El och vatten

Nu har jag både el och vatten i stallet! Underbart!
Det är inte riktigt färdigt med elen, men det lyser både inne och ute på själva stallet. De kommer och fixar resterande saker en annan dag. Vattnet har pappa fixat och vi har nu kopplat in det utan större läckage. Det blev lite småjusteringar, men nu är det nog tätt. Hoppas de begriper sig på de nya kopparna.

Stona med föl är inne om nätterna sedan några dagar. Windy blev lite snorig, så då kändes det lika bra att ta in dem. Jarrah o co får gå ute tills det blir sämre väder, men längst tills de ska hem för hovslageri den 12:e.

Planen är att Justin ska kastreras nästa vecka och sedan får han väl komma hem så fort såren har läkt som de ska. Det är ju inte någon idé att flytta honom i samband med ingreppet och utsätta honom för andra baciller än de han är van vid just nu.

Imorgon ska jag ägna mig åt hundarna lite mer. Idag var jag på utbildning i Viken på förmiddagen och så har vi lekt rörmokare tills nu. Igår gick vi i och för sig en sväng, men de vill ut i skogen på riktigt.
Jag såg förresten stora färska älgspår i vår skog igår. Dock vill jag att älgen hoppar lite bättre när den ska över staketet, för den hade tänjt ut tråden en del. På tal om älg så såg jag en riktigt stor älgtjur när jag var på väg till Viken på förmiddagen. Han hade stora rejäla horn och stod mitt på vägen. Han stod stilla så jag kunde åka riktigt när och titta på honom innan han lugnt spatserade in i skogen. Tjusig!

En sväng till "stan"

Idag ska jag ta en sväng till Norrköping och handla en utebelysning som ska stå på mitt på ladugårdsplan på den gamla källan. Elekrikern kommer ju på onsdag och då är det lika bra att den kopplas in samtidigt som allt annat.

Jag har putsat fönster i kök och matrum nu på morgonen och ska se om jag kan köpa ngn ny gardin att sätta upp. Jag orkar inte sy, så jag hoppas jag hittar ngt färdigt.
Jag hade tänkt att anlita fönsterputsare, men kom fram till att om jag tar 2-3 fönster i taget så orkar jag väl med det själv.. På onsdag blir det vardagsrummets fönster!

Lillis ska hänga med hem idag och så skjutsar jag honom till bussen imorgon innan jag ska jobba. Mysigt, för det var länge sedan han var hemma. Han har aldrig tid i veckorna och på helgerna är vi inte så intressanta. Jag hoppas att han vill ta en promenad i skogen med mig, hundarna och en svamppåse.

Nu ska jag gå ut och ta in stona för dagens kraftfoder, köra bort ett par påsar ensilage till de andra och ta en skogssväng med hundisarna innan jag ska duscha och ta på mig ngt annat än vardagskläder...

Snart en vecka sedan jag skrev..

Tiden bara rusar förbi och jag hinner ingen ting..

Igår började jag städning av lilla lösdriften, men jag ska nog döpa om det till foderutrymme, för jag ska förvara spån och foder där i vinter. Idag blir jag klar där och då ska vi köra in 5 pllar spån där och stapla längst in.
Ytterst ska jag ha ensilagebalen och mina fodertunnor.

Jag visade fölen och Justin för en spekulant igår. Vi får väl se hur det går. Justin skötte sig fint! Han fick gå ifrån de andra 9 grabbarna och så släppte vi honom i en annan hage där han inte såg de andra. Han sprang snällt omkring en stund och sedan gick han helt avslappnat och betade medan vi stod och pratade. Han var lite svullen i en bakkota och när jag klämde lite kom det ut en liten bit av en slånbärsgren. Hoppas det var allt och att det lägger sig.
Det är en härlig flock på 10 ettåringar (2,5-åringen har åkt på inridning). De är så snälla och lugna och ingen är utstött. Alla utom Justin hade unghästvårtor på sina näsor.


Jarrah o co går kvar borta på Kullen. De fick tillgång till fruktträdgården och har vräkt i sig fallfrukt. Jag var lite orolig att de skulle bli sjuka, men nu har de ätit ifatt så det bara blir enstaka frukt som ramlar ner. Jag ska nog flytta dem till den stora hagen idag el imorgon och så får de gå där tills det blir tråkigt väder. Då tar jag hem dem och stallar in. Jag tar med ett par påsar ensilage till dem varje dag och det verkar de uppskatta! De springer upp till grinden när de ser Volvon komma i backen.

Idag är det sista A-lagsmatchen för året och jag tänker åka ner och se den. Lillis ska spela. Samme skulle ha spelat med juniorlaget, men Smedby har visst lämnat WO. Konstigt med en så stor förening?? De borde väl ha folk som vill spela.

Jag hoppas att vallarna blir slagna nu så vi kan pressa och plasta medan de lovar fint väder. Jag behöver nog några balar till med tanke på hur mkt de vräker i sig.

Nej, bäst att gå ut och jobba på lite så jag kan åka på fotboll senare.


Höstrusk

Igårkväll började det regna och 21:45 fick jag ångest och gick ut och tog in stona med föl. De utan föl hade jag precis lett bort till grannens bete så de får nog klara sig ute ett tag till. De har gott om mat och jag var orolig att de skulle äta ihjäl sig på all fallfrukt. De såg dock välmående ut imorse när jag tittade till dem.

I söndags var höken här och tog en av mina unghönor. Eller, Micke kom ut lagom den hade slagit den så höken flög iväg och hönan sprang och gömde sig. Den var tyvärr rätt illa skadad i huvudet så jag förpassade den till hönshimlen. Tyvärr får man räkna med att det händer, men hönorna har ett underbart hönsliv så länge det varar när de får gå fritt och sprätta var de vill. Det var synd att det var en ung höna som precis börjar värpa små gröna ägg.

Zoda är bättre i sin hov nu. Skönt! Det var lite envist och vi hittade inget när hovslagaren var här. Har skar dock ur lite i begynnande hålväggar och sedan blev det snart bra, så det kanske var en böld iallafall, som hittade ut till sist.

Jag jobbade i helgen och vi avslutade med att åka och titta på A-laget som vann över Linghem och därmed med 100% säkerhet tryggade ännu en säsong i 4:an. Bra killar! Det är roligt att det är nästan uteslutande unga Vikskillar som spelar i laget. Det var lite trögt i början av säsongen, men nu verkar det ha lossnat.

Nu ska jag sätta fart. Jag ska köra en vända med dammsugaren medan kaffet rinner ner, sedan blir det mockning, lite annat fix här och så ska jag åka till Kimstad och chippa 3 föl och så 2 i Söderköping på vägen hem.
Jag hoppas även hinna besöka 2 av mina ridskolor innan chippningarna.


Tomas kopplar av efter en jaktnatt.

Helg igen!

Nu är det helg igen! Jag jobbar idag och på söndag. Idag är vi hemma hos oss och har varit ute i blåsten. Nu ska vi straxt äta pannbiff och potatis. Gott!
Det har kommit leverans av foderhäck och spån. Spånkillen var snäll och körde in pallen med foderhäcken in på gården. Han har en liten truck med sig bak på lastbilen.
Jag passade på att fota Joplin och Windy förut när de var lite busiga.


Jag fotade även Bergin. Hon blir så fin på kort! Fast hon är lite rund..


JAAAA, Jarrah är dräktig!

Dumma dumma häst som oroat mig så! Hon har verkligen betett sig underligt de senaste dagarna och varit precis som en hingst mot framförallt Bergin. Hon har uppvaktat henne med hingsthummanden och skrik. Iallafall så överensstämde storleken på fostret med tiden hon har varit dräktig. Hon har gått en dryg tredjedel nu. För säkerhetsskull så togs det ett blodprov som mäter ngn hormonhalt i blodet och över en viss nivå är det 100% säkerhet för levande foster. Det som ändå har givit mig lite hopp är att hon är så snäll så snäll. Hon brukar vara snäll när hon är dräktig och en riktig surkärring när hon inte är det. Då gör hon sura miner och kan göra små utfall mot en om man försöker klappa henne el ännu värre, försöker fånga henne.


De andra tre var också dräktiga och jag är särskilt glad att Zinnia fortfarande är dräktig. Hon är 15 år, har aldrig haft föl och resorberade förra årets dräktighet. Nu är hon på 70 dygn och allt kändes helt normalt.

Min anordning med hästtransporten fungerade perfekt och vi använde det på Jackie och Zinnia. Thorild såg lite skeptisk ut, men jag hävdade att alla sätt är bra utom de dåliga.. Jarrah och Joline undersökte vi i stallgången och de står så snällt och lugnt.
Fölen chippades igår och idag fick de sina stelkrampsvaccinationer.
Efter avslutat veterinärbesök fick flocken återförenas efter ca 1,5 månad på olika håll. Det var en lugn återförening.


Jag gick en sväng i skogen med hundarna på eftermiddagen och tog inte med mig någon påse och jösses, vad svamp jag såg. Nu får jag gå samma väg imorgon och plocka upp det.

Bilen har varit hos verkstaden och fått nya bromsar och bakdäck. Skönt att det är åtgärdat.

Jag ska åka en sväng till Kimstad imorgon och chippa 3 föl hos Liselotte. Bl a Jarrahs barnbarn e.Lucky Point som var 2:a som bästa hoppföl på Riks i Jönköping. Han är fullständigt fullskiten med vita tecken, så det ska bli kul (inte) att rita. Jag får väl känna mitt ansvar för detta då även hans mamma har mkt vitt och henne är jag ju uppfödare till. Han har dessutom vit underläpp och min lilla hjärna klarar inte av det. Det blir spegelvänt på ngt sätt och jag har jättesvårt att rita av det. Kan man vägra rita hästar med vita underläppar??

Efter det ska jag träffa min yngre son på stan, han ska visst inhandla en ny mobil.

Lyset i stallet på G

Idag har vi satt upp alla lysrörsarmaturer i stallet, lösdrifterna och ladugården. Det är bara det i sadelkammaren som är kvar för vi hade inte rätt sorts skruv till det. Nu väntar vi bara på elektrikern som ska komma och dra all el. Förhoppningsvis i slutet av veckan som kommer.
Vi har även satt upp min stallklocka.

Imorgon skulle jag vilja sätta upp lister i sadelkammaren, men jag ska jobba ett tag, så jag vet inte om jag hinner. Dessutom vet jag inte om jag kommer överens med den där sågen som sågar snett, vad det nu heter?? Geringsåg, kanske?

Jarrah har nära på förstört hela min helg genom att se väldigt brunstig ut. Bergin är tokbrunstig och Jarrah uppvaktar henne som en hingst. Hon har aldrig betett sig på det viset innan. Jag harju hört talas om ston som gör så när de är dräktiga med hingstföl, men hon både pinkar och ser brunstig ut. Hon som aldrig någonsin visat brunst tidigare ens när hon är i högbrunst. Jag ville så gärna ha detta föl, även om det blir en hingst. Jag hoppas få henne undersökt i veckan som kommer. Jag får väl köra Jarrah och Zinnia till Lindevik på tisdagkväll om de kan gå i ngn hage över natten och så tar jag med mig Joline på onsdag. Sedan får jag åka tillbaka ännu en gång och hämta hem alla. Mycket mil blir det..
Ett annat alternativ är att ta ut Thorild så han får känna på dem här hemma. Det brukar gå bra utan spilta, men jag har fått en kanonidé! Jag backar intill släpet i stallet och så sätter jag i mellanväggen. Ev får jag tillverka en sorts pall så de kommer upp lite högre (över dörren med baken), men då kan Thorild stå säker utanför bakdörren och känna på dem utan att riskera att bli sparkad. Fiffigt va? Det är ju 4 som ska kollas och då slipper jag en massa åkande. Jag ska ringa honom och höra på måndag.

Bergin ska flytta till Älgerum som sällskap över vintern. Det är perfekt. Hon gör nytta som sällskap till en annan ponny och jag har en häst mindre att hysa i vinter. Det är lite tight med platser..

Jag har kycklingar på gång i kläckaren. Minst 10 blir det och de ska bo i Kärnhult hos Lasse.

Grävlingjakt

Häromdagen upptäckte jag att det var en stor spånhög bredvid mina spånbalar. En grävling hade byggt sig ett bo där och grävt sönder tre balar. Minna var jättearg, så jag var rätt säker på att den var därinne. I söndags hade Micke projekt "jaga ut grävling" och petade ner balarna en efter en. Till sist kom den ut och såg mycket yrvaken ut. Den hoppade ner under logen och stökade runt där en lång stund. Hundarna fick inte vara med under själva projektet, men sedan var de arga hela dagen och gick och snokade på logen. Hade de varit med när grävlingen kom ut hade de nog försökt att ta den och det hade säkert blivit skador på både hundar och grävling.


Zoda är fortfarande halt och jag tror det var/är en rejäl böld. Det har kommit ut en del, men ibland tar det lite tid innan det blir helt bra.
Stona med föl fick en ensilagebal i lördags och den är nästan slut. Jag har beställt en foderhäck med tak idag. Jag vet flera som har sådana och de fungerar mycket bra. Lite spill och så håller sig fodret torrt och fräscht även om det regnar eller snöar. Det var kampanj med 10% rabatt som jag inte visste om = glad överraskning!

Jag ska hämta lysrören mm så vi kan börja skruva upp dem innan elektrikern kommer och installerar allt. Det ska bli skönt att få vatten och el färdigt.
Min bil ska få nya bromsskivor och belägg. Förhoppningsvis på fredag. Den har nog velat ha det ett tag, men jag har valt att inte höra gnisslet/skrapet från dem. Det fungerar bra att höja ljudet på stereon istället...
På fredag ska jag också få lite service! Jag ska äntligen klippa mig och färga håret. Jag tror jag ska ta av ungefär hälften och klippa ur ordentligt. Just nu är håret så tungt och tjockt att det känns som en mössa på skallen. Det ska bli mörkt med lite slingor i guld och rött så att de kritvita håren täcks. Det blir bara mer och mer vita hår. Konstigt?

Inget Riksföl för oss

Igår när jag tog in hästarna var Zoda halt på höger fram. Jag hoppades på att hon bara hade slagit i hoven så det skulle vara över idag. Jag gjorde ett jodopaxomslag på fossingen och så förberedde jag med att tvätta de vita benen på dem ifall vi skulle kunna åka idag. Jag var ute vid halv 6 för att kolla henne, men hon var fortfarande väldigt ömfotad. Skit! Det är så himla typiskt att det måste hända just idag! Hon är annars i jättefin form och har fällt av det mesta av fölpälsen. Hon har bara lite kvar på baken.

Nu får jag se till att måla färdigt i sadelkammren och åka och titta på grabbarnas match med juniorlaget istället.
Imorgon är det visst dubbla matcher igen. Först B-laget hemma och sedan A-laget, också hemma. Jag har inte tid att se båda, men en ska jag iallafall hinna med.

Staketjobb idag

Idag ska jag hägna in en ny hage borta hos grannen. Det är en vall och en skogsbacke. Vallen putsades i somras så det är väldigt fint bete där nu för Jarrah med sällskap. Jag hoppas kunna släppa över dem redan idag, men senast i helgen iallafall.

Stona med föl har fått komma in och äta kraftfoder varje dag och nu ska de få stå inne i två nätter så att Zoda hinner vila ordentligt inför Riksföl i Jönköping på lördag. De har även fått hö på kvällarna. Nu går de i trädgårdshagen över dagen för att ta hand om nedfallna äpplen och päron.
Jag hade spekulanter på Zoega igår. Det är med blandade känslor... Jag skulle helst vilja ha henne kvar, men hon är inte min på riktigt och den rättmäktige ägaren vill sälja henne. Det är några som har svarat så det kanske kommer fler och tittar.

I eftermiddag ska jag förbereda lite inför morgondagens begravning. Det kommer nog att bli jobbigt och jag tror att det kommer många till kyrkan.

Jag ska försöka ta lite nya bilder och liva upp bloggen med. Kanske när jag byter hage på stona.
Det får bli en Windy-bild sålänge.

RSS 2.0