Ceyli är jättesjuk

Igårkväll ringde Cissi från Öland och sa att vår Ceyli inte mådde bra. Hon är utlånad till henne sedan snart 2 år för att hon skulle ta ett föl på henne och sedan ville de behålla henne och ta ett till. Så nu är hon dräktig och ska föla i juni.

Vid insläpp igår var hon som vanligt och åt upp all sin mat. När Cissi kom och skulle kvällsfodra efter jobbet (vid 22-tiden) var hon helt genomsvett och såg inte alls pigg ut. Det första man tänker är ju kolik, men hon hade också en misstänkt hovböld som hovslagaren letat efter, men ej hittat, och de kan få grymt ont av det och bli väldigt påverkade, men så akut? Andra misstankar är ju kastning eller livmoderomvridning, som är väldigt ovanligt på häst.

Hon ringde jouren som kom och kunde konstatera att magen verkade vara igång och inte heller var livmodern öppen och så mycket mer kunde inte hon säga. Hon gav smärtstillande och kramplösande och bad dem avvakta till morgonen.
Läget var oförändrat imorse och vid ny kontakt med distriktsveterinären så blev de skickade till ATG-kliniken i Kalmar. Där blev de inte mkt klokare, men hittade en punkt där hon reagerade med stor smärta (sparkade vilt). Hon är väldigt påverkad med skyhög puls och mkt bleka slemhinnor som kan tyda på chock eller blödning. Också de tyckte att magen verkade fungera, men ville att de skulle åka till Helsingborg.

Där hann de inte undersöka henne så mkt, men tror ändå att det är ngn form av kolik. De tycker inte att hon ska opereras pga sin ålder och det vill inte jag heller. Hoppas att de får ordning på det för det är så synd om henne när hon har så ont. Förhoppningsvis får hon smärtlindring så att hon mår skapligt iallafall.

Stackars, stackars Ceyli och stackars Cissi som är helt förtvivlad och helt slut efter att ha varit vaken hela natten och sedan åkt tur och retur Helsingborg där det dessutom var snöoväder.


Jag har mest oroat mig för hästen idag och inte fått så mycket gjort förutom att jag bakade en omgång bullar nu ikväll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0