega med för att de skulle iväg och ultraljudas. De var inte direkt överlyckliga över att få en ny kompis, men hon var som sagt envis óch kunde snart stå ca 5-10 meter ifrån de andra utan att de jagade bort henne. Nu går bara Bergin och Penny tillsammans och de står och viftar flugor tillsammans och är vänner. Penny var också lite lugnare (MYCKET lugnare) än Bergin när Moa red.
Jag tror att de får gå kvar i den hagen här hemma där det är ganska avbetat. Hagen är jättestor och nere vid ån finns massor av bete kvar, men dit vill de inte gå?? Ponnyer lär bli feta ändå för det är så stort att det växer upp under tiden de går där. Det är enklare att ta in dem och rida också när de är nära stallet.
Igår fick Micke ta in dem ett tag för bromsarna var hemska på dem. Penny sprang så hon var svettig.
Nu har jag varit på Falsterbo och jobbat ett par dagar och umgåtts med mina kollegor. Det var som vanligt trevligt och jag shoppade en del, bl a ridbyxor och hjälm så ska vi se om jag kan rida på Bergin lite så att Moa och jag kan rida i skogen tillsammans.
Igårkväll var i en sväng på Karnebåtfestivalen i Viken. Vi var ute och käkade och gick en sväng, men åkte hem skapligt tidigt till hundarna. Vi åker ner ikväll också.

Jag har ett par bilder på Penny i min mobil. De jag tog med stora kameran blev inte så bra då det var för mörkt och då blir de lite suddiga när man zoomar.

Film på fölen

Jag filmade lite igår när jag släppte över stona i en ny hage.

http://www.youtube.com/watch?v=See782UZJV8&feature=youtube_gdata

Några foton också, men det var lite för mörkt så de flesta blev suddiga.

Zolero


Jacuzzi


Janeiro







Jodie fastnade inte denna gång. Hon är lite svår att fota för hon är mest intresserad av att äta och när hon väl busar så är det kväll och mörkt.

Lycka = Jarrah är dräktig!

Jag var iväg och kollade Jarrah på 16 dygn efter semineringen idag och hon är dräktig (med Florencio). Jag var så nervös innan beskedet kom att jag såg helt galen ut på ögonen enligt OA. Det blev kramkalas i seminspiltan! Jarrah är en klippa och nu hoppas jag såklart på en likada, fast ett sto.
Jag tror aldrig att det har hänt innan att alla ston har tagit sig på första försöket. Flyt i år!

När jag kom hem har jag hunnit med att bada med hundarna. Vi simmade tillsammans och det var väldigt skönt.

RSS 2.0